Alla inlägg under mars 2008
Senapssill
1 burk urvattnad inläggningssill 420 g
Lag:
1/2 dl ättiksprit 12%
1/2 dl strösocker
1 dl vatten
Senapssås:
1 msk mörk senap
1 msk ljus senap
1 krm malen svartpeppar
1 dl olja
1 msk finhackad persilja
Skölj sillfiléerna i kallt vatten.
Koka upp lagen och låt den kallna.
Häll lagen över filéerna och låt kärlet stå kallt ca 12 timmar.
Blanda de två senapssorterna och tillsätt svartpeppar. Tillsätt oljan, lite i taget, under kraftig omrörning.
Ha inte för bråttom utan låt oljan rinna jämnt i en fin stråle medan du vispar. Blanda i den finhackade persiljan. Ta upp sillfiléerna och låt dem rinna av.
Skär filéerna i bitar och blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen. Låt sillblandningen stå kallt ytterligare ca 12 timmar.
Rysk Påskpirog
1 paket kyld smördeg 25x42 cm
200 g gravad lax
1 pkt fryst bladspenat 250 g
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 ägg
1 äggula
2 msk smör
salt och peppar
. Tina spenaten och krama ur den mesta vätskan.
. Sätt ugnen på 225 grader.
. Hårdkoka de två äggen och hacka dem.
. Skala och hacka lök och vitlök.
. Fräs lök och vitlök i smör utan att det får färg.
. Lägg i spenaten och fräs alltsammans ett par minuter, smaka av med salt och peppar och låt svalna.
. Skär laxen i 4-5 cm långa och 0,5 cm tjocka strimlor.
. Rulla ut smördegen på en plåt. (Den ligger på ett smörpapper, låt det vara kvar)
. Bred ut spenaten på halva degen, lämna ett par cm runt om.
. Lägg ett lager lax över spenaten och överst de hackade äggen.
. Pensla kanten runt om med äggula och vik över degen, försegla kanterna noga.
. Pensla hela pirogen med äggula och grädda i ugnen i 20-25 min.
Servera med en sallad.
Limepaj
6 äggulor
1 dl limejuice (ca 6-8 lime)
1 burk kondenserad mjölk
Pajbotten:
2 1/2 dl krossade digestivekex
100 g smör eller margarin
Ugn 150 grader
Blanda smält smör och krossade kex.
Bred ut i pajform eller form med löstagbar kant
Grädda nederst i ugn ca 10 min.
Vispa kon.mjölk med äggulor fluffigt.
Häll i limejuice. Häll fyllningen i pajskalet och grädda nederst i ugn ca 15 min. Låt stå kallt minst 2 timmar.
Servera med hallon och vispad grädde.
Påsklax
Ingredienser:
2 purjolökar
2 gula paprikor
6 tomater
1,6 kg lax (utan skinn och ben)
2 tsk citronpeppar
2 dl crème fraiche
1 dl vitt vin eller 2 msk pressad saft av citron och ¾ dl vatten
1 paket (0,5g) saffran
1 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Ansa, skölj och strimla purjolöken.
Skölj, kärna ur och strimla paprikan.
Skölj och tärna tomaterna.
Lägg grönsakerna i en ugnssäker form.
Lägg laxen på grönsaksbädden.
Strö över citronpeppar.
Blanda crème fraiche och vin eller citronvattnet, krydda med saffran och salt.
Häll såsen över laxen.
Tillaga mitt i ugnen cirka 25 minuter.
Lammtournedos med madeirasky
Ingredienser
Portioner: 4
600-700 g lammytterfilé
4 msk finhackad timjan, basilika och persilja
1 tsk grovkornad grönpeppar
4 msk sultanrussin
olivolja, smör till stekning
salt, peppar
MADEIRASKY
1 msk finhackad rödlök
1 msk finhackad palsternacka
2 dl madeira
1 krm timjan
2 msk konc kalvfond + 2 1/2 dl vatten
Gör så här
1. Fräs rödlök och palsternacka till skyn i smör. Tillsätt madeira och timjan. Låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt fonden, låt sjuda tills 2 dl återstår. Salta och peppra.
