recept

Alla inlägg under februari 2008

Av Qia - 10 februari 2008 17:27

Enkla carbonaran

spagetti

salt


300 g bacon
4 äggulor
1dl créme fraiche

1 dl parmesan
grovmalen svartpeppar


Koka pastan

Skär baconet i strimlor och stek men inte knaprigt
Blanda äggulorna med créme fraiche och parmesan.

Smaka av med svartpeppar.
Häll spagettin i ett durkslag och låt den rinna av. Blanda spagetti, ägg/ost blandning och bacon på ett stort fat och servera genast.

Av Qia - 10 februari 2008 17:24

Chiligryta med grytbitar

1 gul lök
1/2 msk olja
400 gram grytbitar av nöt
1 paprika valfri färg
1 burk bönor/linser  välj vad du själv vill ha
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1-2 krossade vitlöksklyftor


Gör så här:
1.Skala och hacka löken.
2.Häll olja i en gryta.Lägg i löken och grytbitarna.
3.Bryn lök och kött ca 4-5 min.
4.Strimla paprikan,tillsätt den,bönorna/linserna och krossade tomaterna.Krydda och rör om.
5.Låt grytan koka ca 20-40 min.
6.Smaka av med salt och peppar.
7.Servera med sallad bröd och ev ris.

Av Qia - 9 februari 2008 18:24

Köttfärspaj med sufflétäcke

4 portionspajer

pajdeg:

125 g  Smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
2 msk hackad persilja

fyllning:
1/2 hackad gul lök
1/2 aubergine skuren i små tärningar
Smör till stekning
1 msk curry
200 g nöt- eller lammfärs
1/2 dl köttbuljong
1 äpple skuret i små tärningar
1/2 tsk salt
1 krm peppar

sufflétäcke:
4 äggvitor
1 äggula
6 dl fint riven Västerbottensost


Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och låt stå kallt i 30 min. Sätt ugnen på 220°. Tryck ut degen i fyra stycken formar, nagga och förgrädda ca 7 min.

Stek lök och aubergine mjuk. Strö över curry. Tillsätt lammfärsen och buljongen. Stek ett par minuter tills köttet börjar bli genomstekt. Tillsätt äpplet och smaka av med salt och peppar. Fördela färsen i pajskalen. Höj ugnsvärmen till 250°. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa äggulan med osten och vänd sedan ner äggvitan. Lägg ut sufflén över färsen och grädda ca 10 min eller tills sufflén blivit gyllenbrun.

Av Qia - 9 februari 2008 18:21

Lax med vitvinssås, örtpotatis och dillpurjo

4 bitar laxfilé à 140 g
700 g mjölig potatis
2 dl Lätt Crème Fraiche Franska Örter
2 dl Mjölk
1/2 purjolök (den mittersta delen)
1 msk hackad dill
1/2 msk  Smör
salt och vitpeppar

vitvinssås:
2 schalottenlökar
2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
3 dl fiskbuljong
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
1 tsk Smör
1 tsk vetemjöl Börja med såsen. Hacka löken fint. Stek i smör tills den blir mjuk utan att ta färg. Häll på vin och buljong. Låt koka i 5 minuter. Tillsätt grädden och låt sjuda i 10 min. Blanda smör och mjöl och rör ner i såsen. Koka upp och smaka av med salt och vitpeppar.
Koka potatisen och pressa i en potatispress. Koka upp crème fraiche och mjölk och rör ner i den pressade potatisen. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 150°. Salta och peppra laxfiléerna och stek i ugnen ca 15 min. Skölj och skär purjolöken i tjocka skivor på snedden. Koka i 4 min tills de är mjuka. Häll av i durkslag och blanda med dill och smör. Smaka av med salt och peppar. Servera laxen med örtpotatiscrème, vitvinssås och dillpurjolök. Garnera gärna med citronklyfta och dill.

Av Qia - 9 februari 2008 17:37

Timjansbakade tomater


16 cocktailtomater, gärna olika färger
4 vitlöksklyftor med skal
2 msk smält Smör
timjan.


