recept

Alla inlägg under mars 2008

Av Qia - 28 mars 2008 12:35

 Chokladfondue med frukt

Ingredienser:

400 g mörk choklad med minst 50% kakao
3 dl crème fraiche
4 msk strösocker
3 msk konjak eller kakaolikör (kan uteslutas)
mango
persikor
kiwi
jordgubbar
ananas

Äpplen

päron
urkärnade körsbär
Gör så här:

Bryt chokladen i bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull.
Häll i crème fraiche och socker och låt chokladen smälta försiktigt under omrörning.
Blanda ner konjaken eller likören (kan uteslutas)
Obs: chokladen får inte koka.
Skala och skär mango och persika i munsbitsstora bitar.
Skala och skär kiwin i tjocka skivor.
Snoppa och halvera jordgubbarna.
Skala ananasen och skär den i klyftor.
Skär bort den hårda biten i mitten av ananasen.

skala pch kärna ur äpplen och päron  skär i lagomma bitar pressa lite citron övert för att de inte ska bli mörka  
Häll chokladblandningen i en skål eller fonduegryta och ställ denna på ett stort fat.
Arrangera frukten runt om och servera genast.

Av Qia - 28 mars 2008 12:31

 Crêpes

Ingredienser:

3 dl vetemjöl
2 dl vatten
4 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
3 msk smör till stekning

Gör så här:

Blanda vetemjöl och vatten till en jämn smet, tillsätt äggen ett i taget.
Blanda i mjölken o salt.. Låt stå ett tag innan du steker crepsen.
Sen är det bara att steka, ¾ dl brukar bli lagom till ett creps.


Olika fyllningar:

Ex 1:

75 g strimlad rökt lax
1 ½ dl vispad grädde eller crème fraiche
riven pepparrot efter smak.

Ex 2:

Man gör en god köttfärsröra med t ex  paprika o tomater.
Lägg dom färdiga crepsen i en ugns säker form o gratinera men lite riven ost på, ca 250 grader i 10 minuter.

Ex 3

skink eller räkstuvning

Av Qia - 28 mars 2008 12:28

 Torsk med chilitäcke

Ingredienser:

1 pkt torsk (400g)
1 purjolök
salt och svartpeppar
1 dl mellangrädde
1 dl lätt crème fraiche
3 msk chilisås
hackad dill
kokt potatis

Gör så här:

Skär fisken i 2 cm tjocka skivor.
Strimla purjolöken, fräs den mjuk och lägg i botten på en smord ugnsfast form.
Lägg fiskskivorna över purjon, salta och peppra.
Blanda grädde, creme fraiche, chilisås och häll detta över fisken.
Gratinera i 225 grader i 20-25 minuter.
Strö över dill och servera med potatis och sallad.

Av Qia - 27 mars 2008 23:01

Ostbiffar

Antal portioner: 4  

4 kokta, kalla potatisar, tärnade
1/2 påse fryst rotsaksmix (ca 125 g)
1/2 påse herrgårdsgrönsaker (ca 125 g)
2 msk olivolja
400 g nötfärs
1 ägg
1 dl riven ost
1-2 msk kalvfond
(1 tks) salt
(2 krm) vitpeppar
smör  

  • Blanda potatisen med grönsakerna och lägg alltsammans i en ugnsfast form.
  • Droppa över olivoljan och rör om.
  • Rosta rotsakerna i 225 graders ugnsvärme cirka 15 minuter.
  • Blanda färsen med ägg, ost, fond, salt och vitpeppar.
  • Dela färsen i fyra eller åtta delar och forma till runda biffar.
  • Stek biffarna med smör cirka 4 minuter på varje sida.
  • Blanda yoghurt med rosmarin och smaka av med salt och peppar.
Av Qia - 27 mars 2008 22:57

Risfyllda tomater och paprika

5 stora tomater

5 gröna paprikor

 2 gula lökar

 1 msk torkad mynta

 2,5 dl olivolja

2,5 dl ris vatten

 salt,

 peppar

 ströbröd



Skölj tomater och paprikor och skär ett tunt lock som sparas. Kärna ur paprikorna och förväll dem i ca 10 minuter (tills de mjuknat lite). Gröpa ur tomaterna med en sked och spara inkromet.

