Senaste inläggen
Wienernougat
ca 25 st
250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g flagad mandel
Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr stekpanna.
Fyll en kastrull till hälften med vatten och sätt i en glasskål som passar över
kastrullen. Bryt nougaten i bitar och lägg ner dem i glasskålen.
Finhacka den mörka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i
vattenbadet.
När chokladmassan är flytande blandar du ner den rostade mandeln.
Häll massan i en avlång form som du klätt med bakplåtspapper. Vik ner bakplåtspapperet
så att det omsluter chokladmassan. Låt stelna några timmar, gärna till dagen
efter, innan du skär wienernougaten i bitar.
Mjuk pepparkaka i långpanna
5½ dl fil
6½dl strösocker
9 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
1 påse pepparkakskryddor
250 gr smält smör
1 dl lingonsylt
smör och ströbröd till långpannan
grädda mitt i ugnen 200 gr ca 30 min
När den svalnat bred ev frosting på
Recept på frosting till HALVA KAKAN !!! Kakan går bra att frysa UTAN frosting
FROSTING MED FÄRSKOST:
125 g färskost naturell ex. Philadelphia cream cheese,
75 gram smör
1 tsk vaniljsocker
150 g florsocker
FROSTING UTAN FÄRSKOST - GLASYR:
2,5 dl florsocker
3 msk vatten eller saft av citron, lime eller apelsin
ev. smaksättning som två tsk finrivet skal av citron, lime eller apelsin
Skär i lagom stora rutor
Bullar i långpanna
Deg:
1 pkt jäst för söta degar
1 dl socker
300 g smör
5 dl mjölk
4 ägg
1 tsk salt
1½ msk vaniljsocker
ca 18 dl vetemjöl
Marsankräm:
Jag använde ca 5 dl mjölk till en påse vaniljsås som man skulle ha 7 dl mjölk till så den blev riktigt tjock och bra. Jag använde den sorten som ska blandas kall
Smörgegga:
300 g smör
1 dl strösocker
3 msk kanel
1 msk vaniljsocker
Börja med att vispa marsankrämen och låt den svälla. Smält smöret till degen och tillsätt mjölk. Värm till 37 grader. Lös upp jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av vätskan, socker och uppvispade ägg. Rör sen ner mjölet blandat med vanilj och salt. Rör till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Rör under tiden ihop smöret.
Ta upp degen på mjölat bord och arbeta ihop den. Ta av 1/3 och kavla ut till en platta som täcker en smord långpanna. Bre marsankrämen på plattan. Kavla ut resten av degen och bre på smörgeggan. Rulla ihop och skär i bitar. Ställ de i långpannan ovanpå marsankrämen. Ställ inte för tätt, de jäser ihop sen.
Låt jäsa övertäckt i 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö på strösocker. Grädda i 150 grader ca 30-35 min, alt 220 gr 15-20 min
Västerbottenkex
200 gr riven västerbottenost
3 dl vetemjöl
100 gr smör
ev 1-2 msk vatten
Örtkryddor
Flingsalt
Blanda allt
Rulla in i plastfolie med lite örtkryddor och flingsalt
In i frysen 30-45 min
Skär i tunna skivor ca 30-35 st
Grädda 175 gr ca 10 min
Pizzadeg
4 dl ljummet vatten
1 pak jäst
1-1½ dl olja
1 tsk salt
Ca 1 l mjöl
Rör ut jästen med vattnet och saltet
Rör ned mjölet
Häll i oljan
Arbeta ihop degen
Låt jäsa 30 min
Dela degen till 2
Tryck ut på bakplåtspapper
Lägg på tomatsås, fyllning och ost
Grädda 175-200 gr ca 15-25 min Den ska ”släppa” från pappret och fått en fin färg
Falsk äppelkaka
100 g smör
1 ägg
4 dl socker
3 dl mjölk
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
Glasyr:
200 g smör
2 dl socker
1-2 msk kanel
3 dl havregryn
Smält smöret.
Blanda ägg och socker och rör ner smöret och mjölken.
Blanda sedan vaniljsocker och bakpulver med vetemjöl och rör ner också detta.
Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 30 x 40 cm.
Smält smöret till glasyren och rör ner övriga ingredienser.
Fördela detta ovanpå kakan och grädda den i 200-250 graders ugnsvärme.
Prova med sticka att den är färdig.
Rabarberchutney
1 l rabarber skuren i 1cm breda bitar
3 dl gul lök hackad
½ vitlöksklyfta
½ dl russin
6 dl strösocker
½ tsk vitpeppar malen
1 tsk kryddpeppar malen
1 tsk kanel
3-4 msk ättika 12%
1 dl vatten
Atamon
Blanda allt i kastrull
Låt koka sakta i ca 45 min utan lock
tills det blivit en tjock massa
Tillsätt atamon
Ös upp i heta burkar
Förvaras svalt
1 stror flaska med vid öppning
Hallon
Jordgubbar
Körsbär
Rabarber
Nektarin
Plommon
Aprikoser
Röda vinbär
Svarta vinbär
Björnbär
Vaniljstång skuren längstmed
Strösocker
Sprit
Låt stå ca 1-2 månader ruska nån gång ibland så sockret löser sig
Sila i kaffefilter
Häll upp i ren fin flaska
Låt stå i några månader innan den dricks ,, sila gärna en gång till efter ca 2 månader
Bären kan med fördel ätas med glass men komihåg att inte köra bil efter:)
I burken är det bara hallon, vaniljstång, strösocker och sprit
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|