 Dela tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form tillsammans med vitlöksklyftorna. Pensla med smält smör, strö över timjan och grädda ca 20 min i 200 gr .

Av Qia - 8 februari 2008 19:07


Frusen moccadröm

Det här behövs för ca 8 bitar:

  • 300 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • Fyllning:
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk kakaopulver
  • 1 1/2 msk snabbkaffepulver
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 2 Dajm chokladkakor
  • Garnering:
  • hyvlad blockchoklad
  • 1/2 burk mandarinklyftor
  • 8­-10 chokladkringlor
  • Ugn: 175°
Gör så här:
  • 1. Riv mandelmassan grovt. Lägg den i en skål. Tillsätt äggen och vispa till en jämn smet. Häll smeten i en rund form med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen 25­30 minuter. Låt kakan kallna innan den lossas från kanten.
  • 2. Häll grädden i en skål. Tillsätt kaffepulver, florsocker och siktad kakao. Vispa till en tjock kräm.
  • 3. Tillsätt äggulan i gräddsmeten. Hacka chokladen och rör ner den. Rör smeten jämn.
  • 4. Bred moccakrämen över kakan i formen. Täck formen och ställ den i frysen. Låt stå minst 3 timmar. Lossa formens kant och garnera.
  • tas fram ur frysen 10-15 minuter innan den ska ätas.

Av Qia - 8 februari 2008 19:05


Apelsinparfait au four


Det här behövs för 4 port:

  • 4 apelsiner
  • 3 äggulor
  • 2 1/2 msk vit sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • 3 msk florsocker
  • Ugn: 250°
Gör så här:
  • 1. Skär ett lock av apelsinerna. Gräv ur fruktköttet och pressa ur saften.
  • 2. Vispa äggulor och sirap ljust och pösigt. Vispa grädden hårt till skum.
  • 3. Rör ner grädde och pressad apelsinsaft i äggulesmeten. Fyll de urgröpta apelsinskalen med smeten. Ställ dem i frysen minst 3-4 timmar. Ta fram apelsinerna från frysen ca 20 minuter innan de ska gratineras.
  • 4. Vispa vitorna tillsammans med florsocker till fast skum, så fast att du kan vända skålen upp och ner utan att smeten rinner ur. Klicka eller spritsa marängsmeten över apelsinerna så att parfaiten täcks helt. Gratinera 3-5 minuter eller tills marängen har fått fin färg och har stelnat. Servera genast.

Av Qia - 8 februari 2008 19:04


Räkor med lime och chili


Det här behövs för ca 4 port:

  • 1 kg räkor med skal
  • 4 port. äggnudlar
  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka mynta
  • 1/2-1 röd chili
  • saft och skal av 1 lime
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2-1 tsk svartpeppar
  • 1 msk fisksås
  • olivolja
Gör så här:
  • 1. Skala räkorna. Koka äggnudlarna enligt förpackningens anvisningar. Häll bort vattnet och spola nudlarna i kallt vatten. Ringla över lite olivolja. Dela eventuellt nudlarna i mindre bitar.
  • 2. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Kärna ur chilin och tag bort hinnorna. Finhacka den. Plocka loss bladen från örterna. Hacka bladen.
  • 3. Fräs vitlök, chili och några stjälkar från örterna i lite olivolja på svag värme tills löken är mjuk och glansig. Tag upp stjälkarna.
  • 4. Tillsätt rivet skal och pressad saft av limen, svartpeppar och fisksås. Låt det koka upp. Lägg i räkorna och tag pannan från värmen. Låt den stå ca 10 minuter. Tillsätt äggnudlarna och låt allt bli genomvarmt. Strö över örterna.

Presentation

Omröstning

Är det första gången du besöker recept.bloggagratis.se?
 Ja
 Nej
 Vet ej

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23 24
25 26 27 28 29
<<< Februari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Matbloggstoppen

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards