Alla inlägg under mars 2008
Chiligryta i tortilla
Ingredienser
800 g nötkött t ex bog eller högrev
1 gul lök finhackad
2 vitlöksklyftor finhackade
1 tsk chiliflakes
1½ l köttbuljong
1 msk tomatpuré
100 g rucola eller mangold
8 tortillabröd
Skär köttet i centimeterstora tärningar. Bryn dem tillsammans med lök, vitlök och chili i lite smör i en gryta.
Tillsätt buljong och tomatpuré.
Låt koka utan lock tills nästan all vätska försvunnit och köttet har blivit så mört att det nästan faller i bitar, ca 1½ timme.
Smaksätt med salt och peppar. Låt kallna.
Fördela köttet och rucolan på tortillabröden.
Rulla ihop och vira in i plastfolie så håller de formen bättre. Så här långt kan tortillarullarna förberedas.
Ta bort plastfolien och värm sedan rullarna i ugn i 175ºC i 20 minuter. Servera tortillarullarna med en klick gräddfil.
Krämig rotfruktssoppaPortioner: 4
Ingredienser:
8 potatisar, ca 600 g
2 palsternackor, ca 200 g
3 morötter, ca 300 g
1 liter örtbuljong
2 dl lätt crème fraiche
4 ansjovisfiléer
salt och peppar
250 g Keso , naturell
Gör så här:
Skala och skär potatis och palsternacka i stora bitar. Skala och skär 2 av morötterna i mindre bitar. Koka upp buljongen i en kastrull. Lägg i de skurna rotfrukterna och låt koka under lock 15-20 min tills rotfrukterna känns mjuka. Häll av och spara buljongen. Mixa rotfrukterna tillsammans med crème fraiche och ansjovis. Häll tillbaka rotfruktsmixet i kastrullen och rör ner 4 - 5 dl av buljongen. Smaka av med salt och peppar. Skala och hyvla den återstående moroten med en potatisskalare. Koka upp soppan på nytt och låt morotsstrimlorna koka med i soppan ca 1 min. Servera med keso och grovt bröd.
ÄPPELFALU
400 g falukorv
2 syrliga äpplen
1 lök
3 msk senap
1 tsk dragon
1/2 dl vatten
2 msk tomatpuré
ca 2 dl riven ost
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Dra skinnet av korven och skär den i skivor. Lägg ut hälften av dem i en smord eldfast form. Skala och finhacka löken. Kärna ur och riv äpplena.
Blanda samman lök, äpple, senap och dragon. Fördela röran på korvskivorna och lägg de resterande korvskivorna ovanpå.
Rör ut tomatpurén med vatten. Bred det över korven. Strö till sist över riven ost.
Grädda mitt i ugnen ca 20-25 min. tills osten har fått lite färg och allt är riktigt varmt.
Korv och köttgryta
Ananastosca i mikrougn
1 ananas (färsk eller 4-6 konserverade ananasringar)
GLASYR:
1 dl sötmandel (eller 35 g 1 påse mandelspån)
50 g smör eller margarin
½ dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
TILL GARNERING:
vispgrädde
röda cocktailbär
Gör så här
Skala ananasen och skär den i fyra cm-tjocka skivor. Ta bort mittstocken. Låt konserverad ananas rinna av på hushållspapper.
Lägg mandeln i en skål och häll på vatten så att det täcker. Skålla mandeln på full effekt 1-1 1/2 min.
Spola mandeln med kallt vatten. Skala och flaga eller strimla den. Lägg alla ingredienserna till glasyren i en skål. Rör om och täck skålen. Hetta upp på full effekt 2 1/2-3 min.
Lägg ananasen på ett fat och bred över toscasmeten. Värm på full effekt 2-3 min. Om det finns grillelement i ugnen, sätt grillen på full effekt och mikrovågsugnen på låg effekt ca 3 min.
Servera ananastoscan med en liten klick vispad grädde. Garnera gärna med cocktailbär.
Ananasen kan bytas ut mot päron, äpple eller persikor.
Rostbiff i marinad med färska örter
1 1/2 kg rostbiff
1 tsk salt
2 krm mellanmalen svatrpeppar
Marinad
1 dl kinesisk soja
1 1/2 dl balsamvinäger
3 msk flytande honung
2-3 vitlöksklyftor hackade
1 tsk mellanmalen svartpeppar
1 kruka färsk timjan, basilika eller oregano
1 burk cocktailkapris
Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°
2. Krydda rostbiffen med salt och peppar. Sätt in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Lägg det i en ugnsfast form. Sätt in formen mitt i ugnen. Stek tills termometern visar 59° C. Det tar 11/2 –2 timmar.
3. Blanda alla ingredienserna till marinaden.
4. Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och skyn från köttet. Lägg in det i kylen när det svalnat. Vänd påsen några gånger så att marinaden fördelas över köttet. Låt det ligga ett till två dygn i kylskåp.
5. Skär köttet i tunna skivor och skeda på lite av marinaden. Garnera med cocktailkapris.
Senapsöverbakad lax med primörsallad och limevinägrett
SENAPSÖVERBAKAD LAX
1 kg laxfilé med skinn
1 tsk salt
1 krm peppar
2 äggulor
3 msk senap
3 msk ströbröd
LIMEVINÄGRETT
1 dl olivolja
2 limefrukter, skal + saft
1 msk flytande honung
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
en kruka finhackad gräslök
GRÖNSALLAD MED PRIMÖRER
1/2 huvud Lollo rossosallad
1/2 kruka rucolasallad
1 knippe primörmorötter med blast
1 pkt sockerärter
Gör så här
Lägg laxen på ett ugnssäkert fat. Ta bort ev. ben. Krydda med salt och peppar. Blanda äggulor med senapen och 2 msk av ströbrödet. Bre detta äver laxen och strö över resten av ströbrödet. Stek mitt i ugnen ca 25 minuter. (kan serveras varm, ljummen eller kall)
Limevinigrätte
Mixa alla ingredienser till dressingen och blanda sist i den finhackade gräslöken.
Grönsallad med primörer
Skölj salladen och plocka den sedan i små fina blad. Lägg alla blad i en kökshandduk och vik försiktigt ihop handduken över salladen, för att få den så torr som möjligt. Skala och skiva morötter mycket tunt och lägg skivorna i iskallt vatten. Skölj och dela sockerärterna på längden i lite sneda bitar och lägg även dessa i det iskalla vattnet. (vattnet ska vara så kallt för att grönsakerna ska bli krispiga och fina)
Servera laxen med sallad, lime vinigrätte och nykokt potatis vid sidan om.
Lax Lasagne
1 liter mjölk
4-5 msk vetemjöl
1/2 fiskbuljongtärning
1/2 tsk dragon
1/2 tsk mejram
1/2 tsk salvia
2 krm basilika
knappt 1/2 tsk salt
några varv med pepparkvarnen
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | |||
24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|