Alla inlägg under mars 2008
KNÄCKIGA KAKOR
Saftiga läckerbitar som glädjande nog är lättbakade.
De har garanterat en strykandeåtgång. Kan frysas.
Det här behövs till 1 långpanna:
150 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Glasyr:
50 g smör eller margarin
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
3 dl riven kokos
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och ställ åt sidan.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
2. Tillsätt mjölk och smält smör. Blanda mjöl och bak-pulver och vänd ner i smeten.
3. Lägg bakpapper i en långpanna och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 10–12 min.
4. Glasyr:
Blanda samtliga ingredienser till glasyren i en kastrull och värm tills allt smält.
5. Ta ut kakan och bred på glasyren. Grädda ytterligare ca 12 min tills kakan fått färg. Ta ut och låt kallna.Skär i bitar
Dubbelmarinerad Oxfilé
Antal portioner: 6
Ingredienser:
800 g oxfilé (putsad)
1 msk smör + 1 msk olja till stekning
Marinad 1
2 msk sojasås
1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2
1 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1-2 finhackade vitlöksklyftor
1 kruka finhackad persilja
1/2 dl hackad kapris
Gör så här
1. Två dagar före . Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten.
2. Dagen före . Sätt ugnen på 150°C. Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna.
3. Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometeri mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturenär 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen.
4. Blanda samman marinad 2.
5. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg dem i en skål. Häll över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering.
6. Ta fram köttet innan gästerna kommit. Lägg över oxfiléskivorna på ett vackert fat. Skeda över marinaden.
Coca Cola kyckling
Ingredienser:
4st kycklingfileer
2 dl ketchup
1 burk Coca Cola, 33 cl
1 tärnad lök
ev några droppar tabasco
Gör så här:
Lägg kyckling o lök i stekpanna (jag brukar låta det fräsa en stund). Häll i ketchup och Coca Cola.
Salta. Peppra. Koka upp.
Täck över med lock, sänk temp, sjud i 45 minuter ca.
Päroncarpaccio
Ingredienser:
4 st fasta gröna päron
2 dl vitt vin
100 g socker
1/2 knippe mynta
35 g rostade pinjenötter
Vaniljröra:
250 g kesella
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Smaksätt Kesella med florsocker och vaniljsocker.
Ställ i kylen. Koka upp vin och socker.
Rör i myntan.
Ta bort kärnhusen ur päronen.
Skiva päronen med en osthyvel.
Lägg ut skivorna på tallrikar eller ett större fat.
Häll snabbt över den heta lagen och låt svalna.
Strö över nötterna och servera med en klick av den kylda vaniljröran.
Viktigt:
Du bör snabbt marinera päronen (hälla över lagen) eftersom de annars blir bruna i färgen.
Indisk currygryta veg
Ingredienser:
5 potatisar, ca 350 g
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 msk curry
1 msk svart senapsfrö
3 dl grönsaksbuljong
1 paket (300 g) djupfrysta brytbönor
2 tomater
½ tsk salt
1 krm kajennpeppar
Gör så här:
Skala och skär potatisen i tärningar.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs potatisen och lök i olja i en stekpanna.
Tillsätt curry och senapsfrö och låt fräsa med någon minut.
Häll över buljongen och koka ca 10 min.
Tillsätt brytbönorna och låt koka ytterliggare 5 min.
Skölj och tärna tomaterna.
Blanda ner tomaterna i grytan.
Smaka av med salt och peppar.
Servera grytan med bröd och en klick yoghurt.
Chokladsufflé
25 g smör
25 g mjöl
2.5 dl mjölk
40 g choklad
10 g kakao
35 g socker
2 cl Cointreau
2 st äggulor
2 st äggvitor
Om sufflén sjunker kan de bero på att den stått för länge i ugnen.
Gör så här1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret i en kastrull. Smält sedan chokladen i mjölken i en annan kastrull och tillsätt kakao. Blanda chokladmjölken med det smälta smöret i en bunke.
3. Tillsätt mjöl under omrörning. Rör sedan försiktigt i äggulorna i den fingervarma smeten.
4. Vispa äggvitorna till skum men inte för hårt, då kan sufflén få svårt att resa sig. Smaksätt med likören och vänd sen ner i smeten.
5. Smörj och sockra 4 timbalformar eller 4 små formar med rak kant, cirka 8 1/2 centimeter i diameter och 6 centimeter hög. Sockret gör att sufflén får lättare att resa sig och gör också att ytan blir knaprig.
6. Häll smeten i formarna och grädda dem i nedre delen av ugnen i cirka 15-20 minuter. Servera genast.
Inkokt lax
1 kg lax i portionsbitar
1 l vatten
2 msk vinäger
3 tsk salt
5 st vitpepparkorn
2 st kryddpepparkorn
1 st liten gul lök
1 st liten morot
3 st dillkvistar
Gör så här
1. Skala och dela grönsakerna i grova bitar.
2. Koka upp vattnet med de övriga ingredienserna och låt lagen koka 5-10 minuter så att den får smak.
3. Häll lagen över fiskbitarna, sjud därefter under lock i 6-10 minuter, beroende på storlek.
4. Servera fisken varm eller kall, tillsammans med kokt potatis, kokta grönsaker eller grönsallad och någon gräddfilsås.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | |||
24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|