Alla inlägg under april 2008
Limpa
3 dl honungsyoghurt
2 msk mörk sirap
2 msk olivolja
2.5 dl grahamsmjöl
2.5 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
1 nypa salt
solrosfrön eller linfrön
smör
ströbröd
Blanda alla ingredienser (spara lite frön till garnering) till en kladdig smet och häll över i en smord och bröad form, ca 1 liter. Grädda mitt i ugnen på 175-200 grader i ca 25 minuter.
Valnötsbröd
50 g jäst
1 liter vatten
50 g valnötskärnor
1/2 dl olivolja
1 msk salt
5 dl rågmjöl
18-20 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i det fingervarma vattnet. Häll i olivolja, sen mjöl och salt (spara lite vetemjöl till utbakningen). Knåda degen för hand eller i hushållsassistent tills den känns smidig. Bryt sönder valnötskärnorna i mindre bitar och smula ner i degen, arbeta samman.
Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme. Baka ut till 2-3 limpor på mjölat bakbord.
Låt jäsa på smörad plåt i ytterligare en halvtimme.
Skär skåror i brödet med en kniv och pensla med vatten.
Grädda i ugn 220 grader i 40 minuter.
Pestosnurror
25 gr jäst
2,5 dl mjölk (ljummen)
Rör ihop!
1 tsk honung el sirap
1 msk olja
1 tsk flingsalt
6,5 dl vetemjöl spec.
Rör ner resten av ingredienserna!
Låt jäsa 30 minuter
Kavla ut degen till en platta, ca 50x25 cm, bred på grön pesto och rulla ihop som en rulltårta.
Skiva rullen i bitar och lägg på plåt
Jäs brödet i 30 min. Grädda mitt i ugnen 15 minuter i 225 grader
Chocolate Chip Cookies
Ingredienser:
225 g Svenskt Smör
2 1/2 dl farinsocker
1 3/4 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl finhackad mörk choklad
Instruktioner:
Värm ugnen till 175°. Smöra en plåt eller täck den med bakplåtspapper. Arbeta samman smör, farin- och strö-socker. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa tills allt är vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ihop med smörblandningen samt chokladen. Rulla ut degen till avlånga rullar och skär skivor av degen, cirka 1/2 cm tjocka. Rullarna kan även frysas för att sedan tas fram och skäras i så många skivor man behöver. Grädda i 8–10 minuter.
Drömmar
ugnsvärme 150 gr
150 g smör eller margarin
4 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl olja
1-2 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl
Rör margarin och socker poröst, tillsätt oljan lite i sänder under vispning. Rör ned resten av ingredienserna. Forma den lösa degen till kulor som läggs på plåt och sedan gräddas i ca 20 minuter.
JITTERBUGGAR
4 1/2 dl vetmjöl
200 gr margarin eller smör
1 dl socker
1 äggula
Arbeta samman alla ingredienser till degen och låt vila i kylen en stund.
Fyllning:
2 äggvitor
4 msk socker
Jag brukar tillsätta 1,5 msk kakao om jag vill ha med smak!
Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret medan Du fortfarande vispar.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta, ungefär 5 mm tjock. Bred på fyllningen på varje platta och rulla ihop som rulltårta
Låt se stå svalt en stund till och skär de sedan i centimetertjocka skivor som läggs på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 12 - 15 minuter.
Aprikosfromage
400 g torkade aprikoser
175 g strösocker
8 äggulor
10 blad gelatinblad
200 g mandlar
10 dl vispgrädde 38%
5 äggvitor
Att dekorera med
4 dl vispgrädde 38%
100 g mörk choklad
Tillagning:
-Lägg aprikoserna i blöt i vattnen, så att de precis täcks, och låt dem stå i 5-6 timmar.
-Koka aprikoserna mjuka i kallt vatten tillsammans med 2/3 av sockret. Vispa det till mos och låt det svalna av.
-Skålla och skala mandeln. Hacka dem sedan grovt.
-Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca. 10 min. Vispa äggulorna med resten av sockret.
-Smält gelatinbladen och häll dem i äggsmeten i en tunn stråle, så att det inte blir några klumpar. Vänd i de hackade mandlarna och aprikosmoset. Vispa äggvitor och grädde tjockt och vänd ner det i äggsmeten.
-Ställ i kylskåp i minst 3 timmar. Dekorera sedan med grädde och krossad choklad. Servera!
Fryst jorgubb- och marängtårta
3 dl vispgrädde
200 g frysta jordgubbar
1 dl Kesella
2 äggulor
1 dl florsocker
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 |
16 | 17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 | 23 |
24 | 25 |
26 | 27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|