Senaste inläggen
Skaldjursdröm med len fyllning
5-6 bitar
2 skivor ljust landgångsbröd
Bordsmargarin
Mousse:
100 g finhackade crabsticks
1 msk finhackad purjolök
1 dl lättmajonäs
25 g röd stenbitsrom
1 msk finklippt dill
1 dl matlagningsgrädde
2 tsk gelantinpulver
4-6 salladsblad
6-8 rädisor
Dekoration:
1 msk lättmajonäs
½ kg räkor med skal
15 cm gurka
ett par citronskivor
dillkvistar
Gör så här:
1. Kantskär brödskivorna och smöra dem
Blanda crabsticks,purjo,majonäs,
stenbitsrom och dill
2. Värm grädden tillsammans med gelantinpulvret
och rör tills gelantinet har löst sig.Rör ner blandningen
i moussesmeten blanda väl och bred moussen i ett tjockt
jämt lager på den ena brödskivan.
Placera den andra brödskivan ovanpå och lägg den fyllda
längden i en plastpåse.Låt moussen stelna i kylen,
minst 4-5 timmar eller över en natt
3. Skölj och strimla salladen.Skär rädisorna i fjärdedelar.
Täck ett fat med sallad och rädisor och placera längden
mitt på fatet. Bred ett tunt lager majonäs på ovansidan.
Skala räkorna och lägg dem i små högar så varje portionsbit
markeras. Skiva gurkan och dela skivorna på mitten.
Lägg dem längs kanten.Stick i citronskivor och dillkvistar.
Ansjovistårta
10-12 pers
Det här behövs:
9 längdskurna kavringsskivor
rumstempererat smör
Fyllning:
3 dl vispad grädde
2 burkar slottskaviar
Garnering:
6 hårdkokta ägg
20 ansjovisfiléer, ej för små
persilja
Gör så här:
1. Bred skivorna med smör.Vispa grädden och blanda ned kaviaren.
2. Lägg 3 skivor som botten, bred över 1/3 av kaviargrädden.
3. Lägg nästa 3 skivor ovanpå, på andra ledden och bred på ytterligare 1/3 av kaviargrädden. Täck med de sista tre brödskivorna som läggs parallellt med de första.
4. Skiva äggen och täck tårtans yta med dessa. Dela ansjovisfiléerna på längden. Rulla dem och placera dem på äggen. Toppa med en kvist persilja. 5. Spritsa resten av grädden runt kanten. Nylagad och iskall är denna tårta som bäst
Snickerskakor
Ingredienser:
1l Kspecial
1dl kokos
1 tsk vaniljsocker
1 burk jordnötssmör
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
200g ljus blockchoklad
Så här gör du:
Blanda ihop Kspecial kokos och vaniljsocker.
Kaneltryffel med kardemumma
Recept:1 kanelstång
1 tsk kardemummakärnor
1,5 dl vispgrädde
1 tsk honung
350g mjölkchoklad
Hackad flagad mandel
Börja med att krossa kaneltången och kardemummafröna i en mortel ganska fint.
Koka upp grädden, honungen, kanelen och kardemumman i en kastrull. När den har kokat upp dra av den från plattan och låt alla stå och dra ca 15 minuter.
Hacka under tiden 200 gram av chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp gräddblandningen igen och sila sedan ner den över chokladen.
Rör om i chokladen tills den har smält och blivit till en slät smet. Låt den svalna och sedan kallna i kylskåpet.
När den är ordentligt kall så forma små kulor av tryffeln med ett kuljärn eller med två teskedar.
Smält sedan restan av shokladen i microugnen eller i ett vattenbad.
Doppa varje kula i den smälta chokladen och sprid över lite av de hackade madelflanen ovanpå tryffeln.
Förvara tryfflen i kylskåpet .
Wienernougat
250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g flagad mandel
1. Rosta den flagade mandeln så att den blir gyllenbrun . Använd en torr stekpanna.
2. Bryt nougaten i bitar och lägg ner dem i en glasskål. Ställ den i kastrull i vattenbad - eller kör i micron (OBS! Försiktigt - rör med jämna mellanrum)
3. Finhacka den mörka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten.
4. När chokladmassan är flytande blandar du ner den rostade mandeln.
5. Häll massan i en avlång form som du klätt med bakplåtspapper. När den kallnat paketera in i bakplåtspapperet. Låt stelna några timmar i kylen innan du skär wienernougaten i bitar.
Syltade clementiner att ha till glass
1 kg små fina clementiner
2 vaniljstänger
2 dl strösocker
1½ dl vatten
2 kanelstänger
Tvätta clementinerna noga. Pricka skalen med en gaffel. Klyv vaniljstängerna på längden och skrapa ner vaniljkornen i en kastrull. Lägg även ner vaniljstängerna, socker, vatten och kanel.
Koka lagen sakta, rör då och då så att sockret löser sig.
Lägg ner clementinerna och låt dem sjuda under lock cirka 60 minuter. Vänd dem några gånger under tiden. När skalet ser genomskinligt ut är clementinerna klara. Lyft upp dem med hålslev och lägg i varma burkar.
Sila sockerlagen och häll över. Förvara svalt. Efter en vecka är de klara att ätas.
Mintkyssar ca 50 st
1 äggvita
5 droppar pepparmint, hushållsarom
3 1/2 dl florsocker
ca 50 g mörk choklad
Gör så här
1. Vispa äggvitan fast. Tillsätt pepparmint och rör om.
2. Sikta ner florsockret och fortsätt vispa till en smidig massa.
3. Fyll en spritspåse med massan. Spritsa ut tunna plattor på ett bakplåtspapper.
4. Låt dem torka i rumstemperatur gärna över natten.
5. Smält chokladen och häll den i en strut. Spritsa en droppe på varje mintkyss.
Mintkyssarna ska bli lite mjuka i mitten.
Adventskaka
2 st ägg
3 dl socker
1 pkt (0,5 g) Saffran
200 g smör
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal av en halv apelsin
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt rivet apelsinskal, saffran och matfett. Blanda mjöl med bakpulver och rör ner i smeten växelvis med mjölken. Häll smeten i en smord och bröad rund form. Grädda kakan ca 45 min i 175 grader C. Sikta över florsocker (klipp till en stjärna som mall). Går även bra att göra dubbel sats och grädda kakan i långpanna. Bakas då i ca 20 min i 200 grader C. Skär kakan i rutor och sikta över florsocker.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|