Alla inlägg under februari 2008
Lángos
15 st
Ingredienser1/4 pkt jäst, 12g
4 dl vatten
1 msk salt
2 kokta potatisar
8-9 dl vetemjöl
ca3/4-1 liter olja, att fritera i
Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt nästan allt vatten, salt, mosade potatisar och mjöl. Arbeta ihop till en fast deg. Späd med mer vatten om det behövs. Täck över och låt jäsa ca 1 timme. Kavla ut degen till en platta som är ca ½ cm tjock, ca 30-50 cm stor. Skär i rutor och gör ett snitt i mitten på varje platta, eller forma platta rundlar. Låt jäsa ca 20 min.
Hetta upp oljan till 180°C. Använd termometer eller lägg i en bit vitt bröd som ska bli gulbrunt på 1 min. Lägg i några degbitar i taget och fritera dem vackert guldbruna på båda sidor. Låt dem rinna av på hushållspapper. Lägg på en klick creme fraich och lite skalade räkor Strö lite vitlökssalt över och servera den varma lángosen med ett glas öl eller vin.
Chèvrepiroger
8 st
Ugnstemperatur 200º
Ingredienser
4 frysta smördegsplattor
200 g chèvreost
4 msk röd pesto
1 ägg till pensling
Sätt på ugnen.
Tina smördegsplattorna. Kavla ut och dela varje platta i två kvadrater, ca 10x10 cm.
Smula sönder osten och fördela den på degplattorna tillsammans med en klick pesto.
Pensla kanten med ägg, vik ihop till trekanter och tryck ihop med en gaffel. Lägg pirogerna på plåt med bakplåtspapper och pensla dem med ägg. Grädda i 15-20 minuter tills de fått fin färg.
Pasta med gorgonzolasås
Ingredienser
300 g tagliatelle
Sås:
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 gul lök, liten,
finhackad 200 gr gorgonzola
svartpeppar
Koka tagliatellen enligt anvisning på förpackningen. Koka upp grädden med löken. Smula ner osten och låt den smälta på svag värme. Lägg upp pastan i värmd serveringsskål, häll över såsen, blanda och mal över lite svartpeppar.
Afrikainspirerade köttbullar med lime och honungsdip Köttbullarna
500 g köttfärs
1 ägg
1 msk potatismjöl
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk mango chutney
1 ½- 2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 ½ tsk curry
1 tsk spiskummin
1 krm koriander, malen
1 krm ingefära, malen
1 msk pressad citron
½ dl torkade aprikoser, finhackade
½ dl flagad mandel
Gör så här:
Blanda alla kryddor, ägg, potatismjöl och färs. Rör till en smidig smet. Rulla till köttbullar och stek på medelvärme tills de är gyllenbruna.
2 dl creme fraiche
1 msk pressad lime
1 msk flytande honung
Salt
Svartpeppar
1 nypa cayennepeppar
Gör så här:
Blanda creme fraiche med pressad lime och honung. Smaka av med cayennepeppar, salt och peppar.
Gazpacho
1 grön gurka
1 kg mogna tomater
1 hel vitlök
2 gula eller röda paprikor
1 spansk peppar
1 rödlök
tabasco
Worchestershiresås
5 dl tomatjuice
citron
salt, peppar
Gör så här:
Baka gärna tomater, paprika och vitlök 2-3 tim i ugn på 100 grader. Skär ner resten av grönsakerna och kör i mixer, blanda i de bakade grönsakerna samt den olja de bakats i. Kör till slät puré. Späd med tomatjuice och krydda med pressad citron, tabasco (några droppar) och Worchestershiresåsen. Sila gärna genom nätsil. Smaka av med salt och peppar.
Päronmuffins med kardemumma
125 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 3/4 dl fil/gräddfil/yoghurt
5 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vanillinsocker
1 päron
1 msk farinsocker
1 tsk kardemumma
Vispa socker och smör fluffigt med elvisp, vispa i äggen ett i sänder. Rör ner fil/gräddfil/yoghurt i smör-socker-ägg-blandningen.
Dela päronet i bitar (storlek efter smak) och blanda med farinsocker och kardemumma.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och vanillinsocker. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna i smeten.
Klicka upp smeten i formar och peta ner de ”marinerade” päronbitarna i smeten. Grädda i 200°C i cirka 25 min.
Vegetarisk smörgåstårta
4-5 finrivna morötter
5 cm finhackad purjolök
1½ dl finhackad smörgåsgurka
2-3 dl lätt creme fraiche
3-4 stora polarkakor
Bred geggan på alla lager även det översta.
Garnera ex med purjo, ägg, rädisor, paprika.
Denna tårta ska ej ”stå till sig” då blir den för blöt
Köttfärsfyllda lökar
4 stora lökar eller 8 mindre
1 msk smör eller margarin
300 g köttfärs
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl crème fraiche
½ msk soja
1 msk fransk senap
1 dl riven ost
1 dl köttbuljong (tärning + vatten)
Gör så här
Skala löken.
Koka de hela lökarna i lättsaltat vatten i en kastrull tills de mjuknat ca 15 min. Ta upp och låt löken rinna av. Gröp ur löken sa 2-3 ytterlager av löken återstår. Ställ löken i en ugnssäker form.
Finhacka det urgröpta. Spara hälften av lökhacket i en burk i frysen.
Fräs lök i matfettet i en stekpanna. Tillsätt köttfärsen och låt fräsa med tills den börjar få färg och blivit smulig. Krydda med salt och peppar. Tillsätt creme fraiche, soja och senap. Fyll löken med köttfärsröran. Strössla osten över. Häll buljongen vid sidan om i formen. Tillaga mitt i ugnen i 225ºC, ca 15 min.
Servera de köttfärsfyllda lökarna med bröd och sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||||
|