Alla inlägg under januari 2008
Coca-Cola-gulash för många
1400 g Mört nötkött
2 msk Margarin
4 3/4 dl Gul lök; hackad
1 Vitlöksklyfta; hackad
1 msk Paprikapulver
2 1/2 tsk Salt
1/2 tsk Kummin
1 1/4 dl Coca-cola
1/2 dl Rött vin
4 Tomat; mogna, skalade -och hackade
3 msk Vetemjöl Vatten
Skär köttet i 1-1,5 cm stora tärningar, ta bort fett och ben.
Smält margarinet i en stor stekpanna och bryn köttbitarna runt om.
Ta köttbitarna ur stekpannan allteftersom de är färdigbrynta.
Stek löken och vitlöken i det som är kvar i stekpannan tills det har mjuknat.
Rör ner paprikapulver, salt och kummin och låt fräsa en minut.
Rör ner kött, Coca-cola, rött vin och tomater.
Sätt på ett tätt lock och koka ca 1,5 timme tills köttet är riktigt mört. Blanda mjölet med lite vatten till en tjock smet, rör ner i gulashen. Servera med nykokta nudlar, ris eller bulgur
Lövbiffsgryta
400 g Lövbiff
2 msk Smör
1 msk Curry
1/2 tsk Salt Peppar
1 msk Soja
1/2 tsk Sambal oelek
2 Vitlöksklyfta; pressad
2 dl Grädde
1/2 Buljongtärning
1 dl Vatten
Skär köttet i tunna strimlor.
Bryn dem i smöret och låt curryn bryna med någon minut.
Lägg över köttet i en traktörpanna.
Tillsätt salt, peppar, soja, sambal oelek, vitlök, grädde, buljongtärning och vatten.
Låt koka ca 5 minuter.
Servera med kokt ris
Foccacia
6 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
25 gr jäst
1 tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl
Blanda allt i bunke
Låt jäsa 2 timmar
Smörj en långpanna med olivolja, rosmarin och flingsalt.
Tryck ut degen i långpannan.
Jäs 30 min.
Tryck fördjupningar i degen.
Ringla över olivolja, strö på rosmarin och flingsalt.
Grädda långt ner i ugnen 225 gr i 20 min.
Senap
5 dl vatten
2 kkp mjöl
4 kkp strösocker
koka till en tjock massa
häll i
2 tsk 12% ättika
lite salt och peppar
1 brk senapspulver röres ut i lite vatten
blanda
Vispa tills det är kallt
Fiskgryta
600 gr torsk i bitar
½-1 kg räkor utan skal
1 purjolök
1 röd paprika
1 gul lök
1 msk curry
1 msk timjan
½ msk dragon
1 påse saffran
2 fiskbuljongtärningar
3 dl vitt vin
1 brk krossade tomater
3 dl grädde
Fräs grönsakerna med kryddorna
Slå på tomaterna, buljongtärningarna och 1 dl vin
Låt puttra i 5 min
Häll på resten av vinet och låt puttra 5 min
Häll på grädden Koka upp
Lägg i torskbitarna
Låt sjuda till fisken är klar
Häll i räkorna
Servera
Serveras med ett gott bröd och aioli
Tomat och rucolapaj
Rucola och marinerade soltorkade tomater trivs bra ihop i paj.
Ingredienser
4-6 p /10 bufféportioner
200 g vetemjöl
100 g smör
75 g Kesella lätt
3 st vitlöksklyftor
150 g rucolasallad
100 g marinerade soltorkade tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 st ägg
1 dl riven ost gratäng
2 dl grädde Gör så här
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa.
Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen.
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i 30 min.
Sätt ugnen på 200°.
Skala och skiva vitlöken.
Skär salladen och tomaterna i grova bitar.
Fräs vitlöken i smör i en stor stekpanna. Rör i sallad och tomater. Krydda med salt och peppar.
Vispa ihop grädde och ägg.
Förgrädda pajskalet i ca 10 min.
Häll äggstanningen i pajskalet, lägg i grönsaksblandningen och strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min
Smördegsrullar med lax och Gorgonzolakräm 35-40 st
2 pak kyld smördeg på rulle
300 gr färskrökt lax i tunna skivor
Gorgonzolakräm
2 dl creme fraiche
200 gr gorgonzola ·
Veckla ut smördegen·
Mosa ihop gorgonzolaosten och cf till en slät massa·
Bred över degen ·
Fördela laxen över·
Rulla ihop som en rulltårta·
Skär 1-1½cm tjocka skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper· Grädda i 225 gr tills rullarna blir gyllenbruna ca 10-12 min
Pizzabullar 24 bullar:
50 g jäst
50 g smör eller olivolja
5 dl mjölk
1 tsk salt
12 dl vetemjöl+1 dl till utbakning
1 tsk bakpulver
pizzasås:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 pkt passerade tomater (500g)
2 tsk strösocker
1 tsk oregano
1 tsk salt
fyllning:
200 g rökt skinka
200 g riven ost
3 dl av pizzasåsen
till pensling:
1 ägg
2 tsk oregano
Gör såhär (jag förkortar):
degen "som vanligt". Bakpulvret blandas med mjölet, jäses 30 minuter i bunke.
Fräs lök&vitlök, blanda i resten till såsen. Koka 10 minuter.
ugnstemp 225 grader.
Efter jäsning, ta upp degen, dela i två delar. Kavla ut till 45x25 cm kakor. Jäs 15 minuter (täckt med duk).
Bred ut pizzasås, finhackad skinka och ost. Rulla ihop och skär i bitar (12 bitar av varje rulle). Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö på oregano. Grädda 12-15 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|