recept

Alla inlägg under mars 2008

Av Qia - 26 mars 2008 10:14

Chiligryta i tortilla


Ingredienser

800 g nötkött t ex bog eller högrev
1 gul lök finhackad
2 vitlöksklyftor finhackade
1 tsk chiliflakes
1½ l köttbuljong
1 msk tomatpuré
100 g rucola eller mangold
8 tortillabröd


Gör så här

Skär köttet i centimeterstora tärningar. Bryn dem tillsammans med lök, vitlök och chili i lite smör i en gryta.

Tillsätt buljong och tomatpuré.

Låt koka utan lock tills nästan all vätska försvunnit och köttet har blivit så mört att det nästan faller i bitar, ca 1½ timme.

Smaksätt med salt och peppar. Låt kallna.

Fördela köttet och rucolan på tortillabröden.

Rulla ihop och vira in i plastfolie så håller de formen bättre. Så här långt kan tortillarullarna förberedas.

Ta bort plastfolien och värm sedan rullarna i ugn i 175ºC i 20 minuter. Servera tortillarullarna med en klick gräddfil.

Av Qia - 26 mars 2008 10:07

Krämig rotfruktssoppaPortioner: 4

Ingredienser:
8 potatisar, ca 600 g
2 palsternackor, ca 200 g
3 morötter, ca 300 g
1 liter örtbuljong
2 dl lätt crème fraiche
4 ansjovisfiléer
salt och peppar
250 g Keso , naturell


Gör så här:
Skala och skär potatis och palsternacka i stora bitar. Skala och skär 2 av morötterna i mindre bitar. Koka upp buljongen i en kastrull. Lägg i de skurna rotfrukterna och låt koka under lock 15-20 min tills rotfrukterna känns mjuka. Häll av och spara buljongen. Mixa rotfrukterna tillsammans med crème fraiche och ansjovis. Häll tillbaka rotfruktsmixet i kastrullen och rör ner 4 - 5 dl av buljongen. Smaka av med salt och peppar. Skala och hyvla den återstående moroten med en potatisskalare. Koka upp soppan på nytt och låt morotsstrimlorna koka med i soppan ca 1 min. Servera med keso och grovt bröd.

Av Qia - 25 mars 2008 06:24

 

ÄPPELFALU


400 g falukorv

2 syrliga äpplen

1 lök

3 msk senap

1 tsk dragon

1/2 dl vatten

2 msk tomatpuré

ca 2 dl riven ost


Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Dra skinnet av korven och skär den i skivor. Lägg ut hälften av dem i en smord eldfast form. Skala och finhacka löken. Kärna ur och riv äpplena.


Blanda samman lök, äpple, senap och dragon. Fördela röran på korvskivorna och lägg de resterande korvskivorna ovanpå.


Rör ut tomatpurén med vatten. Bred det över korven. Strö till sist över riven ost.


Grädda mitt i ugnen ca 20-25 min. tills osten har fått lite färg och allt är riktigt varmt.

Av Qia - 25 mars 2008 06:23

Korv och köttgryta

  • 3 gula lökar, grovhackade, brynes
  • 300 g grytbitar av nöt eller älg, brynes
  • 2 brk krossade tomater
  • 2 st Chorizokorvar, skivas
  • 2 st Kabanosskorvar, skivas
  • 3 st morötter, grovtärnade
  • 1 st buljongtärning
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd paprika, strimlad
  • 1 tsk Sambal Olek
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk svartpeppar, grovmalen
  • salt
  • 2 brk creme fraiche
Bryn lök och kött i grytan.
Fyll på med resten av ingredienserna,
dock ej creme fraichen.
Låt grytan puttra ca en timme gärna längre.
Häll i creme fraichen värm upp och
servera med pressad potatis

Av Qia - 23 mars 2008 10:02

Ananastosca i mikrougn



1 ananas (färsk eller 4-6 konserverade ananasringar)

GLASYR:
1 dl sötmandel (eller 35 g 1 påse mandelspån)
50 g smör eller margarin
½ dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

TILL GARNERING:
vispgrädde
 röda cocktailbär



 

Gör så här
Skala ananasen och skär den i fyra cm-tjocka skivor. Ta bort mittstocken. Låt konserverad ananas rinna av på hushållspapper.

