Alla inlägg under mars 2008
Gubbröra
Det här behövs:
125 g anjovisfiléer
100 g sardiner
3 st ägg
1 msk kaviar, rökt
1 st lök röd
1 krm peppar
Gör så här:
Mosa anjovis och sardiner och ägg, hårdkokta och kaviar och rödlök, finhackad.
Smaka av röran med peppar, helst nymalen.
Låt stå
Servera med knäckebröd, öl och en snaps.
Matjesilltårta
6-8 bitar
Ingredienser
6 kavringar skurna på längden, ca 18 cm långa
Fyllning
1 burk matjessill, 200 g
4 dl crème fraiche
200 g philadelphiaost
4 ägg, hårdkokta, finhackade
3 msk senap
3 tsk vitvinsvinäger
½ tsk socker
½ dl dill, finhackad
½ dl gräslök, finklippt
salt och peppar
Garnering
1 rödlök i tunna ringar
1 burk matjessill, 200 g
4 ägg, hårdkokta, skivade
dill
Låt sillen till fyllningen rinna av och finhacka den. Blanda crème fraiche och ost. Tillsätt ägg, senap, vinäger, socker och kryddgrönt. Smaka av med salt och peppar. Dela fyllningen i två skålar och blanda ner sillhacket i den ena.
Kantskär brödskivorna och lägg två bredvid varandra på ett fat. Bred på av sillfyllningen och lägg på två brödskivor, nu på andra ledden. Lägg på sillfyllningen och de två återstående brödskivorna på samma ledd som det första lagret. Bred créme fraiche-blandningen ovanpå tårtan och runt kanterna. Täck tårtan väl med plastfolie och låt stå kallt till nästa dag.
Garnera med sill, äggskivor, rödlök och dillvippor.
Kubensill
1 DL VISPGRÄDDE(vispad pösig)
2 DL MAJONÄS
1 DL KALLES KAVIAR
1/2 TSK CITRONPEPPAR
1/2-1 TSK WORCESTERSHIRESÅS
1 HACKAD RÖD LÖK
1 DL FINHACKAD PURJOLÖK
2 TSK STRÖSOCKER
DILL
1 ASK 5 MIN SILL
-LÅT STÅ & DRA I 1 DYGN I KYLSKÅP INNAN NI MUMSAR I ER AV DEN HÄR LJUVLIGA SILLEN!
Påsktårta med rårörda hallon
MÅNTÅRTA
200 g sötmandel
2 dl strösocker
6 äggvitor
FYLLNING OCH GARNERING
6 äggulor
1 1/2 dl strösocker
4 dl vispgrädde
100 g smör
1/2 påse à 50 g mandelspån
RÅRÖRDA HALLON
1 pkt frysta hallon
1 lime, saft och skal
1 msk florsocker
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat
Gör så här
Rita 2 cirklar, ca 22 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Smörj den med matfett. Mixa mandeln i en matberedare eller mal den i en mandelkvarn. Blanda mandeln med sockret. Vispa äggvitor till hårt skum. Vänd ner mandelblandningen. Bred ut smeten på pappret. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter, i ca 175°C. Låt bottnarna kallna på ett galler. Blanda äggulor, socker, grädde och smör i en kastrull. Sjud krämen på svag värme tills den tjocknar. Låt den kallna. Rosta mandel i en stekpanna på svag värme. Lägg en botten på ett fat, bred på hälften av krämen, lägg på nästa botten och resten av krämen. Strö över mandeln.
Rårörda hallon:
Blanda alla ingredienser och låt röran stå framme i rumstemperatur före servering. Servera hallonen vid sidan om. Det blir en god brytning mellan hallonen och den söta tårtan.
Laxpudding
12 stora potatisar
0,5 pkt frusen dill
4 stora ägg
2,5 dl mjölk
1 msk smör
300 gram gravad eller rökt lax
Koka potatis med skal. Låt svalna, skala och skiva dem. Sätt ugn på 175 grader. Blanda ägg och mjölk. Smörj en ugnsform i storlek av en halv långpanna med smör. Lägg ett lager skivad potatis, sedan dill och lax. Krydda med vitpeppar. Gravad eller rökt lax är salt nog. Täck med skivad potatis och täck nästan potatis med äggstanningen. Sätt i ugn och låt gå cirka 45 minuter eller tills äggstanning stelnat. Servera med skirat eller brynt smör. Citronklyfta passar bra vid buffé. Annars är några matskedar balsamvinäger i smöret eller tomatsallad till mycket gott.
Gravad röding på löjromsknäcke
200 g gravad röding eller lax, i skivor
4 mandelpotatisar
50 g löjrom
1 dl crème fraiche
2 msk smör
1 knippe dill
2 msk gräslök, fint hackad
1 rödlök, fint skivad
1 skiva knäckebröd
Gör så här:
1. Skala och koka mandelpotatisarna i 10–12 minuter.
2. Mosa potatisarna fint med en gaffel och tillsätt lite smör.
3. Smaksätt med salt och vitpeppar.
4. Smöra knäcke-brödet efter tycke och smak.
5. Lägg på den gravade fisken.
6. Klicka sedan på mandelpotatismoset, crème fraiche, löjrom och garnera med rödlök och gräslök.
7. Servera hela knäckebrödet eller bryt i mindre bitar.
Örtkryddad lammstek med chèvre
Ingredienser
Portioner: 4-6
1 1/2 kg urbenad lammstek
2 msk Olivolja
3 vitlöksklyftor
några kvistar färsk Rosmarin och salvia eller 1 msk torkad av varje sort
300 g chèvre (fransk getost)
1 krm havssalt
1 krm svartpeppar
TILLBEHÖR
små fina potatisar
1 msk olivolja
1 msk grovsalt
1/2 kruka färsk rosmarin
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Gnid in steken med olivolja. Skala och skär vitlöksklyftorna i smala strimlor. Stick med en vass kniv i steken och peta in vitlöksbitarna. Gnid in med salt, peppar och rosmarin.
3. Lägg in osten i mitten av steken och bind ihop med steksnöre eller ännu hellre ett nät.
4. Sätt in steken mitt i ugnen i ca 1 1/2 timme. Om du använder stektermometer ska innertemperaturen visa 65-70°C beroende på om du vill ha den rosa eller genomstekt.
5. Linda in köttet i smörpapper och låt det ligga och vila ca 30 minuter före servering.
6. Ugnsrosta den tvättade och torkade potatisen, med olivolja, salt och rosmarinskvistar på i ca 40 minuter i 200°C varm, i en ugnssäker form.
Ugnsbakade ägg
1 ägg
2 msk grädde
4 st kräftstjärtar
1 tsk gräslök
1 tsk Creme fraiche
1 tsk Stenbitsrom
Skär runt toppen av ägget med en vass kniv så mycket att man får i en liten sked. Häll ur ägget i en bunke. Vispa ihop med 2 msk grädde. Hacka kräftstjärtar och gräslök och blanda i äggsmeten. Krydda med salt och peppar.
Skölj ur äggskalen och häll i smeten.
Baka i ugn i 95 grader, ca 30 minuter, eller tills smeten har stelnat.
Blanda Creme fraiche med stenbitsrom, lägg på ägget.
Tips: Spara äggkartongen för att baka äggen i ugnen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | |||
24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|