Alla inlägg under februari 2008
Rimbobullar
Ca 25 st
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumstempererat margarin eller margarin
1 msk socker
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g margarin eller smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Pensling:
Ägg
Garnering:
1 dl florsocker
1 msk vatten
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst.
Tillsätt matfettet, delat i mindre bitar, sockret och mjölet. Arbeta snabbt samman till en smidig deg.
Kavla ut den till en stor fyrkant, 40*40 cm, på mjölat bakbord.
Skär den i fyrkanter, 8*8 cm.
Rör samman ingredienserna till fyllningen. Fördela lite av den mitt på fyrkanterna.
Vik upp de fyra hörnen på degbitarna över fyllningen.
Lägg bröden i veckade pappersformar. Ställ dem på plåtar.
Låt dem jäsa övertäckt ca 2 timmar i rumstemperatur.
Pensla bröden med uppvispat ägg.
Grädda dem mitt i ugnen i 2500, 5-8 minuter. I varmluftsugn i 2000, ca 8 minuter.
Låt bröden kallna utan bakduk på galler. Glasera bröden med florsockerglasyr strax innan de ska serveras.
Rösti
2 port
3-4 potatisar
1 liten gul lök
ev. 1 skiva rimmat sidfläsk
1-1½ msk olja eller margarin
½ tsk salt
lite vitpeppar
ev. ½ dl riven ost
1 msk hackad persilja
Gör så här
Skala potatisen och skölj den.
Riv den i strimlor på grövsta sidan av råkostjärnet.
Skär fläsket i små tärningar. Skala och hacka löken.
Värm en stekpanna och fräs fläsktärningarna i den.
Tillsätt fettet och lägg i potatisen och löken blandat.
Krydda.
Tillsätt ev. lite ost.
Låt steka under lock 10 min på lagom värme.
Vänd på kakan då den har blivit ljusbrun på undersidan. Låt steka tills i ca 10 minuter.
Klipp över persiljan. Om man vill kan man endast riva potatis
och sedan steka den. Serveras med
lingonsylt eller till Kötträtter.
Blåbärspaj med kardemummakräm
Mördeg
125 gr smör
ett krm salt
125 gr mandelmassa
1 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
Fyllning
1 dl finhackad mandel
3 bittermandlar (hackade)
3 ägg
3 dl strösocker
375 g Kesella
2 tsk bakpulver
3/4 dl vetemjöl
1 pkt (275 g) frysta blåbär
det rivna skalet av 1 citron
Kardemummakräm
1 1/2 dl crème fraiche
1 1/2 dl matlagningsyoghurt
2 msk florsocker
1 tsk kardemumma
Gör så här:
---------------------------
Mördeg
Lägg mandelmassan och salt i en matberedare. Mixa tills att mandelmassan blivit smidig, tillsätt därefter smöret i små portioner. Häll i ägget och till sist mjölet. Var noga med att inte överarbeta degen när mjölet är tillsatt. Lägg degen i en plastpåse och lägg den i kylen för att vila i ca 1 tim.
Ta ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en tjocklek av ca 2 mm. Fodra pajformen, var noga med att trycka ner kanterna så att det inte blir någon luft mellan degen och formen. Ställ formen i frysen ca 10 min. Baka formen direkt från frysen i ca 175 grader tills pajskalet är gyllene. Det tar ca 12-13 minuter.
Fyllning
Vispa sockret och äggen tills det vitnar och sockret är löst. Blanda hastigt ihop äggvispet med de övriga ingredienserna. Häll upp fyllningen i det förbakade pajskalet och baka i 175-gradig ugn i ca 30 min.
Kardemummakräm
Lägg crème fraiche och yoghurt i ett kaffefilter och låt det hänga tills den blivit fast. Det tar mellan 30-40 minuter. Lägg osten i en skål och blanda i florsockret. Smaksätt med kardemumman.
Italiensk tonfisksås
4 port
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 msk olja, gärna olivolja
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 litet lagerblad
½ tsk italiensk salladskrydda
1 burk tonfisk i vatten ca 175 g
12 -15 pimentofyllda oliver
Hacka löken, skiva vitlöken och låt löken svettas i oljan.
Sätt till tomatkross och lagerblad och låt koka häftigt utan lock i cirka 5 minuter.
