Direktlänk till inlägg 14 mars 2008
Honungsstekt lamm på rotfruktsbädd
Ugnstemperatur 175º
Ingredienser
ca 1½ kg lammstek
4-5 morötter
2 palsternackor
8-10 potatisar, medelstora
8-10 schalottenlökar
1 apelsin
4 kvistar rosmarin
margarin eller olja
3 dl vitt vin, torrt eller matlagningsvin
1 msk flytande honung
1½-2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Sätt på ugnen. Skala rotfrukterna (eller borsta skalen mycket väl) och skär dem i stora bitar. Skala löken. Borsta apelsinen och skär av det yttersta gula skalet på halva apelsinen. Skär det i strimlor. Pressa ur saften. Dela rosmarinkvistarna i bitar.
Bryn lammsteken runt om i lite fett i t ex en stor stekpanna eller gryta. Ta upp den och bryn rotfrukter och lök 4-5 min, tills de får lite färg. Gör 10-12 jack i lammsteken och stick in en bit rosmarin och en bit apelsinskal i varje. Stick in en köttermometer mitt i den köttigaste delen. Lägg steken ovanpå rotfrukterna i stekgrytan eller i en långpanna. Rör samman vin, apelsinsaft, honung, salt och peppar och häll det över. Strö över lite rosmarin och resten av apelsinskalet.
Sätt in pannan i nedre delen av ugnen och stek tills termometern visar 70°C, då är köttet lätt rosa, eller 75°C, då är det genomstekt, det tar ca 1 1/2 timme. Skär köttet i skivor snett mot benet.
Mjuk pepparkaka i långpanna 5 ½ dl fil 6 ½ dl strösocker 9 dl vetemjöl 1 msk bikarbonat 1 påse pepparkakskryddor 250 gr smält avsvalnat smör 1 dl lingon/lingonsylt Smör och ströbröd till långpannan Rör i hop fil och socker tillsätt ...
Spännande Det här ser jag fram mot !! http://www.sundbox.se/?kid=61KC7 ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | |||
24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|