Alla inlägg under januari 2008
Limemarinerad fläskfilé
Marinad
1 msk matolja
1 msk soja, kinesisk
2 tsk ingefära, riven
1 tsk socker
½ tsk curry
2 msk lime eller citronjuice
2 vitlöksklyftor, pressad
1 msk vinäger
½ tsk salt
svartpeppar
Gör så här:
Putsa fläskfilén fri från senor. Skär den i ca 4 cm tjocka skivor. Platta till dom lätt. Blanda marinaden och häll den i en plastpåse. Lägg i köttet och låt marinera över natten. Torka av köttet och grilla i ca 3 minuter på varje sida.
0 points-pasta sås
2 hackade gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 tärnade morötter
3-4 strimmlade selleristjälkar
2 burkar krossade tomater
salt,svartpeppar och ett lagerblad.
Blanda alla ingredienser och koka tills grönsakerna är mjuka! Servera med pasta...
Varm sardingömma
1 liten franskbrödsbulle
3 mosade skinn- & benfria sardiner i tomatsås
1 msk finhackad purjo
1 msk finhackat äpple
1 msk klippt dill
2 msk smältost (mjukost), max 10%
2 tsk ketchup el chilisauce
1 msk riven ost, max 17%
1 lime- el citronklyfta
några extra purjoringar
Sätt ugnen på 225°. Skär ett lock av brödet. Gröp ur och finfördela inkråmet. Blanda brödsmulorna med sardin, purjo, äpple, dill, mjukost och ketchup/chilisauce. Fyll brödet. Strö på riven ost. Gratinera 7-8 min i ugnen, lägg det avskurna locket vid sidan så att det blir frasigt. Tag ut, servera bums med limeklyfta och purjoringar. Gott som nattamat en ljummen augustikväll – eller efter kräftorna.
Annelie's goda efterrättspaj
3 dl vetemjöl1 dl strösocker1½ tsk bakpulver150 gr smält margarin FYLLNING 2dl crème fraiche eller gräddfil½-1 dl strösocker1-2 tsk vaniljsocker1 ägg Använd ananasringar, persika, äpplen, blåbär eller annan valfri frukt eller bärBlanda samman pajdegen tryck ut den i pajform.Häll fyllningen ovanpå degen och lägg till sist i frukten eller bären Grädda 200 gr ca 25 min långt ner i ugnenServera pajen som den är eller med vispad grädde eller glass
Budapestrulle
2 dl äggvita ca 6 stycken ägg
3 dl strösocker
1 påse snabb marsanpulver (ca 50g)
100 g finhackade nötter
4 msk mandelspån
Fyllning
3 dl vispgrädde
1 burk mandarinklyftor
Kakao att strö över
Gör så här:
1. Vispa äggvitorna till hårt skum.Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning så att marängmassan blir tjock och styv
2. Blanda i marsanpulver och nötter.
3. Skeda ut i längder på bakpappersklädd plåt strö över mandelspån och grädda 175° ca 15-20 minuter
4. Låt kakan svalna på plåten.Stjälp upp och låt kakan bli kall
5. Vispa grädden och blanda ner mandarinklyftorna. Bred ut fyllningen över kakan och rulla ihop den Sikta lite kakao över.
Laddade potatisskal o kalasfrasig kyckling
Detta behöver du till fyra pers:
1 kyckling
3dl lättfil
3dl vetemjöl
2 msk worcestershiresås
1 msk kött o grillkrydda
5dl matolja till fritering
5 stora potatisar
50g lätt o lagom
smoky bacon-krydda
salt, peppar
3dl riven god ost
3dl gräddfil
1 påse valfri dipmix
Gör så här:
Blanda dipmixen med gräddfilen o ställ in i kylen.
Stycka kycklingen i 8-10 bitar.
Blanda ihop lättfil o worcestershiresås i en skål.
Lägg i kycklingbitarna, rör om.
Häll mjöl o grillkrydda i en stor plastpåse.
Lägg i några kycklingbitar i taget o skaka påsen
så bitarna blir täckta av mjöl.
Lägg sedan bitarna på ett fat o ställ in i kylen.
Baka potatisarna i 200 grader i 1,5 timme, låt dem svalna.
Dela potatisarna i fyra klyftor.
Gröp ur så att 1cm potatis blir kvar på skalet.
Smält lätt o lagom i micron och pensla potatisen på in o utsida.
Lägg på en plåt.
Nu kan du ställa potisen åt sidan o fritera kycklingen
Hetta upp oljan i en gjutjärnspanna eller wok.
Fritera kycklingbitarna gyllenbruna c:a 10 min.
När du friterar de sista bitarna kan du ställa in potatisen i
ugnen på 250 grader c:a 6 minuter.
Ta ut dem ur ugnen o strö över riven ost och baconkrydda,
gratinera i ugnen tills de blir frasiga.
Dippa potatisen och njut av kycklingen tillsammans med en grönsallad.
Baconbiff på spenatbädd
4 skivor nötkött ex utskuren biff (500 g)
2 vitlöksklyftor
1/2 påse pinjekärnor (à 50 g)
1 pkt bacon
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
300gr färsk spenat
Tillbehör: potatisklyftor eller pressad potatis
1. Skala och hacka vitlöken.
2. Rosta pinjekärnorna i en torr stekpanna tills de får färg.
Ta upp dem.
3. Stek baconet knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper.
4. Krydda köttet med hälften av salt och peppar. Stek det i hälften av
smöret i stekpannan ca 2 min per sida. Ta upp det.
5. Fräs vitlöken och spenaten hastigt i resten av smöret i stekpannan.
Smaksätt med resterande salt och peppar och tillsätt pinjekärnorna.
Servera köttet ovanpå spenaten och lägg på baconet.
Flygande Jacob 4 port 3 dl grädde
1 dl chilisås
1 dl jordnötter
1 st grillad kyckling
2 st banan
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Ta bort skinn och ben från kycklingen. Skär kycklingköttet i mindre bitar. Skala och dela bananerna på längden. Lägg kycklingköttet i en ugnssäker form. Lägg bananerna ovanpå. Vispa grädden. Rör ihop grädde och chilisås och bred det över. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 min. Tag ut kycklingen och strö över jordnötterna.
Servera med kokt ris och sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|