recept

Alla inlägg under mars 2008

Av Qia - 19 mars 2008 18:51

 Löjromsgravad sill

4-6 st urvattnade sillfiléer
2 msk ren ättika, 24%
2 dl vatten
1 dl socker
1 dl majonnäs
1 dl filmjölk
2 msk fransk senap
1 liten finstrimlad röd lök
50 gr löjrom (alt. ishavsrom)


Blanda en lag av ättika, vatten och socker.
Skär sillfiléerna i bitar, lägg dem i lagen och låt stå i minst 6 timmar.
Häll bort lagen och låt bitarna rinna av.
Blanda majonnäs, fil, senap, strimlad rödlök och löjrom.
Varva med sillbitarna.
Låt stå 1 dygn i kylen

Av Qia - 19 mars 2008 18:49

Ägghalvor med het mango- och räkröra 

8 ägg
150 g oskalade räkor
½ mango
½ avokado
½ chilifrukt
1 stänk tabascosås
½ lime
1 dl creme fraiche (naturell)

1. Koka ägg (ca 4 min för krämig äggula ca 6 minför fast äggula). Skala äggen och låt dem svalna något innan de klyvs på mitten.
2. Skala räkorna och lägg i en skål. Finhacka mango, avokado och chilifrukten, lägg i skålen. Pressa över saften från limen. Tillsätt créme fraiche och ett stänk tabasco.
3. Smaka av röran om det behövs mer tabasco. Lägg en klick räk- och mangoröra på varje ägghalva. 
Servera. 

Av Qia - 19 mars 2008 18:43

 Påskpassionstårta

300 g mandelmassa
1 st ägg

 2 st äggvitor
Glasyr:
4 dl vispgrädde
2 st limefrukter, skal av båda, saft från ena
1 dl florsocker
2 st äggulor
Glasyr:
 5 st passionsfrukter


Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och rör ner ägget och äggvitorna. Häll smeten i en smord form med avtagbar kant, cirka 23 centimeter i diameter. Grädda botten i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt kallna.

2. Tvätta limefrukterna noggrant och torka, riv av det yttersta skalet av båda två. Vispa grädden. Blanda ner limeskal och saften från den ena limen. Tillsätt även florsocker och äggulor. Bred ut glasyren över kakan och frys den i minst 4 timmar.

3. Tag ut kakan en stund före serveringen. Halvera och gröp ur passionsfrukterna och fördela fruktkärnorna över tårtan.


Av Qia - 19 mars 2008 18:42

Hallonpaj
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
2 msk florsocker
2 msk kallt vatten
4 äggulor
2 dl vispgrädde
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
6 dl hallon - färska eller osockrade frysta

Gör såhär:

  • Arbeta ihop smör, mjöl, florsocker och vatten till en pajdeg och lägg den kallt i en timme.
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Kavla ut degen och lägg den i en pajform (ca 23 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i ca 5 minuter.
  • Sätt ner ugnen till 180°.
  • Vispa äggulorna i en skål och vispgrädden i en annan.
  • Tillsätt strösocker och vaniljsocker till grädden och blanda den med äggulorna.
  • Häll fyllningen i det förgräddade och något avsvalnade pajskalet. Fördela hallonen ovanpå.
  • Grädda pajen i ugnens nedre del i ca 15 minuter tills gräddsmeten har stelnat.
  • Servera ljummen med vispad grädde.
  • Av Qia - 18 mars 2008 21:41

     Laxrulader med sparris


    Ingredienser
    4 portioner

    4 stora skivor färsk laxfilé
    salt
    vitpeppar
    12 långa sparrisar, kokta
    2 msk vatten

    Vitvinssås
    2 schalottenlökar
    1 msk smör eller margarin
    1,5 dl vitt vin
    1,5 dl vatten
    0,75 fiskbuljongtärning
    2 dl matlagningsgrädde
    0,5 krm kajennpeppar

    Tillbehör
    300 g bladspenat
    2 tsk olivolja
    salt
    peppar



    1 Krydda laxskivorna lätt med salt och peppar. Fördela sparrisen på laxskivorna och rulla ihop dem. Lägg rulladerna på ett ugnssäkert fat. Strö över lite salt och häll på vattnet.

    2 Skala och hacka schalottenlökarna fint. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt lökhacket och låt det koka under lock några min tills det mjuknar. Tillsätt vin, vatten och buljongtärning. Koka allt utan lock tills hälften återstår.

    3 Tillsätt grädde och koka såsen utan lock tills den får lagom tjock konsistens. Smaka av med salt och kajennpeppar.

    4 Ångkoka laxruladerna i 125°C, ca 20 min. Värm under tiden bladspenat och olivolja i en kastrull under lock. Salta och peppra lätt.

