Alla inlägg under februari 2008
Cathrines dumlekakor
250 gr margarin
1½ dl strösocker
4½dl vetemjöl
1 påse snabbmarsanpulver
1½tsk bakpulver
Dumlekola
Rulla till bollar
Lägg i småbrödsformar
Gör ett litet hål
Fyll med ½-1 dumlekola
Grädda ca 175 gr ca 10-15 min
Stifado
Antal portioner: 4
Ingredienser:
cirka 600gr grovt nötkött (märgpipa, högrev el. liknande)
20 stycken smålökar (steklök eller charlottenlök)
2 burkar passerade tomater
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 buljongtärningar
olivolja
peppar
ev. salt
cirka 1.5 dl långkornigt ris
Petit pois (små gröna ärtor)
1 liten gul lök
6 medelstora potatisar
olivolja
salt
Tillagning av recept
Skär ned köttet i kuber, ca 1x1 cm, om möjligt. Hacka den gula löken fint. Fräs köttet och löken i en kastrull i lite olivolja. Pressa över vitlöken. Spä över med de passerade tomaterna, samt några dl vatten. Tillsätt buljongtärningarna och låt rätten koka på låg värme en timme.
Efter en timme, tillsätt smålökarna som du skalat, och fortsätt att koka rätten till dess att köttet är mört och rätten fått en såsliknande konsistens. Under tiden som du tillagar den, se till att skala potatisen och skär ned den i mindre bitar, stek den i ugnen i en ugnssäker form tillsammans med rikligt med salt och olivolja. När den börjar dra ihop sig till servering, förbered risblandningen, genom att fräsa finhackad gul lök med ris. Tillsätt ärtorna och koka på medelhög värme tills riset är färdigt.
Fetaostbiffar med timjanpotatis
Ingredienser
500 g blandfärs
1 ägg
Ströbröd
1 riven gul lök
Salt, peppar
Fetaost (delad i lagom små bitar)
Margarin
Potatis
Olivolja
Salt, timjan
Så här gör du
Skala och klyfta potatisen. Lägg gärna ett bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form så fastnar inte potatisen så lätt. Lägg i potatisen, ringla rikligt med olivolja över och salta och strö över timjan. Ställ formen mitt i ugnen i 200 graders ugnsvärme i ca 40 min.
Låt ströbrödet svälla i ca 2 dl vatten. Tillsätt ägg, lök och kryddor och blanda i färsen så att allt blandas ordentligt. Lägg i margarin i lagom het panna och forma färsen till biffar. Tryck i en eller två bitar fetaost i varje och stek på båda sidor.
Annalenas Sliskkaka
4 ägg
6 dl strösocker vispas poröst
175 gr smält marg
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
3 dl mjöl
gräddas 200 gr i 15 min långt ner i ugnen
Glasyr
75 gr smält marg
2 dl strösocker
1 dl sirap
1½dl grädde
1 påse kokos
röres ner i kastrullen med det smälta marg
Bred på kakan när den är KALL
Grädda 200 gr 10 min
Heta vitlökskotletter
4 fläskkotletter (frysta/råa)
Blanda ihop följande:
2 dl lätt creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1 dl soya
1/2 - 1 tsk sambal oelek
4 vitlöksklyftor
Lägg 4 kottletter (frysta går alldeles utmärkt) i en ugnsfast form. Häll över blandningen och ställ in i mitten av ugnen i 175 grader i en timme. Vänd eventuellt kotletterna efter halva tiden och ös över såsen. Servera med ris och grönsaker/sallad. Kotletterna kan bytas ut mot kycklingfilé, karré eller annat kött. Ugnstiden bör då minskas litet.
Krämig räksoppa
500 g räkor med skal
1 purjolök
1 msk flytande margarin
10 dl fiskbuljong
1½ dl Kavli mjukost
4 msk hackad dill
saft från en skiva citron
salt, chilipeppar
Skala räkorna. Skiva purjolöken och fräs den i margarinet. Hällöver lite av fiskbuljongen, rör ner räkosten och fyll på med resten av buljongen. Låt soppan puttra 3-4 minuter. Smaksätt med dill, citron och salt. Avsluta med räkor och en gnutta chilipeppar.
Irish Coffee glasstårta
ca 10 bitar
botten:
250 g mandelmassa
2 äggvitor
2 msk kakao
fyllning:
4 dl vispgrädde
2 msk pulverkaffe
1 dl florsocker
2 äggulor
2 msk irländsk whiskey
Riv mandelmassan och blanda med kakao och äggvitor. Bred ut smeten i en smord form (24 cm springform) och grädda i 175°C i ca 12-15 minuter. Lossa kakan från formen och låt den svalna helt. Diska formen.
Lägg sedan tillbaka bottnen i formen, och gör i ordning fyllningen. Vispa grädde med pulverkaffe och florsocker tills det är riktigt tjockt. Rör ner äggulor och whiskey. Häll över bottnen. Täck med plastfolie och frys över natten eller i minst fyra timmar.
Servera gärna med lite pudrad kakao.
Kanelkyckling med apelsincous-cous
Kanelkyckling
4 portioner
1 kg kycklingdelar, gärna lår
1 msk fänkålsfrön
1 msk honung
2 msk färsk rosmarin, finhackad
2 tsk kanel
3 klyftor vitlök, grovt hackade
2 msk olivolja
1 msk flingsalt
1 tsk svartpeppar
Blanda alla ingredienserna till marinaden, och låt kycklingen ligga i den i minst ett par timmar. Sätt ugnen på 200°C.
Stek kycklingen i ugnen i 30-40 minuter, tills den är genomstekt och frasig på ytan. Servera med apelsincous-cous och gärna rödlökschutney.
Apelsincous-cous
4 portioner
5 dl cous-cous
5 dl kycklingbuljong
1,5 dl apelsinjuice
1 tsk flingsalt
1 tsk svartpeppar
1-2 tsk spiskummin
1 dl mandel, grovhackad
Börja med att rosta mandeln i en torr stekpanna. Lägg åt sidan. Häll cous-cousen i en skål, och tillsätt salt, svartpeppar och spiskummin. Koka upp buljongen och apelsinjuicen. Häll över cous-cousen, och täck med plastfolie. Låt stå i fem-tio minuter. Fluffa upp med en gaffel, och blanda sedan ned den rostade mandeln.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||||
|