recept

Alla inlägg under februari 2008

Av Qia - 7 februari 2008 20:08

Lángos  

15 st

  Ingredienser

 1/4 pkt jäst, 12g 

4 dl vatten 

1 msk salt 

2 kokta potatisar 

8-9 dl vetemjöl 

ca3/4-1  liter olja, att fritera i


Tillagning

Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt nästan allt vatten, salt, mosade potatisar och mjöl. Arbeta ihop till en fast deg. Späd med mer vatten om det behövs. Täck över och låt jäsa ca 1 timme. Kavla ut degen till en platta som är ca ½ cm tjock, ca 30-50 cm stor. Skär i rutor och gör ett snitt i mitten på varje platta, eller forma platta rundlar. Låt jäsa ca 20 min.


Hetta upp oljan till 180°C. Använd termometer eller lägg i en bit vitt bröd som ska bli gulbrunt på 1 min. Lägg i några degbitar i taget och fritera dem vackert guldbruna på båda sidor. Låt dem rinna av på hushållspapper. Lägg på en klick creme fraich och lite skalade räkor Strö lite vitlökssalt över och servera den varma lángosen med ett glas öl eller vin.


Av Qia - 7 februari 2008 20:01

Chèvrepiroger 

8 st

Ugnstemperatur 200º


Ingredienser

 4 frysta smördegsplattor 

200 g chèvreost 

4 msk röd pesto 

 1 ägg till pensling


 Tillagning

Sätt på ugnen.

Tina smördegsplattorna. Kavla ut och dela varje platta i två kvadrater, ca 10x10 cm.

Smula sönder osten och fördela den på degplattorna tillsammans med en klick pesto.

Pensla kanten med ägg, vik ihop till trekanter och tryck ihop med en gaffel. Lägg pirogerna på plåt med bakplåtspapper och pensla dem med ägg. Grädda i 15-20 minuter tills de fått fin färg.

Av Qia - 7 februari 2008 19:40

Pasta med gorgonzolasås 
  Ingredienser

 300 g tagliatelle

Sås: 

2 ½ dl matlagningsgrädde 

1 gul lök, liten,

 finhackad 200 gr gorgonzola 

svartpeppar


Tillagning

Koka tagliatellen enligt anvisning på förpackningen. Koka upp grädden med löken. Smula ner osten och låt den smälta på svag värme. Lägg upp pastan i värmd serveringsskål, häll över såsen, blanda och mal över lite svartpeppar.

Av Qia - 6 februari 2008 11:34

 Afrikainspirerade köttbullar med lime och honungsdip Köttbullarna

500 g köttfärs
1 ägg
1 msk potatismjöl
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk mango chutney
1 ½- 2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 ½ tsk curry
1 tsk spiskummin
1 krm koriander, malen
1 krm ingefära, malen
1 msk pressad citron
½ dl torkade aprikoser, finhackade
½ dl flagad mandel

Gör så här:
Blanda alla kryddor, ägg, potatismjöl och färs. Rör till en smidig smet. Rulla till köttbullar och stek på medelvärme tills de är gyllenbruna.

Honungs- och limedip

2 dl creme fraiche
1 msk pressad lime
1 msk flytande honung
Salt
Svartpeppar
1 nypa cayennepeppar

Gör så här:
Blanda creme fraiche med pressad lime och honung. Smaka av med cayennepeppar, salt och peppar.

Av Qia - 6 februari 2008 11:33

Gazpacho


1 grön gurka
1 kg mogna tomater
1 hel vitlök
2 gula eller röda paprikor
1 spansk peppar
1 rödlök
tabasco
Worchestershiresås
5 dl tomatjuice
citron
salt, peppar

Gör så här:
Baka gärna tomater, paprika och vitlök 2-3 tim i ugn på 100 grader. Skär ner resten av grönsakerna och kör i mixer, blanda i de bakade grönsakerna samt den olja de bakats i. Kör till slät puré. Späd med tomatjuice och krydda med pressad citron, tabasco (några droppar) och Worchestershiresåsen. Sila gärna genom nätsil. Smaka av med salt och peppar.

Av Qia - 5 februari 2008 21:07

Päronmuffins med kardemumma

125 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 3/4 dl fil/gräddfil/yoghurt
5 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vanillinsocker
1 päron
1 msk farinsocker
1 tsk kardemumma

Vispa socker och smör fluffigt med elvisp, vispa i äggen ett i sänder. Rör ner fil/gräddfil/yoghurt i smör-socker-ägg-blandningen.

Dela päronet i bitar (storlek efter smak) och blanda med farinsocker och kardemumma.

Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och vanillinsocker. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna i smeten.

Klicka upp smeten i formar och peta ner de ”marinerade” päronbitarna i smeten. Grädda i 200°C i cirka 25 min.

Av Qia - 5 februari 2008 21:00

Vegetarisk smörgåstårta                                                  
                 

4-5 finrivna morötter

5 cm finhackad purjolök

1½ dl finhackad smörgåsgurka

2-3 dl lätt creme fraiche

3-4 stora polarkakor


 Bred geggan på alla lager även det översta.

Garnera ex med purjo, ägg, rädisor, paprika.

Denna tårta ska ej ”stå till sig” då blir den för blöt 

Av Qia - 5 februari 2008 20:43

Köttfärsfyllda lökar



4 stora lökar eller 8 mindre
1 msk smör eller margarin
300 g köttfärs
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

½ dl crème fraiche
½ msk soja
1 msk fransk senap
1 dl riven ost
1 dl köttbuljong (tärning + vatten)

 



Gör så här
Skala löken.
Koka de hela lökarna i lättsaltat vatten i en kastrull tills de mjuknat ca 15 min. Ta upp och låt löken rinna av. Gröp ur löken sa 2-3 ytterlager av löken återstår. Ställ löken i en ugnssäker form.

Finhacka det urgröpta. Spara hälften av lökhacket i en burk i frysen. 
Fräs lök i matfettet i en stekpanna. Tillsätt köttfärsen och låt fräsa med tills den börjar få färg och blivit smulig. Krydda med salt och peppar. Tillsätt creme fraiche, soja och senap. Fyll löken med köttfärsröran. Strössla osten över. Häll buljongen vid sidan om i formen. Tillaga mitt i ugnen i 225ºC, ca 15 min.

Servera de köttfärsfyllda lökarna med bröd och sallad.

Presentation

Omröstning

Är det första gången du besöker recept.bloggagratis.se?
 Ja
 Nej
 Vet ej

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23 24
25 26 27 28 29
<<< Februari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Matbloggstoppen

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards