Senaste inläggen
Ugnspannkaka
Ingredienser:
2 1/2 dl vetemjöl
6-6,5 dl mjölk
3 ägg
1/2 tsk salt
1-2 msk smör
Blanda mjölet i äggen och 2 dl av mjölken, rör tills du får en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och saltet.
Smörj en långpanna med smör, häll i pannkaksmeten och grädda 20-25 minuter i 225 graders ugn till ugnspannkakan fått fin färg och stannat i mitten.
Skär pannkakan i bitar och servera med lingongrädde och knaperstekt fläsk.
Kroppkakor
10port
ingredienser: 2,5 kg potatis (skalad)
450 g vetemjöl
4 ägg
400 g rimmat fläsk
400 g rökt fläsk
200 g gul lök
malen kryddpeppar
salt och peppar
Gör så här
koka potatisen, häll av vattnet, låt svalna något.
pressa potatisen och låt den kallna helt.
skala och hacka löken , skär fläsket i fina tärningar.
fräs löken och fläsket gyllenbrunt, tillsätt kryddpeppar efter smak.
blanda den kalla potatisen med ägg, vetemjöl, salt och peppar till en deg, provkoka degen i saltat vatten för att kontrollera
att den håller ihop.
forma degen till 5 cm tjocka rullar, skär i ca 3 cm breda skivor.
gör en fördjupning med tummen i varje skiva och lägg med rikligt med fyllning i varje fördjupning, forma till bullar och platta ut något.
pochera kroppkakorna i lättsaltat vatten i ca 10 min tills de flyter upp.
Smörfyllda äpplen Ingredienser 4 port 4 äpplen
Fyllning:
3 msk rumstempererat smör
3/4 dl strösocker
1 tsk mald kanel
1 dl hackade hasselnötter
4 kanelstänger
Garnering och servering:
1/2 msk smält smör
1/2 msk strösocker
2,5 dl Kelda Vaniljsås Gör så här Sätt ugnen på 225°. Tag ut kärnhusen och gör stora hål med en äppelpipa. Ställ äpplena i en ugnssäker form. Rör ihop smör, socker, kanel och nötter. Fördela fyllningen i hålen och stick ner en kanelbit. Pensla äpplena med smör och strö över socker. Stek i mitten av ugnen 25 – 30 min. Vispa vaniljsåsen lätt och servera den kall till de varma äpplena.
Enkel äppelmos
1 kg äpplen
½ dl vatten
6 dl socker
Gör så här
Använd väl mogna, men inte övermogna äpplen till mos. Skala och kärna ur äpplena med en potatisskalare och skalkniv. Det är viktigt att ev skadade partier och insektsangrepp skärs bort. Lägg de färdigansade äppelklyftorna i kallt vatten så att de inte mörknar.
Koka upp på svag värme så att det inte bränner vid. Rör om då och då. Känn med en provsticka att äpplena är mjuka. Rör ner sockret och låt koka upp igen.
Kör äppelklyftorna till mos i matberedare. Fyll skålen till hälften och mixa i ett par omgångar så att moset inte rinner över.
Häll upp i frysburkar i passande storlekar. Låt svalna och sätt på lock. Förvara burkarna i frys. Där är mosets hållbarhet ca 1 år. Ta fram så mycket som går åt och låt tina i kylskåp. Mosets hållbarhet i kylskåp är begränsat till 1-2 veckor
Moussaka
Bruschetta med kantareller
1 l kantareller
smör, att steka i
1 st baguette eller lantbröd, av god sort
1 pakethalloumiost, (cirka 200 g)
0,5 dl rapsolja eller olivolja
vitlöksklyftor, 1-2 st
salt
1. Rensa kantarellerna och skär dem i mindre bitar. Fräs dem i 1 msk smör, låt den vätska som svampen ger ifrån sig koka in och tillsätt därefter ytterligare 1 msk smör och fräs svampen tills den blir gyllene och doftar gott. Salta.
2. Skiva brödet och pensla varje skiva med olja och gnid in med vitlöksklyftorna.
3. Rosta bröden i ugn, 200 grader, 4– 5 minuter.
4. Skär osten i tunna skivor och stek dem några minuter på varje sida. Placera en ostbit på varje brödskiva och toppa med kantarellerna.
5. Servera genast eller håll bruschettorna varma i ugn, 100 grader, 5– 10 minuter fram till servering.
Ajvarbiffar
1 dl havregryn
1 dl mjölk
500 g köttfärs
2 dl ajvar relish, mild
1 st ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sås
1 st gul lök
2 st paprikor, i olika färg
2 msk tomatpuré
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
0,5 tsk salt
1 msk persilja, finstrimlad
1. Låt havregrynen svälla i mjölk ca 10 minuter.
2. Sås: Strimla lök och paprikor till såsen. Fräs dem i smör, blanda ner tomatpuré och låt fräsa med en stund. Häll över grädde och vatten. Låt koka ca 5 minuter, salta.
3. Biffar: Blanda köttfärs, ajvar, ägg, salt och peppar med
havregrynen. Arbeta färsen väl. Forma 8 biffar och stek i
smör ca 3 minuter per sida.
4. Lägg ner biffarna i såsen och strö över persilja. Servera gärna med klyftpotatis.
Blue Lagoon
4 cl vodka
2 cl blå Curacao
Seven-Up
Rör ihop med mycket is. Dekorera med ett grönt cocktailbär och servera med sugrör och drinkpinne.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|