Alla inlägg under januari 2008
Wienersemlor med kardemummadoftande mandelgräddeBlir 10 semlor
Du behöver:
1 paket fryst smördeg, 425 g
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1,5 dl kesella vanilj
1 tsk malen eller stött
kardemumma
100 g mandelmassa
Till pudring:
Florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Låt smördegen tina i cirka 20 minuter och ta ut runda bakelser med ett kakmått, cirka 8 cm i diameter. Har du inget kakmått kan du använda den vassa kanten av en öppnad, rengjord konservburk.
3. Lägg smördegskakorna jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 10–15 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna helt.
4. Vispa grädden luftig tillsammans med kesella och kardemumma. Riv mandelmassan fint och vänd ner i grädden.
5. Skär ett lock av smördegsbakelserna och fyll dem med vaniljgrädden. Sätt tillbaka locket och pudra med florsocker
Rågsiktslimpa
1 liter filmjölk
18 dl rågsikt
4 dl sirap
4 tsk bikarbonat
3 tsk bakpulver
Tag rågsikt, bikarbonat, bakpulver och blanda i en skål.
Häll sedan i filen och sirapen, blanda noga.
Häll smeten i en långpanna.
Grädda i 125 grader i 1 1/2 tim på första hacket.
Det färdiggräddade brödet ska penslas med ljummet vatten.
Bounty
1 påse kokos
4 dl florsocker blanda i
6 msk smält marg
6msk grädde
Blanda ihop allt
Rulla till bollar
Låt stå i frysen några timmar och doppa sedan i smält choklad
Fläskfile´ gryta
500 gr fläskfile´
½ dl tomatpure
½ dl soya
1½ dl vatten
1 dl ananasspad
2 msk vitvinsvinäger
1 gul lök
1 brk ananas (240 gr)
ca 15 cm färsk gurka
salt & peppar
· Skär köttet i ca 1 cm skivor
· Blanda tomatpure, soya, ananasspad och vinäger i en kastrull
· Skala och hacka löken och rör ner i kastrullen
· Lägg i köttet
· Koka i 5 min
· Skär ananasen i bitar
· Skala gurkan , dela den på längden gröp ur kärnorna med sked
· Skär den i halvmånar ca ½ cm
· Tillsätt gurka och ananas
· Smaka av med salt och peppar
· Koka upp
· Servera med ris ,pasta eller nudlar och sallad
Kinagryta Marinad
8 msk rödvinsvinäger
8 msk soya
2 krm salt
6 msk brun farin
8-10 pressade vitlöksklyftor
800 gr fläskkött i tärningar
lägges i marinaden
Låt marinera minst ett dygn
2 gula lökar skär i ca 1 cm tjocka skivor
1 stor purjolök -II-
1 stor grön paprika -II-
3 morötter i grova ”tändstick” strimlor
10 cm färsk gurka i breda strimlor
3 dl buljong (3dl vatten 1 buljongtärning)
Gör så härKycklingfile med medelhavssmak
Soltorkade tomater, oliver och vitlök gör kycklingen sällskap.
Ingredienser
25 bufféportioner
2500 g kycklingfilé eller kycklinglårfilé
75 g smör
2 msk salt
1 tsk svartpeppar
750 g körsbärstomater
3 bunt rucolasallad eller färsk basilika
3 dl svarta oliver med kärnor
Sås:
300 g soltorkade marinerade tomater
12 dl lätt crème fraiche
6 pressade vitlöksklyftor Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Bryn kycklingen på båda sidor i smör i en stekpanna. Lägg dem i en långpanna. Stek i mitten av ugnen 10-12 min. Låt kycklingen svalna och skär i skivor. Lägg ut kycklingen på ett stort fat. Krydda med salt och peppar. Dela körsbärstomater i halvor och grovhacka rucola. Finhacka soltorkade tomater eller mixa grovt och rör i crème fraiche och vitlök. Klicka hälften av såsen över kycklingen och servera resten till. Strö tomater och rucola över kycklingen tillsammans med oliver.
Varm smörgåstårta
i ugn ca 30 min 175 gr
9 landgångsbröd eller 27 franskaskivor
1a lagret
smöra brödet 3 landgångar eller 9 franskaskivor täck plåten
4 kokta ägg hackade
klippt dill
6-8 msk majonnäs
salt och peppar
2ndra lagretsmöra brödet täck det första
lägg skivade tomater över skarvarna
stuvning:
1 pack finhackad bacon
1 hg rökt skinka hackad
ca 1-2dl purjolökfräs på i stekpanna
blanda i
3 dl grädde
mjöl
peppar ev salt
bred på tomaterna
3dje lagret lägg bröd över stuvningen täck med tomatskivor lägg skivad ost över hela +att det ska hänga över kanterna
5-6 potatisar skivade
3 morötter grovt rivna
ca 2 l buljong
400-500 gr köttfärs
2 lökar ca ½-1cm skivor
½dl chilisås
1msk paprikapulver
2krm grovmalen svartpeppar
1dl hackad persilja
ca 1dm vitkål strimlad
ca ½-1 dm purjolök strimlad
Koka ihop låt puttra några timmar
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|