Alla inlägg under februari 2008
Västerbottenpaj
Pajdeg:
125 g Smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning:
150 g riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl Vispgrädde
1 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 225°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter). Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minutser tills pajen stelnat. Låt svalna.
Servera med gravad lax och lite dill
Biff i kryddig sås
4 skivor Biff; utskuren
Smör eller margarin
Salt
Svartpeppar
SÅS
2 Gula lökar Smör eller margarin
1 dl Vatten
2 dl Créme fraiche
2 msk Pepparrot; riven
2 msk Tomatpuré
2 tsk Osötad senap
Salt
Stek biffarna 2-3 minuter på varje sida. Salta och peppra.
Såsen: Skala och skiva löken. Fräs den i matfett i en gryta. Rör i
vattnet, cremé fraiche, pepparrot, tomatpuré och senap. Låt koka ca 5
minuter. Häll såsen över köttet. Servera med
sallad, potatis
Kycklingfiléer i form med vitlökssås
6 kycklingfiléer,
1 msk Smör
1 liten knippe bladpersilja
50 g färsk spenat, finhackad
1 kruka dragon
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
Fryst citrontårta
Fyllning:
6 dl gräddfil
2 dl socker
2-3 tsk vaniljsocker eller 1-1½tsk vaniljkoncentrat
rivet skal och saft av 1-1½ citron och 1-1½ lime
2 äggvitor
2 dl vispgrädde
Botten:
ca 20 digestivekex
75-100 g smält smör
Gör så här:
Låt gräddfilen rinna av genom ett melittafilter, gärna över natten.
Krossa kexen till fina smulor och blanda dem med det smälta smöret.
Platta ut blandningen i botten på en form med löstagbar botten.
Ställ formen i kylskåpet.
Blanda den avrunna gräddfilen med socker, vannilinsockret samt skal och saft av citron och lime.
Vispa äggvita och grädde var för sig till hårt skumm.
Vänd först ner grädden och sedan äggvitorna försiktigt i gräddfilblandningen.
Häll blandningen i formen, bred ut den och täck med plastfolie.
Ställ formen i frysen och låt stå minst 5 timmar.
Tag ut den 1/2 timme innan servering.
Lossa den ur formen och garnera med tunna skivor av lime eller citron eller "rasp" från citron och lime
Går bra att göra dagar i förväg
Fyllekyckling
1 kyckling, ca 1,2 kg
1/2 dl pressad citron
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Till stekningen:
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 dl torr sherry
1 dl vatten
1/2 dl mörk rom
15 urkärnade oliver
1 vitlöksklyfta
Gör så här:
Dela kycklingen i 6-8 bitar och marinera den i pressad citron, salt och peppar.
Låt stå i kylskåp i 1 timme.
Hetta upp olja i en stekpanna.
Torka av kycklingbitarna och krydda dem med nytt salt och peppar.
Bryn kycklingbitarna i oljan tillsammans med skivad vitlök.
Under tiden skalas och klyftas de gula lökarna.
När kyckling och vitlök fått färg tillsätts löken som får bryna med en stund.
Tillsätt sherry och vatten och låt grytan sjuda under lock i 20 minuter.
Häll i oliverna och rommen.
Smaka av och tillsätt en pressad vitlöksklyfta och låt grytan sjuda i ytterligare 30 minuter.
Servera med bulgur eller ris och grönsallad.
Lyxlaxsås
Det här behövs:
pasta
Sås:
150 g färskrökt lax
1 msk osötad gärna fransk senap
1 tsk honung
2 msk osötad koncentrerad äppeljuice
2 dl créme fraiche
1 dl kaffegrädde
1-2 dl finhackad dill
malen svartpeppar
(salt)
Tillbehör:
riven ost
Gör så här:
Koka pastan enligt beskrivningen på paketet.
Skär laxen i fina strimlor.
Blanda i en kastrull senap, honung och äppeljuice. Värm det försiktigt.
Tillsätt créme fraiche, grädde, hackad dill och lax.
Blanda väl och smaksätt med svartpeppar och eventuellt lite salt.
Lägg den nykokta pastan i en uppvärmd skål.
Blanda ner såsen med hjälp av två gafflar.
Servera med riven ost.
Röd pesto
Det här behövs:
15 soltorkade tomater i olja,ca 75g
1 kruka basilika
½ hackad färsk chili
1 pressad vitlöksklyfta
1 ½ dl riven fetaost
eller 1 dl riven parmesanost
1dl olivolja
Gör så här:
Hacka tomaterna i en matberedare eller mixer.
Tillsätt bladen från basilikan, chili, vitlök och osten.
Kör till en jämn tjock ström massa.
Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa till en tjock röra.
Peston kan göras i god tid före servering.
Förvara den svalt.
Grön pesto
1 dl
Ingredienser
1-2 vitlöksklyftor
ca ½ dl pinjekärnor eller valnötskärnor
2 dl basilikablad, färska (ca en kruka)
1 krm salt
½ krm svartpeppar
½ dl olivolja
2 msk vatten
Tillagning
Skala vitlöken. Lägg allt utom osten i en mixer eller matberedare. Kör till en jämn sås. Rör i osten. Späd ev med lite olja eller vatten
3 msk parmesanost, riven färsk
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||||
|