Sätt till salladskrydda samt tonfisk (utan spad) som först delats i mindre bitar.
Koka såsen i någon minut och rör därefter ner halverade oliver.
Smaka av och blanda med nykokt väl avrunnen pasta. Servera med riven ost.
Anna E:s Lammtagine – till många
Runt 1,5 kg lammbringa eller bog med ben – sågad i bitar i butiken – skuret i ca 4x4 cm stora tärningar (med hänsyn taget till ben).
Olivolja eller rapsolja
2 grovt hackade lökar
5 klyftor skalad och krossad vitlök (krossa med knivbladet, hacka sedan lite)
3-4 msk tomatpuré
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 lagerblad
1 msk muscovadosocker
1 påse saffran (0,5 g)
½ msk kanel
½ msk spiskummin
1 tsk sambal oelek
några stänk tabasco
salt
1 tsk malen svartpeppar från kvarn
4-5 soltorkade tomater i strimlor
rivet skal och saft av 1 citron
16 aprikoser
några kvistar färsk rosmarin
4-5 tomater, urkärnade, i tärningar
Bryn lammköttet på alla sidor i lite olja i en stor stekgryta (helst gjutjärnsgryta), lägg åt sidan och diska ur grytan och bryn sedan löken och vitlöken lätt i lite mer olja. Tillsätt tomatpurén och låt den rostas en aning innan lammköttet tillsätts. Tillsätt vatten, buljongtärningar och kryddor samt de soltorkade tomaterna. Låt puttra i ca 50 minuter utan lock – rör om då och då. Ta upp en bit kött och kontrollera att det är mört. Tillsätt citronen, aprikoserna och rosmarinen och låt puttra ytterligare 10 minuter. Tillsätt tomaterna och låt puttra en sista 5 minuter.
Servera med bulgur som du kokat tillsammans med lite soltorkade tomater i strimlor samt turkisk yoghurt (sådan där tjock yoghurt) och lite grönt.
Apelsinkotletter
4 Fläskkotletter
Smör
Salt
Svartpeppar
Sås
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
1 msk Vetemjöl
1 Köttbuljongtärning
1 tsk Rosmarin
1 tsk Soja
2 Apelsiner saft från 1 + 1 skalad och delad
Vispa ihop grädde, mjöl, buljongtärning, rosmarin, soja och apelsinsaft i en traktörpanna. Låt koka upp under vispning och sedan koka 3 min. Skala apelsinen och skär den i bitar. Stek kotletterna i smör . Salta och peppra. Lägg ner kotletterna och apelsinbitarna i såsen. Låt det koka upp. Serveras med ris eller bulgur
Friterade biffrullader
500g biff i skivor ca 3 mm
1 morot
1/2 purjolök
till marinaden:
1 msk chilisås
3 msk sweet chilisås
3 msk sesamolja
1 pressad vitlöksklyfta
till stekningen:
1/2 dl olja
2msk vetemjöl
salt och peppar
gör så här:
1. Skala moroten. finstrimla morot och purjolök tändsticksgrova.
Bred ut biffarna, fyll med grönsakerna. rulla ihop och fäst med tandpetare.
2. Blanda samman marinaden och pensla rullarna. låt dem
ligga och marinera ca 4 timmar i kylen.
3. Hetta upp oljan i en vid stekpanna. Pudra vetemjölet över
rullarna och fritera dem 1-2 minuter jämt bruna.
Servera med en god potatisgratäng och en sallad
Räkor á la creole
1 gul lök
600 gr rensade räkor
2 vitlöksklyftor
2 paprika (röd,grön)
3 tsk curry
2 krm cayenne peppar
2,5 dl matlagningsgrädde
3 tsk maizena redning
1 liten burk annanas
1 banan
sambal olek efter tycke och smak
salt
——————————————————————————–
gör så här:
Finhacka lök och vitlök.Fräs i stekpanna utan att ge färg
Tillsätt finstrimlad paprika, curry och cayennepeppar och
låt steka någon minut häll sedan i grädden och
låt den koka upp rör ut maizenaredningen och
tillsätt ananasspadet smaka av med salt.
Innan servering kryddar du med sambal olek och
lägger i skivad banan, 4-5 ringar finfördelad ananas och räkorna.
obs! låt inte räkorna koka
serveras med ris
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||||
|