Alla inlägg under mars 2008
After EightPäron
2 burkar med päronhalvor
1 Paket After Eight
1 Paket marabou choklad
1 Paket vaniljvisp
Häll päronhalvorna i ett durkslag så att spadet rinner av.
Lägg dom sedan på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg dom så att urgröpningen ligger upp, vilandes på den runda delen alltså.
Riv Maraboukakan på ett rivjärn och fyll varje urgröpning.
Lägg sedan en After Eight ovanpå.
Nu är det bara att stoppa in plåten i ugnen i 200 grader.
Päronhalvorna är färdiga när After Eighten är helt smält.
Serveras varma med vaniljvispen.Hjortronparfait
Ingredienser: 6 portioner
3 äggulor
4-5 msk florsocker
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl hjortronsylt
1. Vispa äggulor med florsocker, hårt det ska "gå att skriva i den".
2. Vispa grädden, tills den är lite hårdare än filmjölk i konsistensen.
3. Blanda hjortronsylten i de vispade äggulorna. Blanda grädden i din äggblandning.
4. Frys 5-6 timmar i lämplig form, ta ut parfaiten och låt den tina i kylskåp i ca 15 minuter innan servering.
Servera med lite extra hjortronsylt
Tiramisu
Ingredienser: 8 portioner
2 dl kallt starkt kaffe
4 msk amaretto
4 äggulor
1,25 dl strösocker
1 vispad äggvita
400 g mascarponeost
Rivet skal av en citron
Rivet skal av en apelsin
20-24 savoiardikex
2-3 msk kakaopulver
1. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Blanda ner osten i detta. Smaksätt med citron- och apelsinskal. Rör ned den hårt vispade äggvitan.
2. Blanda kaffet med likören och doppa hälften av kexen hastigt i kaffet.Lägg kexen i botten på en form, täck med hälften av smeten. Doppa resten kexen och lägg i formen, slå sedan över den kvarvarande smeten.
3. Ställ i kyl 2-3 timmar. Pudra med kakao innan serveringen.
Blåbärssufflé
Ingredienser: 8 portioner
225 g frysta blåbär
2 msk maizena majsstärkelse
1 dl strösocker
4 äggvitor
1 dl strösocker
1. Koka ihop blåbär, majsstärkelse och 1 dl socker till en kräm (rör om ofta), låt svalna.
2. Vispa äggvitor till fast skum, tillsätt 1 dl socker, lite i taget. Vänd ner 1/3 av äggvitan i blåbärskrämen, rör tills den är slät. Vänd sedan ner resten av äggvitan med slickepott.
3. Slå smeten jämt fördelat i smörade och sockrade suffléformar. Grädda i 200 grader ca 14 min i nedre delen av ugnen. Pudra med florsocker och servera med vaniljglass.
Krämig fårostsallad
Ingredienser:
400 g färsk spenat
6 mogna tomater
400 g fetaost
2 msk olivolja
svartpeppar ur kvarn
2 tsk pressad citron
1. Skölj spenaten, torka den i salladsslunga eller handduk, och finstrimla den.
2. Skär tomaterna i små klyftor.
3. Blanda spenat, tomat, citron och olivolja i en salladsskål. Smula över osten i ganska stora bitar.
4. Krydda med svartpeppar . Servera på en gång.
SKAGENCANAPÉER
6–8 personer
200 g skalade räkor
1 dl majonnäs
3 msk hackad dil
l6–8 skivor vitt bröd
100 g löjrom eller stenbitsromcitron och/eller gurka till garnering + dill
Krama ur räkorna lätt innan de hackas grovt. Får man med för mycket vätska blir skagenröran för lös. Blanda räkhacket med majonnäs och hackad dill.
Lägg upp skagenröran på kantskuret vitt bröd. Toppa med en klick löjrom, eller stenbitsrom, och garnera med gurka, dillvippa eller citron
Potatisbliniermed lime-crème fraiche och laxrom.
INGREDIENSER
(25 stycken)
10 g jäst
2,5 dl mjölk
1,5 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
2 kokta, pressade potatisar
0,75 dl gräddfil
1 äggula och 1 tsk salt
1 äggvita och 2 lime
2 dl crème fraiche och 50 g laxrom
50 g sikrom (eller mer om man önskar)
1 rödlök, finhackad
1 knippe gräslök, finskuren
1 Rör ut jästen i ljummen mjölk och blanda i mjöl, potatis, gräddfil, äggula och salt. Låt jäsa i 30 min. Vispa äggvitan hårt och vänd ner den. Stek små fina plättar, gärna i plättlagg eller i stekpanna. 2 Riv skalet på en lime och blanda ner det i crème fraichen, vispa den något så att du kan göra fina ägg. Skär klyftor av den andra limen. 3 Lägg upp blinerna och toppa med rom, rödlök, gräslök och lime crème fraiche. Mal lite svartpeppar över.
Honungslammspett med varm potatissallad och fyllda tomater
INGREDIENSER
(4 portioner)
500 g lammytterfilé,
skuren i kuber ca 2 1/2 cm stora
citronskivor
träspett
Pensla med:
2 msk honung
2 tsk rivet skal av citron
1 msk färska rosmarinblad, hackade
svartpeppar
Varm Potatissallad:
6 medelstora potatisar, skalade
3 salladslökar
1 msk små kapris, avrunna
2 msk dill, persilja eller gräslök
Dressing:
3 msk äppelcidervinäger
1 msk Dijonsenap
6 msk olivolja
havssalt
svartpeppar
Tapenadefyllda tomater:
8 små kvisttomater
100 g färskost, t ex Philadelphiaost
2-3 msk tapenade på gröna oliver
1 Trä upp lammkuberna växelvis med bitar av citronskivor på träspett. Blanda ingredienserna till penslingen och pensla spetten runtom. Lägg dem åt sidan medan du gör potatissalladen och de fyllda tomaterna.
2 Koka potatisarna mjuka men fortfarande fasta. Hacka salladslöken fint.
3 Blanda samman ingredienserna till dressingen i en stor skål. Tillsätt kaprisen, salladslöken och den hackade dillen. Rör om försiktigt. Skiva potatisen i ganska tjocka skivor medan den fortfarande är varm och blanda ned dem försiktigt i dressingen så att potatisskivorna är separerade.
4 Gör tomaterna: Skär ett lock av tomaterna och gröp försiktigt ur dem. Blanda färskost och tapenade och fördela i tomaterna. Sätt på locken.
5 Grilla lammspetten i en grillpanna 1-2 minuter på varje sida eller under grillelementet i ugnen.
6 Servera spetten med den varma potatissalladen och fyllda tomater. Garnera med rosmarinkvist.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | |||
24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|