Alla inlägg under januari 2008
Ginslash
70 cl gin
5 dl starkt te
3½ dl socker
3 dl vatten
3 st koncentrerad apelsin ananasjuice
2st koncentrerad citronjuice
Rör ut sockret i vattnet.
Rör ihop resten.
Frys inSkeda upp 1-2 msk i ett glas och fyll på med sockerdricka eller fruktsoda.
Servera med sugrör
Asiatik kyckling med jordnötssås
6 kycklingklubbor
MARINAD:
2 dl naturell yoghurt
1/2 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk curry
1 msk olja
1 krm salt
JORDNÖTSSÅS:
1 vitlöksklyfta
1 dl jordnötter
2 tomater
1 msk curry
2 msk flytande honung
1 tsk rivet citronskal
2 dl matlagningsyoghurt
2 tsk saft av pressad citron
salt & peppar
Gör så här
Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg i kycklingklubborna, låt marinera 1 timme i rumsvärme, eller över natten i kylskåp.
Sätt ugnen på 200°C.
Skala och hacka rödlök och vitlök. Grovhacka jordnötter och tomater.
Fräs curryn en kort stund i olja. Tillsätt nötter, vitlök, rödlök och citronskal. Fräs i 2-3 minuter. Rör om då och då.
Tillsätt yoghurt, citronsaft, honung och tomater. Sänk värmen och sjud i 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Ta upp klubborna och låt dem rinna av. Bryn kycklingklubborna på båda sidor. Lägg dem i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen i ca 30 minuter, tills kycklingklubborna är helt genomstekta, dvs att köttsaften är klar utan rosa inslag.
Servera med såsen och bjud gärna på ris och en fräsch sallad till.
MorotsplättarIngredienser:4 port
4 morötter
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
4 ägg
2 msk margarin
Så här gör du:
Fläskfile i ost och senapssås
Ingredienser
600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör-&rapsolja
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
1 dl torrt vitt vin
1 msk vetemjöl
2 msk konc kalvfond
1 msk fransk senap
1 dl riven Prästost
Gör så här
Skär köttet i skivor.
Skala och hacka löken och vitlöken.
Bryn köttet i smör-&rapsolja i en stekpanna.
Krydda med salt och peppar.
Vispa ihop grädde, vin, lök, mjöl, fond och senap i en gryta.
Låt koka upp under vispning.
Lägg över köttet i grytan.
Låt köttet koka i såsen 3-5 min.
Ta grytan från värmen.
Rör i osten.
Strö gärna över hackad persilja.
Servera med kokt ris och grönsaker.
Apelsinfisk
Ingredienser
600 g fiskfilé
1/2 tsk salt
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1/2 msk vetemjöl
1 1/2 msk konc hummerfond
rivet skal av 1/2 apelsin
1/2 tsk timjan
1/2 dl hackad gräslök
Gör så här
Dela fisken i 4 portionsbitar och salta dem.
Vispa ihop grädde, mjöl, hummerfond, apelsinskal, timjan och gräslök i en låg vid gryta.
Låt det koka upp och lägg ner fisken.
Låt fisken sjuda i såsen på svag värme i 6-7 min utan lock.
Garnera med färsk timjan eller gräslök och apelsinskal.
Servera med ugnsstekta rotfrukter.
Äppelbakad falukorv
Ingredienser
500 g falukorv
1/2 dl Kelda mellangrädde
1 dl riven ost gratäng
1 äpple
Gör så här
Sätt ugnen på 200º.
Skär skåror i korven.
Kärna ur äpplet och skär det i tunna skivor.
Stick ner dem i korven.
Häll på grädden och strö över osten.
Grädda i mitten av ugnen ca30- 40 min.
Grekisk sallad
Ingredienser: 4 portioner
1 tunt ringad rödlök
2 röda paprikor, skuren i bitar
4 tomater i klyftor
1/2 gurka urkärnad och skuren i halvmånar
16 svarta oliver (kalamataoliver)
200 g tärnad grekisk fetaost
1 krm svartpeppar
1 msk färsk oregano eller 1 tsk torkad
1 msk färskpressad citronsaft
3 msk grekisk olivolja
Salt
Gör så här
Blanda alla grönsaker med citronsaft, salt, peppar, oregano och olivoljan i en vid skål. Strö över oliverna och fetaosten.
Servera som tillbehör till grillat eller som en lätträtt med ett vitlöksbröd.
Tillagningstid: Grekisk sallad 30 minuter
Parmesangratinerade paprikabitar
48 bitar
2 dl crème fraiche
100 g färskriven parmesanost
2 pressad vitlöksklyfta
2 tsk fransk senap
2 krm salt
6 st paprikor
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda försiktigt ihop crème fraiche, ost, vitlök och senap.
Skär varje paprika i 8 delar.
Lägg på bakplåtspapper på en plåt.
Salta och bred på ostblandningen.
Stek i mitten av ugnen tills paprikorna är mjuka 15-20 min.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|