Alla inlägg under april 2008
Pepparrotskött Ingredienser
4 port
600 g benfritt nötkött, högrev eller bog
1 liter vatten
1 1/2 tsk salt
1 gul lök
1 morot
2 kvistar persilja
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
Pepparrotssås:
4 dl buljong från köttkoket
2 msk vetemjöl
3 msk vatten
1/2 dl Arla Köket vispgrädde
1/2 - 1 dl finriven färsk pepparrot
1/2 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
Gör så här
Koka upp vatten och salt i en lagom stor gryta. Lägg ner köttet. Häll ev på mer vatten och salt
så att det täcker köttet. Lägg på locket och koka upp. Tag bort ev skum som bildats i grytan
med en sked. Skala och skär lök och morot i bitar. Lägg ner lök, morot, persilja och kryddor i
grytan. Låt kött och grönsaker koka på svag värme under lock tills köttet känns mört, 1 1/2 - 2
timmar. Prova med provsticka. Låt köttet vila i buljongen 15-20 min innan det skärs upp.
Sås: Mät upp och sila ner buljongen i en kastrull. Rör ihop mjöl och vatten och vispa ner det i
buljongen. Koka upp och låt koka ca 3 min. Tillsätt grädde och pepparrot. Smaksätt med salt
och peppar.
Servera köttet i skivor tillsammans med såsen eller skuret i bitar blandat med såsen. Potatis
och kokta grönsaker är gott att äta till.
Krabb- och ädelostpaj Ingredienser
4-6 port
Pajdeg:
40 g smör
1 dl Kesella lätt
2 - 2 1/2 dl grahamsmjöl
Fyllning:
2 små päron
1 burk krabba, ca 200 g
1 knippe dill
1 1/2 dl Kesella lätt
1 1/2 dl Kelda mellangrädde
2 ägg
50 g Kvibille riven ädel
Gör så här
Pajdeg: Smält smöret och låt svalna något. Blanda Kesella, smör och mjöl. Låt degen vila i
kylen ca 15 min. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla degen tunt och klä en pajform (ca 23 cm i
diameter.) Förgrädda ca 10 min. Sänk värmen till 175 grader. Fyllning: Skala och kärna ur
päronen. Skär dem i tärningen. Låt krabban rinna av. Hacka dillen. Mixa samman Kesella,
grädde, ägg och ost. Fördela päron, krabba och dill över botten på pajskalet. Häll över ostblandningen.
Grädda i ugn ca 40 min. Servera med sallad.
Färsk tomatsoppa
1 gul lök
1 morot
2 potatisar
1 msk margarin
6 tomater
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2-3 msk färsk basilika
2 msk tomatpuré
0,25 krm svartpeppar
örtsalt
Skala lök, morot och potatis. Hacka löken och skär morot och potatis i tärningar.
Fräs hacket i matfettet i en gryta.
Dela tomaterna i 4 delar. Lägg ner dem i grytan. Tillsätt vatten och buljongtärning.
Koka under lock 10 - 15 minuter.
Mixa soppan i matberedare. Häll tillbaka den i grytan. Tillsätt basilika och
tomatpuré. Smaka av med peppar och ev salt. Hetta upp soppan.
Äppelbröd 3 msk rapsolja 0,5 dl rågmjöl 5 st äpplen, syrliga 50 g jäst 1 msk matolja 2 tsk salt 0,5 l vatten 1,3 l vetemjöl 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en ca 35 x 35 cm stor platta på mjölat bakbord. Pensla varje platta med rapsolja och strö över lite rågmjöl, men spara lite olja och rågmjöl till slutet. Kärna ur och riv äpplerna grovt på rivjärn. Fördela äppelraspet på degplattorna. 3. Rulla ihop degplattorna. Börja i en spets och sluta i den motsatta diagonala spetsen, ungefär som när du gör en giffel. Lägg ändarna mot varandra eller lite omlott. 4. Pensla med resten av oljan och strö över rågmjölet. Låt bröden jäsa på en plåt med bakplåtspapper ca 20 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter
Franska rårakor
1 kg potatis
1 gul lök
2 ägg
1 tsk salt
smör eller margarin till stekning
Skala och riv potatisen grovt. Finhacka löken. Blanda med ägg och salt.
Grädda rårakorna som små pannkakor i medelvarm panna. Eftersom potatis och lök
är råa, bör stekningen inte gå för snabbt.
Vill man förbereda kan man lägga de stekta rårakorna i långpanna för att senare
värma dem i ugnen.
Servera med lingon och gräddfil.
Falsk hjortronsylt med rabarber. Det här behöver du:
1kg morötter
1kg rabarber
7hg-1kg socker
1dl vatten
Så här gör du:
Förväll morötterna till halvmjuk koncistens och mal dom, skär rabarbern i tunna skivor.
Blanda morötter, rabarber, socker och vatten i en kastrull och koka mellan 30-60min.
RabarberChutney
500 g rabarber
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
3/4 dl honung
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
1 msk riven ingefära
Hacka fukt och grönt och lägg i en gryta, häll i övriga ingredienser utom ingefäran. Koka på
svag värme i 20 minuter. Rör ner ingefäran. Låt svalna och häll upp på burk.
Enchiladas med Kyckling
1kg kyckling
1purjolök
1 msk olja
sambal olek
6-10 dl grkisk yougurt
herbamare krydda
16 mindre tortillabröd
1-2 dl riven ost
Gör så här
Skölj och strimla purjolöken. Skär kycklingen i strimlor Fräs purjo, sambal olek och kyckling i olja i en traktörpanna. Krydda med herbamare Rör ner i grekisk yougurt när det svalnat något . Fördela röran på tortillabröden. Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form. Strö över riven ost. Gratinera i 250°C, ca 10 min.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 |
16 | 17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 | 23 |
24 | 25 |
26 | 27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|