Alla inlägg under februari 2008
Skomakarlåda
4 portioner
Starta med potatismoset:
Skala potatisen, skär i mindre bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 min. Häll av vattnet.
Mosa potatisen med potatisstöt eller elvisp
Blanda moset med uppvärmd mjölk och smör och vispa det fluffigt. Smaka av med salt och peppar.
Strimla baconet. Skölj och strimla purjolöken, fräs den och baconet i smör. Ta upp och håll varmt.
Stek biffarna i smör. Smöret ska vara brunt när biffarna läggs i. Stek 2-3 min på varje sida, beroende på om du vill ha dem röda inuti eller genomstekta.
Vill du ha lite sky kan du vispa ur pannan med lite vatten
Servera biffarna med bacon- och lökfräs och potatismos.
Asiatiska piroger
8 portioner/stycken
Tina smördegsplattorna i ca 15 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
Skär kycklingfiléerna i tunna strimlor. Skölj och strimla purjolöken. Smält matfettet och fräs upp kyckling och lök.
Kavla ut smördegsplattorna något. Dela varje platta i 3–4 trianglar.
Blanda samman kyckling, lök, ris, crème fraiche, kryddor samt honung. Fördela fyllningen på smördegstriangeln. Vik och pressa samman de öppna sidorna med en gaffel.
Pensla knytena med ett uppvispat ägg och strö över lite sesamfrö
Chokladmoussetårta
6 pers
150g mörk blockchoklad
3 msk starkt kaffe
2 msk konjak (kan uteslutas)
1 äggula
3 dl vispgrädde
1 färdigköpt marängbotten
smält blockchokladen över vattenbad. tillsätt kaffe, konjak och äggula. vispa grädden, ej för hårt, och blanda ner i chokladsmeten.
använd en rund form i samma storlek som den färdigköpta marängbottnen. lägg bakplåtspapper i botten på formen. bred ut hälften av
chokladmoussen i formen. lägg på marängbotten och bred på resten av smeten. ställ formen i frysen i ca 5 timmar eller till nästa dag.
stjälp upp tårtan på ett fat och garnera med vispgrädde, kiwi och chokladkringlor eller chokladstjärnor.
Exotisk kokoskyckling
4 port.
1 hel kyckling eller delar, ca 1 kg
4 dl mjölk
100 g kokos
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 gula lökar
1/2- 1 röd pepparfrukt eller
1/2- 1 tsk sambal olek
1 röd paprikan
1 msk färsk riven ingefäran eller 1 tsk malen ingefäran
1 tsk gurkmeja
1 hönsbuljong tärning
1 msk vetemjöl
2 dl matlagningsyoghurt
hetta upp mjölken och lägg i kokosen.
låt det stå och dra tills det svalnar.
dela den hela kycklingen i 8-1 0 bitar och bryn i smör i en stekpanna.
salta och peppra och låt kycklingen eftersteka under lock ca 20 min.
skala och klyfta löken.
dela, kärna ur och strimla pepparn och paprikan.
smält smör i en gryta. lägg i grönsakerna och fräs dem några min.
häll kokosmjölken genom en sil direkt ner i grytan.
pressa ur kokosen med en sked.
smaksätt med ingefära, gurkmeja och buljongtärning.
rör ut mjölet i matlagningsyoghurten och rör ner det i grytan.
låt såsen koka upp under vispning.
lägg i kycklingen och låt grytan koka i 3 min.
smaka av med salt och servera direkt med kokt ris.
Ananasbiffar
400 g blandfärs
½ dl ströbröd
1 ½ dl mjölk
1 finhackad gul lök
1 dl grovhackade jordnötter
1 msk senap
2 tsk curry
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 ägg
till gratineringen:
8 skivor ananas
2 dl riven ost
till såsen:
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1 dl ananasspad
1 msk soja
2 tsk senap
2 krm salt
1 krm svartpeppar
sätt ugnen på 225 grader. blanda ströbröd och mjölk och låt svälla 5-10 min. rör ned resten av ingredienserna till biffarna, sist ägget.
forma 8 biffar och lägg i en smord form. lägg på ananas och riven ost och stek 10 min. i mitten av ugnen. blanda under tiden ihop
ingredienserna till såsen. häll såsen runt biffarna och stek i ytterligare 10 min. servera med ris.
Risoni med fetaostfyllda kycklinglår
Ingredienser
Beräknat för 6 portioner
900 g kycklinglårfilé
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
200 g fetaost
1 kruka basilika, färsk
1 paket risoni , (500 g)
1 st röd paprika, stor
3-4 st tomater
4 st salladslökar
2 klyftor vitlök, pressade
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Lägg ut lårfiléerna och salta och peppra dem runt om. Skär fetaosten i smala stavar lika många som filéerna. Lägg på fetaost och basilika. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Lägg dem i en ugnssäker form med skarven upp. Stek dem mitt i ugnen ca 20 min.
2. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten till pastan.
3. Tärna paprika och tomater. Skiva salladslöken och fräs alltsammans med vitlök i olivoljan.
4. Koka risonin enligt förpackningen. Häll av vattnet och blanda ner de frästa grönsakerna.
5. Smaka av med salt och peppar. Servera till kycklingen och en fräsch sallad.
Silviakaka
175 grader,ca 15 min
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl kallt vatten
Kräm
150 gram smör
1,5 dl socker
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker
Vispa ägg och socker
Blanda I resten
Grädda I långpanna med bakplåtspapper
Koka ihop krämen, låt puttra lite på svag värme
Låt kakan svalna
Bred ut krämen och strö på kokos.
Biskvier i långpanna
6 äggvitor
4 dl strösocker
4 hg malda hasselnötter
3 - 4 hg smör
6 dl florsocker
6 äggulor
225 g blockchoklad
3 msk matolja
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda försiktigt ner strösocker och hasselnötter i smeten. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och bred ut smeten i pannan. Grädda i 225 grader i 15 - 20 minuter.
Låt bottnen kallna.Rör ihop smör, florsocker och äggulor till en smidig smörkräm. Bred krämen över bottnen och ställ kakan kallt. Smält blockchokladen och tillsätt oljan. Bred chokladblandningen över kakan och skär den i bitar; 2,5 x 2,5
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||||
|