Alla inlägg under mars 2008
Chokladfondue med frukt
Ingredienser:
400 g mörk choklad med minst 50% kakao
3 dl crème fraiche
4 msk strösocker
3 msk konjak eller kakaolikör (kan uteslutas)
mango
persikor
kiwi
jordgubbar
ananas
Äpplen
päron
urkärnade körsbär
Gör så här:
Bryt chokladen i bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull.
Häll i crème fraiche och socker och låt chokladen smälta försiktigt under omrörning.
Blanda ner konjaken eller likören (kan uteslutas)
Obs: chokladen får inte koka.
Skala och skär mango och persika i munsbitsstora bitar.
Skala och skär kiwin i tjocka skivor.
Snoppa och halvera jordgubbarna.
Skala ananasen och skär den i klyftor.
Skär bort den hårda biten i mitten av ananasen.
skala pch kärna ur äpplen och päron skär i lagomma bitar pressa lite citron övert för att de inte ska bli mörka
Häll chokladblandningen i en skål eller fonduegryta och ställ denna på ett stort fat.
Arrangera frukten runt om och servera genast.
Crêpes
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
2 dl vatten
4 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
3 msk smör till stekning
Gör så här:
Blanda vetemjöl och vatten till en jämn smet, tillsätt äggen ett i taget.
Blanda i mjölken o salt.. Låt stå ett tag innan du steker crepsen.
Sen är det bara att steka, ¾ dl brukar bli lagom till ett creps.
Olika fyllningar:
Ex 1:
75 g strimlad rökt lax
1 ½ dl vispad grädde eller crème fraiche
riven pepparrot efter smak.
Ex 2:
Man gör en god köttfärsröra med t ex paprika o tomater.
Lägg dom färdiga crepsen i en ugns säker form o gratinera men lite riven ost på, ca 250 grader i 10 minuter.
Ex 3
skink eller räkstuvning
Torsk med chilitäcke
Ingredienser:
1 pkt torsk (400g)
1 purjolök
salt och svartpeppar
1 dl mellangrädde
1 dl lätt crème fraiche
3 msk chilisås
hackad dill
kokt potatis
Gör så här:
Skär fisken i 2 cm tjocka skivor.
Strimla purjolöken, fräs den mjuk och lägg i botten på en smord ugnsfast form.
Lägg fiskskivorna över purjon, salta och peppra.
Blanda grädde, creme fraiche, chilisås och häll detta över fisken.
Gratinera i 225 grader i 20-25 minuter.
Strö över dill och servera med potatis och sallad.
Ostbiffar
Antal portioner: 4
4 kokta, kalla potatisar, tärnade
1/2 påse fryst rotsaksmix (ca 125 g)
1/2 påse herrgårdsgrönsaker (ca 125 g)
2 msk olivolja
400 g nötfärs
1 ägg
1 dl riven ost
1-2 msk kalvfond
(1 tks) salt
(2 krm) vitpeppar
smör
Risfyllda tomater och paprika
5 stora tomater
5 gröna paprikor
2 gula lökar
1 msk torkad mynta
2,5 dl olivolja
2,5 dl ris vatten
salt,
peppar
ströbröd
Skölj tomater och paprikor och skär ett tunt lock som sparas. Kärna ur paprikorna och förväll dem i ca 10 minuter (tills de mjuknat lite). Gröpa ur tomaterna med en sked och spara inkromet.
Hacka löken, värm 2 dl olja i en stekpanna och fräs löken, lägg i riset, rör om och låt koka några minuter. Tillsätt tomatinkromet som finhackats, 1,5 dl vatten, mynta, salt och peppar. Låt blandningen koka under lock ca 10 - 15 minuter, tills den kokat ihop.
Fyll grönsakerna med blandningen och ställ dem i en smord ugnsfast form. Lägg på locken, häll lite olja på varje lock och strö över lite ströbröd. Häll 1,5 dl vatten i formen. Baka i 175-200° ugn i 30 - 40 minuter.
Prinsgryta
300 g prinskorv
5-6 potatisar
400 g rotfrukter t ex:
1 morot
1 bit kålrot
1 rotpersilja
2-3 jordärtskockor
8-9 dl vatten eller grönsaksspad
½ dl tomatpuré eller chilisås
2 tsk fänkålsfrön
1 purjolök
salt, peppar
Så här gör du:
KALVKÖTT MED SQUASH
(moschari me kolokithakia)
5-6 personer
1 kg kalv-el.-nötkött
1 kg små squash
1 stor finhackad lök
1 burk krossade tomater
2,5 dl olivolja
salt, peppar samt olivolja för stekning.
Skölj köttet och skär i lagom portionsbitar och lägg det i en kastrull tillsammans med löken och 1,25 dl vatten. Rör om det hela väl, häll i oljan när vattnet kokat bort och bryn köttet. Salta och peppra och häll i tomaterna.
Späd med 5 dl vatten och låt allt puttra i ca 1 timma eller tills köttet känns mört.
Rensa och skölj squashen, salta och fritera den i tjockbottnad kastrull tills den blir guldbrun. Låt den rinna av på hushållspapper. Lägg sedan ner den i grytan och låt sjuda med en liten stund.
Köttgryta med svartvinbärssmak
Ingredienser
500 g ryggbiff eller lövbiff
1 finhackad liten gul lök
1 msk tomatpuré
2½ dl matlagningsgrädde
1 msk koncentrerad kalvfond
2 msk svartvinbärsgelé
Till servering:
potatismos
ärter
Skär köttet i strimlor. Fräs det i smör i en stekgryta på hög värme så att det får fin färg. Ta upp köttet och fräs lök och tomatpuré i lite smör på svag värme under omrörning cirka 3 minuter. Tillsätt grädde, kalvfond och gelé. Sänk värmen, lägg i köttet och sjud under lock i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | |||
24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|