Hacka löken, värm 2 dl olja i en stekpanna och fräs löken, lägg i riset, rör om och låt koka några minuter. Tillsätt tomatinkromet som finhackats, 1,5 dl vatten, mynta, salt och peppar. Låt blandningen koka under lock ca 10 - 15 minuter, tills den kokat ihop.

Fyll grönsakerna med blandningen och ställ dem i en smord ugnsfast form. Lägg på locken, häll lite olja på varje lock och strö över lite ströbröd. Häll 1,5 dl vatten i formen. Baka i 175-200° ugn i 30 - 40 minuter.

Av Qia - 27 mars 2008 22:54

Prinsgryta



300 g prinskorv
5-6 potatisar
400 g rotfrukter t ex:
1 morot
1 bit kålrot
1 rotpersilja
2-3 jordärtskockor
8-9 dl vatten eller grönsaksspad
½ dl tomatpuré eller chilisås
2 tsk fänkålsfrön
1 purjolök
salt, peppar



Så här gör du:

  • Skala potatisen och rotfrukterna.
  • Skär potatis, rotpersilja och jordärtskockor i lite tjockare strimlor och morot och kålrot i riktigt tunna så blir de mjuka samtidigt.
  • Koka upp vatten med tomatpuré och fänkålsfrön. Lägg i potatis och rotfrukter. Koka upp under lock och låt puttra i 10 minuter.
  • Snitta, skölj och strimla purjolöken. Lägg i den.
  • Dela korven i halvor och skär ett kryss i ena änden, inte nödvändigt, men det ser festligt ut när korven öppnar sig som en blomma. Lägg korven i grytan.
  • Smaka av med salt och peppar. Stäng av värmen och låt alla grönsaker mjukna till lagom knaprighet på eftervärmen.
  • Av Qia - 26 mars 2008 10:25

    KALVKÖTT MED SQUASH
    (moschari me kolokithakia)

    5-6 personer

    1 kg kalv-el.-nötkött
    1 kg små squash
    1 stor finhackad lök
    1 burk krossade tomater
    2,5 dl olivolja
    salt, peppar samt olivolja för stekning.

    Skölj köttet och skär i lagom portionsbitar och lägg det i en kastrull tillsammans med löken och 1,25 dl vatten. Rör om det hela väl, häll i oljan när vattnet kokat bort och bryn köttet. Salta och peppra och häll i tomaterna.

     Späd med 5 dl vatten och låt allt puttra i ca 1 timma eller tills köttet känns mört.
    Rensa och skölj squashen, salta och fritera den i tjockbottnad kastrull tills den blir guldbrun. Låt den rinna av på hushållspapper. Lägg sedan ner den i grytan och låt sjuda med en liten stund.

    Av Qia - 26 mars 2008 10:22

    Köttgryta med svartvinbärssmak


    Ingredienser

    500 g ryggbiff eller lövbiff
    1 finhackad liten gul lök
    1 msk tomatpuré
    2½ dl matlagningsgrädde
    1 msk koncentrerad kalvfond
    2 msk svartvinbärsgelé

    Till servering:
    potatismos
    ärter

    Gör så här

    Skär köttet i strimlor. Fräs det i smör i en stekgryta på hög värme så att det får fin färg. Ta upp köttet och fräs lök och tomatpuré i lite smör på svag värme under omrörning cirka 3 minuter. Tillsätt grädde, kalvfond och gelé. Sänk värmen, lägg i köttet och sjud under lock i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    Presentation

    Omröstning

    Är det första gången du besöker recept.bloggagratis.se?
     Ja
     Nej
     Vet ej

    Kalender

    Ti On To Fr
              1 2
    3
    4 5 6 7 8 9
    10 11
    12
    13 14 15 16
    17 18 19 20 21
    22
    23
    24
    25 26 27 28 29 30
    31
    <<< Mars 2008 >>>

    Sök i bloggen

    Senaste inläggen

    Kategorier

    Arkiv

    Länkar

    • Matbloggstoppen

    RSS

    Besöksstatistik


    Ovido - Quiz & Flashcards