Alla inlägg under februari 2008
Fisk och skaldjurssoppa med aioli
4 Portioner
500 g Fiskfilé, t ex torsk
8 dl Fiskbuljong
2 tsk Fänkål
2 tsk Curry
2 Paprikor
1 Purjolök
4 dl Mjölk
1 dl Dill, finhackad
1 brk Musslor,
225 gr Räkor,
Aioli:
2 dl Lätt Crème Fraiche
3 Vitlöksklyftor, pressade Salt Peppar
Börja med aiolin: Blanda Lätt Crème Fraiche med vitlöken. Smaksätt med salt och peppar. Låt stå kallt innan serveringen.
Skär fisken i mindre bitar. Blanda buljong och kryddor i en gryta. Låt koka ca 5 min. Skär paprika och purjolök i mindre bitar. Lägg ner det och fisken i buljongen. Häll i mjölken. Koka tills fisken är klar ca 5 min. Lägg i dill, musslor och ev räkor. Låt det bli genomvarmt. Smaksätt med salt och peppar. Servera soppan med aioli och rostat bröd.
Laxpyttipanna
6 Portioner
250 g Potatis; kokt, kall
250 g Morot
150 g Purjolök
350 g Squash
2 Blekselleristjälk
600 g Laxfilé Olja
1 dl Minigurka; skivad, eller -smörgåsgurka
1 dl Syltlök
3 msk Kapris
2 dl Gräslök; hackad Salt Peppar
Gör laxpytten i förväg och värm i ugnen när den ska serveras. Om man vill kan man servera stekta eller pocherade ägg till.
Skala och tärna potatis och morötter. Rensa och skiva purjon. Tärna squashen och skiva bleksellerin. Skär laxen i kuber. Fräs först morötterna i olja några minuter. Tillsätt purjolök, squash, potatis och blekselleri. Lägg på ett lock och fräs grönsakerna tills de är knappt mjuka och har fått lite färg. Använd en stor stekpanna eller stek i omgångar. Stek laxen i lite olja i en annan panna. Rör så lite som möjligt så att den inte faller sönder. Blanda grönsaker och lax med de andra ingredienserna. Krydda
Californisk ananaskyckling
4 Portioner
400 g Kycklingfilé; en per portion
4 tsk Margarin
1/2 tsk Salt
2 Krm svartpeppar
Sås
2 dl Krossade tomater
250 g Färsk ananas; finhackad, -eller konserverad i egen -juice
2 tsk Färsk ingefära; finhackad,
1 dl Purjolök; finstrimlad
1 dl Feferoni; finskuren
1 msk Citronsaft; pressad
Tina kycklingfiléerna om de är frysta. Bryn dem i margarinet i en stekpanna på medelstark värme. Salta och peppra och efterstek filéerna på svag värme tills de är helt genomstekra. Räkna med fem till åtta minusters stektid. Blanda ingredienserna till såsen i mixer eller matberedare och finfördela blandningen. Smaksätt eventuellt med lite salt. Servera kycklingen nystekt med den kalla såsen, 1 1/2 dl kokt ris per portion och en sallad.
Rödlöksbröd Ingredienser 1 st 50 g jäst
5 dl ljummet vatten, ca 37°
2 tsk salt
2 msk rumsvarmt smör
250 g Kesella lätt
4 dl durum vetemjöl
9-10 dl vetemjöl
2 rödlökar
3-4 msk smör
1/2 dl svarta oliver utan kärnor
1 msk färsk rosmarin eller 2 tsk torkad
1 tsk gourmetsalt
Gör så här
Rör ut jästen i vatten i en bunke.
Tillsätt salt, smör, Kesella och större delen av mjölet.
Arbeta degen tills den känns smidig. Den ska vara ganska lös.
Låt jäsa ca 30 min.
Häll ut degen på bakplåtspapper i en långpanna.
Tryck ut degen med mjölad hand.
Låt jäsa ca 40 min.
Sätt ugnen på 225°.
Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i smöret på svag värme. Låt den svalna. Grovhacka oliverna.
Lägg ut löken och oliverna över degen.
Tryck ner dem med fingertopparna nästan igenom degen så att det bildas gropar.
Ringla smöret som är kvar i pannan över degen.
Strö över rosmarin och salt.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
Låt svalna och skär i fyrkanter.
Servera med en sallad, som förrätt eller med en vitlöksdipp som tilltugg.
Vitlöksdipp:
Smaksätt 2 dl lätt crème fraiche med 1 pressad vitlöksklyfta och 1 dl riven lagrad ost.
Tacotårta (4 personer)500 g nötfärs
en påse tacokrydda
200 g riven ost
1/2 burk tacosås
6 st stora tortillabröd
Sallad att servera till med; gurka, tomater, majs, rödlök och grönsallad+ en burk creme fraiche
Stek färsen med tacokrydda.
Ta fram en ugnsfast form.
Varva tortillabröd-färs-ost-tacosås om vartannat
Lägg till sist ett tortillabröd på toppen med bara riven ost på.
Gratinera i ugnen ca: en kvart i 225'
Servera med salladen och creme fraichen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||||
|