Lägg mandeln i en skål och häll på vatten så att det täcker. Skålla mandeln på full effekt 1-1 1/2 min.
Spola mandeln med kallt vatten. Skala och flaga eller strimla den. Lägg alla ingredienserna till glasyren i en skål. Rör om och täck skålen. Hetta upp på full effekt 2 1/2-3 min.

Lägg ananasen på ett fat och bred över toscasmeten. Värm på full effekt 2-3 min. Om det finns grillelement i ugnen, sätt grillen på full effekt och mikrovågsugnen på låg effekt ca 3 min.

Servera ananastoscan med en liten klick vispad grädde. Garnera gärna med cocktailbär.

Ananasen kan bytas ut mot päron, äpple eller persikor.

Av Qia - 23 mars 2008 09:59

Rostbiff i marinad med färska örter



1 1/2 kg rostbiff
1 tsk salt
2 krm mellanmalen svatrpeppar

Marinad
1 dl kinesisk soja
1 1/2 dl balsamvinäger
3 msk flytande honung
2-3 vitlöksklyftor hackade
1 tsk mellanmalen svartpeppar
1 kruka färsk timjan, basilika eller oregano
1 burk cocktailkapris

Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°
2. Krydda rostbiffen med salt och peppar. Sätt in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Lägg det i en ugnsfast form. Sätt in formen mitt i ugnen. Stek tills termometern visar 59° C. Det tar 11/2 –2 timmar.
3. Blanda alla ingredienserna till marinaden.
4. Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och skyn från köttet. Lägg in det i kylen när det svalnat. Vänd påsen några gånger så att marinaden fördelas över köttet. Låt det ligga ett till två dygn i kylskåp.
5. Skär köttet i tunna skivor och skeda på lite av marinaden. Garnera med cocktailkapris.

Av Qia - 23 mars 2008 09:55

Senapsöverbakad lax med primörsallad och limevinägrett



SENAPSÖVERBAKAD LAX
1 kg laxfilé med skinn
1 tsk salt
1 krm peppar
2 äggulor
3 msk senap
3 msk ströbröd

LIMEVINÄGRETT
1 dl olivolja
2 limefrukter, skal + saft
1 msk flytande honung
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
en kruka finhackad gräslök

GRÖNSALLAD MED PRIMÖRER
1/2 huvud Lollo rossosallad
1/2 kruka rucolasallad
1 knippe primörmorötter med blast
1 pkt sockerärter



Gör så här
Lägg laxen på ett ugnssäkert fat. Ta bort ev. ben. Krydda med salt och peppar. Blanda äggulor med senapen och 2 msk av ströbrödet. Bre detta äver laxen och strö över resten av ströbrödet. Stek mitt i ugnen ca 25 minuter. (kan serveras varm, ljummen eller kall)

Limevinigrätte
Mixa alla ingredienser till dressingen och blanda sist i den finhackade gräslöken.

Grönsallad med primörer
Skölj salladen och plocka den sedan i små fina blad. Lägg alla blad i en kökshandduk och vik försiktigt ihop handduken över salladen, för att få den så torr som möjligt. Skala och skiva morötter mycket tunt och lägg skivorna i iskallt vatten. Skölj och dela sockerärterna på längden i lite sneda bitar och lägg även dessa i det iskalla vattnet. (vattnet ska vara så kallt för att grönsakerna ska bli krispiga och fina)

Servera laxen med sallad, lime vinigrätte och nykokt potatis vid sidan om.

Av Qia - 23 mars 2008 09:53

Lax Lasagne

1 liter mjölk
4-5 msk vetemjöl
1/2 fiskbuljongtärning
1/2 tsk dragon
1/2 tsk mejram
1/2 tsk salvia
2 krm basilika
knappt 1/2 tsk salt
några varv med pepparkvarnen

laxrester från rökt eller/och kokt benfri lax.
Riven ost.

Såsen får EJ vara för tjock. Späd ev med 1 dl tjock grädde och ca 2 dl mjölk.
Varva sås - lasagneplatter - finfördelad fisk - sås - riven ost - platter i en smord form o.s.v

Ugn 225 grader 25 min med formen täckt med aluliniumfolie, + 15 min utan folie.

Presentation

Omröstning

Är det första gången du besöker recept.bloggagratis.se?
 Ja
 Nej
 Vet ej

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5 6 7 8 9
10 11
12
13 14 15 16
17 18 19 20 21
22
23
24
25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Matbloggstoppen

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards