Alla inlägg under april 2008
Avokadosås
Ingredienser
1 msk pressad citron eller lime
1 gul lök
3 dl gräddfil
1 tsk örtsalt
Gör så här
Mosa avokadorna med gaffel. Blanda i citron- eller limesaft.
Skala och finhacka löken. Blanda lök, avokado och gräddfil. Krydda med örtsalt. Servera genast.
Fläskfilé med serranoskinka
1 gul paprika
1 röd paprika
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 dl lättcrème fraiche
600 g fläskfilé
4 skivor serranoskinka
ris
1 hönsbuljongtärning
1/2 påse saffran à 0,5 g
salt och peppar
cocktailtomater
färsk rosmarin
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skölj paprikorna och skär dem i klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över 1 msk av olivoljan. Sätt in paprikorna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt paprikan svalna. Skala vitlöksklyftan. Mixa paprika och vitlök med lätt crème fraiche. Krydda med salt och peppar.
3. Sänk värmen i ugnen till 150°C.
4. Putsa fläskfilén från senor och hinnor. Krydda filén med salt och peppar. Lägg ut serranoskinkan, lägg på fläskfilén rulla in den i skinkan på en ugnssäker form och sätt in den mitt i ugnen. Stek ca 30 minuter eller tills fläskfiléns innertemperatur är 70°C.
5. Koka riset enligt förpackningens anvisning med hönsbuljontärning och saffran i vattnet.
6. Servera den serranolindade fläskfilén med saffransris, rostad paprikacréme och cocktailtomater. Strö över rosmarin.
Krämig kyckling
3 liter vatten + 4 tsk salt
2 stora gula lökar
1 kyckling, ca1,3 kg
500-700 g potatisar,
5 hårdkokta ägg
1 stor saltgurka, ca 130 gr
1 dl gröna ärtor
Dressing:
1½ dl majonnäs
1 dl naturell yoghurt
1-1½ tsk salt
2-3 krm vitpeppar
2-3 msk lime- eller citronsaft
Till garnering:
rädisor
Koka upp vatten med salt och peppar i en stor kastrull. Hacka lökarna. Lägg i dem och kycklingen. Låt sjuda under lock. Skala under tiden potatisen och lägg i den efter 30 minuter. Koka ytterligare 15-20 min tills kycklingen är klar. Ta upp potatisen om den är klar tidigare. Kyl alltsammans.Ta bort skinnet och bena ur kycklingen. Finfördela köttet i matberedare samt ägg och potatis var för sig. Hacka saltgurkan. Blanda samman alla ingredienserna till salladen och dressingen var för sig. Häll dressingen över salladen. Blanda och smaka av om det behövs mer salt, peppar eller lime. Den blir godare och får bättre konsistens om den får stå i kylen 5-6 timmar.
Baconjansson
2 paket bacon a 140 gram1 kg potatis 2 gula lökar, medelstora 25 g smör salt och peppar 2 dl mjölk 2 dl grädde fettet som blir efter baconet2 msk ströbröd ugnstemperatur 225º TillagningGrovhacka baconet och knaperstek den. Skala och strimla potatisen. Skala och skiva löken, stek den mjuk utan att den får färg. Smörj en eldfast form.Varva potatis, lök, bacon, salt och peppar, var sparsam med saltet. Första och sista varvet ska vara potatis. Häll över hälften av gräddmjölken och baconfettet, så att det står jämnt med potatisen. Strö över ströbrödet. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter tills potatisen är mjuk och gratängen har fått färg. Häll över resten av gräddmjölken mot slutet av gräddningen.Kyckling i lergryta
1 kyckling, ca 1 kg
8 små fasta potatisar
8 små schalottenlökar
1 röd paprika
1 klyfta vitlök
2 tsk tomatpuré
2 msk vatten
1 tsk rosmarin
2 krm vitpeppar
1,5 tsk salt
1 tsk mörk soja
1 tsk olivolja
Tillagning
Blötlägg gryta och lock i minst 30 minuter.
Skala potatis och lök. Lägg hela i botten på grytan. Hacka paprika och vitlök grovt och lägg på. Rör ut tomatpurén i vattnet och tillsätt.
Dela kycklingen i serveringsstora bitar, torka av med hushållspapper. Gnid in kycklingbitarna i rosmarin, vitpeppar, salt, soja och olja.
Lägg i grytan.
Ställ grytan i en kall ugn, höj värmen till 250 grader. Låt stå cirka 1 timme. Ta av locket och låt gå ytterliggare 10 minuter så att kycklingen får fin färg.
Varm smörgåstårta
9 landgångsbröd eller 27 franskaskivor
1a lagret
smöra brödet 3 landgångar eller 9 franskaskivor täck plåten
4 kokta ägg hackade
klippt dill
6-8 msk majonnäs
salt och peppar
2ndra lagret smöra brödet täck det första lagret
lägg skivade tomater över skarvarna
stuvning:
1 pack finhackad bacon
1 hg rökt skinka hackad
ca 1-2dl purjolökfräs på i stekpanna blanda i
3 dl grädde
mjöl
peppar ev salt
bred stuvningen på tomaterna
3dje lagret
lägg bröd över stuvningen täck med tomatskivor
lägg skivad ost över hela +att det ska hänga över kanterna
Grädda i ugnen ca 25-35 min i 175 gr
Serveras med sallad
Vegetarisk smörgåstårta
4-5 finrivna morötter
5 cm finhackad purjolök
1½ dl finhackad smörgåsgurka
2-3 dl lätt creme fraiche
3-4 stora polarkakor
Bred geggan på alla lager även det översta
garnera ex med purjo, ägg, rädisor
Denna tårta ska ej ”stå till sig” då blir den för blöt
Smörgåstårta med kassler
Ingredienser
8 landgångsbröd
Fyllning 1
200 g philadelphiaost
100 g kassler
½ dl gräslök
salt och peppar
Fyllning 2
3 ägg
3 msk majonnäs
3 msk crème fraiche
2 krm curry
2 krm salt
Garnering
1 dl majonnäs
1 dl persilja
200 g kassler
1 röd paprika
1 grön paprika
1 knippa rädisor
Tillagning
Hårdkoka och mosa äggen.
Finhacka kassler och gräslök.
Blanda till fyllningar i två skålar.
Kantskär brödet och lägg två skivor intill varandra på ett stort stycke aluminiumfolie.
Bred på fyllning, lägg på bröd och fortsätt så till det fjärde brödlagret.
Svep om foliet och låt bottnarna stå kallt i några timmar.
Jämna till tårtans kanter med en vass kniv.
Bred på majonnäs på tårtans kanter och ovansida.
Täck kanterna med finhackad persilja.
Flytta tårtan till ett serveringsfat.
Garnera tårtan med skivade rädisor samt kassler och paprika skurna i små kuber.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 |
16 | 17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 | 23 |
24 | 25 |
26 | 27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|