2. Blanda pepparkornen med russin och 2 msk olja. Hetta upp blandningen snabbt.
3. Skär köttet tvärs över i cm 5 cm höga tournedos, tryck till dem med handen. Bind ev runt om med steksnöre för finare form. Rulla kanterna i lite olja och sedan i örtkryddorna.
4. Stek eller grilla köttbitarna på medelvärme. Salta. Lägg på peppar- och russinblandningen. Servera med madeiraskyn och tex rotfruktssallad.
GINO - FRUKT GRATINERAD MED VIT CHOKLAD
4 portioner
Ingredienser
3 kiwi, skalade och skivade
2 bananer, skalade och skivade
1/2 liter jordgubbar, ev delade
frukt, valfri, eller bär
50-100 g vit choklad
Vaniljglass, till servering
ugnstemperatur 250º, eller ugnstemperatur grill
Tillagning
Lägg fruktbitar och bär på fyra ugnssäkra portionstallrikar.Riv chokladen i en driva över frukterna. Gratinera ett par minuter högt upp i ugnen tills den vita chokladen fått lite färg. Servera genast med en kula god vaniljglass
SILL UNDER KRÄMIGT TÄCKE
5-6 matjessillfiléer
SÅS
1 röd lök
2 dl vispgrädde
2 dl gräddfil
1 1/2 msk dijonsenap
1 1/2 msk kapris
Salt och nymalen vitpeppar
TILL GARNERING OCH SERVERING
Gräslök
4-5 ägg
Mörkt bröd eller knäckebröd
Låt sillfiléerna rinna av och skär dem i 1 cm breda bitar lite på snedden. Finhacka rödlöken.
Vispa grädden till såsen och blanda den med gräddfil. Tillsätt senap, kapris och hälften av rödlöken. Blanda och smaka av med salt och vitpeppar.
Hårdkoka äggen, skala och hacka dem.
Lägg upp sillen på ett fat, bred på såsen och strö till sist över ägghack, resten av rödlöken och fint klippt gräslök.
Servera med ett mycket mörkt bröd eller knäckebröd.
Honungsstekt lamm på rotfruktsbädd
Ugnstemperatur 175º
Ingredienser
ca 1½ kg lammstek
4-5 morötter
2 palsternackor
8-10 potatisar, medelstora
8-10 schalottenlökar
1 apelsin
4 kvistar rosmarin
margarin eller olja
3 dl vitt vin, torrt eller matlagningsvin
1 msk flytande honung
1½-2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Sätt på ugnen. Skala rotfrukterna (eller borsta skalen mycket väl) och skär dem i stora bitar. Skala löken. Borsta apelsinen och skär av det yttersta gula skalet på halva apelsinen. Skär det i strimlor. Pressa ur saften. Dela rosmarinkvistarna i bitar.
Bryn lammsteken runt om i lite fett i t ex en stor stekpanna eller gryta. Ta upp den och bryn rotfrukter och lök 4-5 min, tills de får lite färg. Gör 10-12 jack i lammsteken och stick in en bit rosmarin och en bit apelsinskal i varje. Stick in en köttermometer mitt i den köttigaste delen. Lägg steken ovanpå rotfrukterna i stekgrytan eller i en långpanna. Rör samman vin, apelsinsaft, honung, salt och peppar och häll det över. Strö över lite rosmarin och resten av apelsinskalet.
Sätt in pannan i nedre delen av ugnen och stek tills termometern visar 70°C, då är köttet lätt rosa, eller 75°C, då är det genomstekt, det tar ca 1 1/2 timme. Skär köttet i skivor snett mot benet.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | |||
24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|