    5 Lägg upp spenaten på ett stort fat. Lägg laxruladerna ovanpå och servera med såsen. Kokt ris eller potatis smakar bra till.

    Av Qia - 18 mars 2008 21:26

    Ansjovisrulle

    50 g smör

    1 dl vetemjöl

    3 dl mjölk

    2 dl grädde

    1 msk ansjovisspad

    vitpeppar, från kvarnen

    3 st ägg

    0,5 tsk bakpulver

    Fyllning

     3 st lökar

    50 g smör

    1 burk ansjovisfilé,

    1 dl dill, finklippt

    3 dl riven ost, stark


    1. Smält smöret i en kastrull och rör ner vetemjölet. Späd med mjölk och grädde, koka upp under vispning och låt puttra 4–5 minuter. Ta av från plattan, rör ner ansjovisspadet och smaka av med peppar.

    2. Sätt ugnen på 225 grader. Smöra ett bakplåtspapper noga och lägg i en långpanna, ca 30x40 cm.

    3. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna hårt. Rör ner äggulorna en och en i såsen och rör ner bakpulvret. Vänd ner vitorna.

    4. Bred ut smeten i långpannan och grädda i 10–12 minuter till den har fått fin färg. Låt svalna och stjälp upp på ett annat bakplåtspapper.

    5. Hacka löken och fräs den i smöret tills den mjuknar utan att få färg. Låt ansjovisen rinna av och dela den i småbitar.

    6. Fördela lök, ansjovis och dill på den uppstjälpta kakan. Strö över 2 dl av osten och rulla ihop som en rulltårta.

    7. Vid serveringen: Strö resten av osten över och gratinera i ugnen 10–15 minuter.

    Av Qia - 18 mars 2008 21:08


    Kryddig lammgryta med aprikoser


    1 påse aprikoser , (200 g)

    2 msk olja

    2 st stora gul lökar

    1 1/2 msk ingefära, finriven

    2 st vitlöksklyftor

    1 st röd chili, finhackad

    1 st kanelstång

    8 st kardemummakapslar , eller 3/4 tsk kardemummakärnor

    1 tsk spiskummin, mald

    1 tsk garam masala

    4 st tomater

    2-3 dl vatten

    1 1/2 kg grytbitar av lamm

    2 tsk salt

    1/2 tsk svartpeppar, nymald 


      Gör så här:

    1. Blötlägg aprikoserna i kallt vatten gärna några timmar innan du ska laga.

    2. Hacka löken och fräs den i oljan tills den blir riktigt mjuk och glansig.

    3. Tillsätt ingefära, vitlök och chili. Se till att inga kärnor och mellanväggar kommer med från chilin om du inte vill ha det för hett. Fräs några minuter. Tillsätt kanel, kardemumma, spiskummin, garam masala och fräs ytterligare någon minut.

    4. Hacka tomaterna och tillsätt dem. Häll på 2-3 dl vatten och koka upp. Tillsätt köttet. Salta och peppra, rör om och sjud grytan under lock ca 45 min tills köttet känns riktigt mört. Tillsätt avrunna aprikoserna och koka ytterligare några minuter.

    5. Servera med basmatiris gärna kokt med lite gurkmeja som ger fin gul färg.

    Av Qia - 18 mars 2008 21:02

    Citronsill



    6 filéer 5-minuters inläggningssill
    1 citron
    1 knippa finhackad dill

    LAG:
    1 dl pressad citronsaft
    ½ dl socker
    4 msk vitvinsvinäger
    1 dl vatten

     



     

    Gör så här
    Rör ihop lagen tills sockret smälter.

    Skär sillfiléerna i mindre bitar. Finhacka dillen. Skölj och skiva citronen. Varva sill, dill och citron i en burk. Häll på lagen. Låt stå kallt minst 4 tim men gärna över natten.

    Presentation

    Omröstning

    Är det första gången du besöker recept.bloggagratis.se?
     Ja
     Nej
     Vet ej

    Kalender

    Ti On To Fr
              1 2
    3
    4 5 6 7 8 9
    10 11
    12
    13 14 15 16
    17 18 19 20 21
    22
    23
    24
    25 26 27 28 29 30
    31
    <<< Mars 2008 >>>

    Tidigare år

    Sök i bloggen

    Senaste inläggen

    Kategorier

    Arkiv

    Länkar

    • Matbloggstoppen

    RSS

    Besöksstatistik


    Ovido - Quiz & Flashcards