Senaste inläggen
Grekiska köttbullar
400g lammfärs
1 ägg
2 msk vetemjöl
1 dl mjölk/grädde
2 finhackade vitlöksklyftor
3 msk finhackad rosmarin
75g fetaost
1 msk olivolja
Rör samman lammfärsen med övriga ingredienser och låt stå ca 30 minuter. Forma färsen till köttbullar och stek dem gyllenbruna i olivolja på stekpanna.
Pizza
25 g jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
Fyllning:
100g nötfärs
1 liten lök
1 msk tomatpuré
Oregano, timjan, salt och peppar
2 tomater
80g riven ost
Rör ner jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta till en smidig och fast deg och låt sedan degen jäsa till dubbel storlek. Tryck ut degen till en pizza och lägg pizzan på en bakplåt.
Hacka löken och skiva tomaterna. Bryn lök och köttfärs i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré och kryddor. Fördela tomatskivor och köttfärs på pizzan och strö över riven ost. Gräddas 15-20 minuter på 200 grader.
KRISPIGA RUTOR
ca 40 st.
3 msk smör
1 påse marshmallows, 280 gr
1½ l rice crispies frukostflingor
ev. 1 dl russin
ca 250 gr mörk choklad
Smält smöret i en stor kastrull.
Tillsätt marshmallows och låt smälta på svag värme under omrörning. Ta kastrullen från värme och blanda ner rice crispies och ev. russin.
Platta ut massan i en form eller på plåt med smör- eller bakplåtspapper. Det går lätt att forma till om man har lite vatten på fingrarna.
Låt kallna helt. Skär i rutor.
Smält chokladen i mikron eller i vattenbad på spisen. Doppa botten på rutorna, ställ på smör- eller bakplåtspapper och låt dem stelna. (Tips: inte bara botten utan doppa en bit upp, cirka hälften)
HJORTRONPARFAIT
4 portioner
Ingredienser
1 pkt hjortron, djupfrysta
4 äggulor
1 dl florsocker
1 dl saft, av hjortronen
4 dl vispgrädde
3 msk hjortronlikör
Garnering hjortronsylt, varm
Tillagning
Tina bären och sila av 1 dl saft.
Blanda socker, äggulor och saft i en tjockbottnad kastrull och sjud under vispning tills krämen tjocknar.
Låt krämen kallna. Rör i den då och då. Mosa bären.
Vispa grädden och blanda den med krämen, bärmoset och eventuellt likör.Häll blandningen i en kyld form.
Täck formen med lock eller folie.
Frys parfaiten minst 6 timmar. Tag formen ur frysen och placera den i kylskåp när måltiden börjar.
Vid serveringen, doppa formen ett ögonblick i hett vatten och stjälp upp den på serveringsfat. Häll över lite varm hjortronsylt. Parfait kan göras i förväg och sparas högst 3 månader i frysen.
Lammfärsbullar med chili lime sås
Ingredienser 4 port
500 g lammfärs
1/2 tsk salt
1 ägg
1/2 dl mjölk
1 pressad vitlöksklyfta
1 röd chilipeppar
Arla smör-&rapsolja
3 dl Kelda sås Chili Lime
Blanda färsen väl med salt, ägg, mjölk och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin och blanda med färsen. Forma till 8 stora köttbullar. Bryn dem runtom i smör-&rapsolja i en stekpanna. Sänk värmen och efterstek ca 5 min. Värm såsen under omrörning. Servera med bulgur blandat med finhackad röd paprika och kokt broccoli.
Fiskbiffar
500 g fiskfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl frysta provencalska kryddor
2 msk potatismjöl
1 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
smör
Asiatisk lax
Ingredienser 4 port
4 bitar ben- och skinnfri lax, ca 500 g
1 tsk salt
1 tsk malen ingefära
1 tsk farinsocker
1 msk pressad lime
1-2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
Gör så här Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fisken i en smord, ugnssäker form. Krydda med salt, ingefära, farinsocker, limesaft och finhackad vitlök. Häll över grädden. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Servera med lättstekta grönsaker och kokt ris.
Arracsbollar
Ingredienser: 15-20 bollar100 g smör
1 dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk siktat kakaopulver
3 dl sockerkaka eller torra bullar i smulor
Flaggpunsch eller arraksessens efter smak
Garnering:
Chokladströssel
Gör så här
1. Vispa eller rör smör, kakaopulver, muscovadosocker och vaniljsocker pösigt.
2. Blanda i brödsmulorna och droppa i punsch eller arrak efter smak. Rör om tills allt är blandat, ställ kallt.
3. Forma smeten till små runda bollar och rulla dem i strössel.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|