Alla inlägg under februari 2008
Marockansk kyckling
2 kycklingar
1 burk kikärter (sköljda och avrunna)
4 stora morötter
2 stora gula lökar
1 hel citron, sköljd
10 hela vitlöksklyftor
2 dl gröna oliver (med kärna)
3 msk olivolja
2 dl matlagningsvin
Kryddblandning
3 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk ingefära
1 kuvert saffran
Gör kryddblandningen i mortel. Stycka kycklingen i små portionsdelar. Gnid in kryddorna i kycklingdelarna och placera dem i smord ugnsform. Stick ner vitlöksklyftor, skivade morötter, kikärtor, citronskivor med skal och gröna oliver bland kycklingen. Slå på vin och ringla olja över rätten. Laga i ugnen på 225 grader i cirka 35 minuter. Ät med couscous eller bulgur och servera en sallad till.
Laxpudding
300 g rimmad eller gravad lax
1-2 gula lökar
smör
800 g kokt kall potatis
1/2 dl hackad dill
4 ägg
4 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Till servering:
smält smör
citronklyftor
Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Skär laxen i tunna skivor.
Skala och skiva löken tunt.
Fräs löken i smör i
en stekpanna på svag värme tills den blir mjuk och glansig.
Skiva potatisen.
Varva potatis,
lax, lök och dill i en smord ugnssäker form.
Avsluta med potatis.
Vispa ihop ägg, mjölk, salt
och peppar och häll det över potatisen.
Ställ in formen i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Laxpuddingen är klar när den har stannat i mitten och fått en fin gyllenbrun färg.
Servera med
smör och citron
Biff á la Lindström Ingredienser
400 g malet nötkött
2 kokta mosade potatisar
1 ägg
1½ tsk salt
vitpeppar
1½ dl vatten
1½ dl hackade inlagda rödbetor
½ dl hackad gul lök
2 msk kapris eller hackad ättiksgurka
2-3 msk smör eller margarin
Gör så här
Blanda nötfärsen med potatis, ägg, salt och vitpeppar. Späd med vätskan och arbeta färsen
smidig. Tillsätt rödbetor, lök och kapris eller gurka och blanda väl. Bryn matfettet i en stor
stekpanna och klicka ut färsen direkt i pannan till 8 biffar. Platta till dem snabbt och forma till
kanterna med stekspaden och vänd biffarna när de fått fin färg. Häll ev.
1 dl vatten i stekpannan till sky.
Thailändsk fläskfile
500 g fläskfilé
2-3 purjolökar
2-3 vitlöksklyftor
1/2 - 1 röd pepparfrukt eller 1/2 -1 tsk sambal oelek
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk färsk ingefära eller 1 tsk malen
1 köttbuljongtärning
2 dl kokosmjölk
2 dl matyoghurt
Gör så här
Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Skölj och skär purjolökarna i sneda skivor. Skala och skiva
vitlöken. Dela, kärna ur och strimla pepparfrukten. Stek köttet i smör i en stekpanna ca 3
min/sida. Salta och peppra. Fräs grönsakerna i smör i en traktörpanna några min. Smaksätt
med riven ingerfära och smula i buljongtärningen. Häll i kokosmjölk och matyoghurt. Lägg i
köttet och låt grytan koka upp. Smaksätt med salt och servera direkt med kokt ris.
Friterade bananer
4 portioner
4 bananer, halverade på längden och sedan skurna på mitten.
frityrsmet:
2 dl vetemjöl
1½dl kallt vatten
½ dl öl
1 msk bakpulver
till fritering:
5-7 dl olja
att sikta över:
florsocker
Blanda mjöl, vatten och bakpulver till en jämn smet.
Doppa bananerna i smeten. Häll i oljan i woken. Hetta upp till
180 grader. Lägg i några bananbitar åt gången.
Fritera tills bananerna fått fin guldbrun färg.
Vänd dem några gånger under tiden.
Låt dem rinna av på gallret.
Sikta över florsocker.
Servera med sirap och vaniljglass.
Bakad potatis med havssalt och rosmarin
1 kg färskpotatis
1 msk olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar
2 kvistar färsk rosmarin/1-2 tsk torkad
1 hel vitlök
Koka potatisen tills den nästan är mjuk.
Häll upp på dubbel aluminiumfolie, salta och peppra.
Ringla över lite olivolja. lägg på
rosmarinkvistarna, dela vitlöken och sprid ut de oskalade klyftorna.
Vik ihop allt till ett paket.
Baka i ugn 40 min i 200 grader eller på
utegrill.
Baconlasagne
2-3 pkt bacon, a 140 gr
2 gula lökar
2 burkar krossade tomater. å 400 gr
2 hönsbuljongtärningar
5 dl kelda sås till pasta
12 lasagneplattor
2 dl riven ost
sätt ugnen på 225 grader.
Skala och hacka löken. strimla baconet. fräs lök och bacon i en panna.
Häll på tomatkross och smula i buljong. Låt såsen koka några minuter.
Varva tomatsås, ostsås och lasagneplattor i en smord
ugnssäker form. strö över osten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Servera med en sallad.
Chop suey
4-5 portioner
ca 400g benfritt griskött av bog eller skinka, strimlad
2-3 msk olja eller margarin
2 gula lökar, finhackade
1-2 selleristjälkar, finhackade
2 ½ dl vatten + 1 buljongtärning
2 tsk soja
1 krm svartpeppar
½ tsk mald ingefära
1 burk bambuskott, finstrimlade
1 burk vattenkastanjer
1 burk böngroddar
hetta upp woken ordentligt. häll i 2 msk fett och fräs köttet, hälften åt gången, 2-3 minuter under omrörning. lägg det på gallret.
fräs grönsakerna i resten av fettet och blanda sedan ner köttet i woken.
späd med vatten och tillsätt söndersmulad buljongtärning, soja, peppar och ingefära.
koka under lock på svag värme 15-20 minuter. lägg mot slutet i finstrimlade bambuskott, halverade vattenkastanjer och avrunna
böngroddar. de behöver bara bli riktigt varma. smaka av.
servera med kokt ris och soja.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||||
|