recept

Alla inlägg under februari 2008

Av Qia - 8 februari 2008 18:59


 Västerbottenpaj

Pajdeg:
125 g Smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning:
150 g riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl Vispgrädde
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter). Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minutser tills pajen stelnat. Låt svalna.


Servera med gravad lax och lite dill

Av Qia - 8 februari 2008 18:55

Biff i kryddig sås


4 skivor Biff; utskuren

Smör eller margarin

 Salt

 Svartpeppar

SÅS

2 Gula lökar Smör eller margarin

1 dl Vatten

2 dl Créme fraiche

2 msk Pepparrot; riven

2 msk Tomatpuré

2 tsk Osötad senap

Salt

Stek biffarna 2-3 minuter på varje sida. Salta och peppra.
Såsen: Skala och skiva löken. Fräs den i matfett i en gryta. Rör i
vattnet, cremé fraiche, pepparrot, tomatpuré och senap. Låt koka ca 5
minuter. Häll såsen över köttet. Servera med
sallad, potatis 

Av Qia - 8 februari 2008 18:50

 

Kycklingfiléer i form med vitlökssås


6 kycklingfiléer,
1 msk  Smör
1 liten knippe bladpersilja
50 g färsk spenat, finhackad
1 kruka dragon
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°. Smöra en ugnsfast form. Lägg i kycklingen. Hacka örter och spenat fint, gärna i en mixer och blanda sen med grädden och vitlök. Smaka av med salt och peppar.
Sätt in i ugnen i ca 20-30 minuter eller tills kycklingfiléerna är helt klara. Garnera gärna med färska spenatblad och dragon. Servera gärna kycklingen med klyftpotatis.

Av Qia - 7 februari 2008 20:23

Fryst citrontårta  

Fyllning: 
6 dl gräddfil 
2 dl socker  
2-3 tsk vaniljsocker  eller 1-1½tsk vaniljkoncentrat
rivet skal och saft av 1-1½ citron och 1-1½ lime 
2 äggvitor 
2 dl vispgrädde 

Botten:  
ca 20 digestivekex 
75-100 g smält smör  

Gör så här:  

Låt gräddfilen rinna av genom ett melittafilter, gärna över natten. 
Krossa kexen till fina smulor och blanda dem med det smälta smöret. 
Platta ut blandningen i botten på en form med löstagbar botten. 
Ställ formen i kylskåpet. 
Blanda den avrunna gräddfilen med socker, vannilinsockret samt skal och saft av citron och lime. 
Vispa äggvita och grädde var för sig till hårt skumm. 
Vänd först ner grädden och sedan äggvitorna försiktigt i gräddfilblandningen. 
Häll blandningen i formen, bred ut den och täck med plastfolie. 
Ställ formen i frysen och låt stå minst 5 timmar. 
Tag ut den 1/2 timme innan servering. 
Lossa den ur formen och garnera med tunna skivor av lime eller citron eller "rasp" från citron och lime  


Går bra att göra dagar i förväg

Av Qia - 7 februari 2008 20:19

Fyllekyckling 

1 kyckling, ca 1,2 kg
1/2 dl pressad citron
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Till stekningen:
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 dl torr sherry
1 dl vatten 
1/2 dl mörk rom
15 urkärnade oliver
1 vitlöksklyfta
  
Gör så här:  

Dela kycklingen i 6-8 bitar och marinera den i pressad citron, salt och peppar.
Låt stå i kylskåp i 1 timme.
Hetta upp olja i en stekpanna.
Torka av kycklingbitarna och krydda dem med nytt salt och peppar.
Bryn kycklingbitarna i oljan tillsammans med skivad vitlök.
Under tiden skalas och klyftas de gula lökarna.
När kyckling och vitlök fått färg tillsätts löken som får bryna med en stund.
Tillsätt sherry och vatten och låt grytan sjuda under lock i 20 minuter.
Häll i oliverna och rommen.
Smaka av och tillsätt en pressad vitlöksklyfta och låt grytan sjuda i ytterligare 30 minuter.
Servera med bulgur eller ris och grönsallad.

Av Qia - 7 februari 2008 20:17

Lyxlaxsås

Det här behövs: 

pasta 

Sås: 
150 g färskrökt lax 
1 msk osötad gärna fransk senap 
1 tsk honung 
2 msk osötad koncentrerad äppeljuice 
2 dl créme fraiche 
1 dl kaffegrädde 
1-2 dl finhackad dill 
malen svartpeppar 
(salt) 

Tillbehör: 
riven ost 

Gör så här: 

Koka pastan enligt beskrivningen på paketet. 
Skär laxen i fina strimlor. 
Blanda i en kastrull senap, honung och äppeljuice. Värm det försiktigt. 
Tillsätt créme fraiche, grädde, hackad dill och lax. 
Blanda väl och smaksätt med svartpeppar och eventuellt lite salt. 
Lägg den nykokta pastan i en uppvärmd skål. 
Blanda ner såsen med hjälp av två gafflar. 
Servera med riven ost. 

Av Qia - 7 februari 2008 20:15

Röd pesto

Det här behövs:  

15 soltorkade tomater i olja,ca 75g  
1 kruka basilika  
½ hackad färsk chili  
1 pressad vitlöksklyfta  
1 ½ dl riven fetaost  
eller 1 dl riven parmesanost 
1dl olivolja 

Gör så här: 

Hacka tomaterna i en matberedare eller mixer. 
Tillsätt bladen från basilikan, chili, vitlök och osten. 
Kör till en jämn tjock ström massa. 
Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra. 
Peston kan göras i god tid före servering. 
Förvara den svalt.  
 
 

Av Qia - 7 februari 2008 20:13

Grön pesto 

1 dl

  Ingredienser

1-2 vitlöksklyftor

ca ½ dl pinjekärnor eller valnötskärnor

2 dl basilikablad, färska (ca en kruka)

1 krm salt

 ½ krm svartpeppar

 ½ dl olivolja

 2 msk vatten


Tillagning

Skala vitlöken. Lägg allt utom osten i en mixer eller matberedare. Kör till en jämn sås. Rör i osten. Späd ev med lite olja eller vatten

3 msk parmesanost, riven färsk



Presentation

Omröstning

Är det första gången du besöker recept.bloggagratis.se?
 Ja
 Nej
 Vet ej

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23 24
25 26 27 28 29
<<< Februari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Matbloggstoppen

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards