Senaste inläggen
Rabarberkaka
6 ägg
4½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4½ dl mjöl
½ tsk bakpulver
(½ tsk krossade kardemummakärnor) Valfritt
Rabarber eller annan frukt/bär
Smör
Pärlsocker
(Krossade kardemumma kärnor)
Valfritt
Rör ihop (inte vispa) ägg och sockervaniljsocker och
kardemummakärnor. Blanda ner mjölet och bakpulvret. Bred ut smeten i smord och
bröad långpanna
Strö över rabarberbitar över
smeten, så mycket du vill ha.
Hyvla med osthyvel över smör
eller margarin jämnt fördelat över kakan.
Strö över pärlsocker och krossad
kardemumma .
Grädda i 200 gr ca 35 minuter.
Skär i bitar när kakan svalnat.
Alternativ: Byt ut 1-2 dlmjöl mot mandelmjöl
Blanda i ½-1 dlmandelmjöl med
pärlsockret och kardemumman
Rör ihop (inte vispa) ägg och sockervaniljsocker och
kardemummakärnor. Blanda ner mjölet och bakpulvret. Bred ut smeten i långpannan
Kall räkpaj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g kallt smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Ugn: 200°
Finfördela matfettet till en smulig massa i mjölet. Tillsätt vatten och arbeta
raskt ihop till en deg. Lägg den i kallt att vila ca 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel.
Sätt lite aluminiumfolie runtom kanten och låt pajskalet vila på nytt i kylen
ca 15 minuter.
Ställ pajskalet mitt i ugnen och grädda det tills det ser färdigt ut ca 15 min.
Låt svalna och fyll sedan med denna kalla röra:
500 g skalade räkor
1 finhackad rödlök
1 dl finhackad dill
1 krossad vitlök
cayennepeppar
salt
creme fraiche
Gör så här:
Hacka räkorna i bitar. Blanda räkor, finhackad rödlök, dill, cayennepeppar,
pressad vitlök och salt i en skål. Tillsätt creme fraiche strax före
serveringen och rör om (annars vattnar det sig).
Servera med en fräsch grönsallad.
Vegetarisk smörgåstårta
4-5 finrivna morötter
5 cm finhackad purjolök
1½ dl finhackad smörgåsgurka
2-3 dl lättcreme fraiche
3-4 stora polarkakor
Bred
geggan på alla lager även det översta garnera ex med purjo, ägg, räkor, rädisor
Denna
tårta ska ej ”stå till sig” då blir den för blöt
Smörgåstårtefyllningar
Tonfisk
2 brk tonfisk i vatten
lite citronsaft
1½ dl majonnäs
1½ dl gräddfil
1 dl finhackad purjolök
300 gr skalade räkor
1½ dl majonnäs
1½ dl gräddfil
grov malen svartpeppar
finhackad dill
1 hårdkokt ägg finhackat
Cathrines foccacia
6 dl
ljummet vatten
½ dl olivolja
25 gr jäst
1 tsk salt
Ca 13 dl
vetemjöl
Blanda allt i bunke
Låt jäsa 2 timmar
Smörj en långpanna med olivolja, rosmarin och flingsalt.
Tryck ut degen i långpannan.
Jäs 30 min.
Tryck fördjupningar i degen.
Ringla över olivolja, strö på rosmarin och flingsalt.
Grädda långt ner i ugnen 225 gr i 20 min.
Gulaschsoppa/gryta
5-6 potatisar skivade
3 morötter grovt rivna
2 l buljong
400-500 gr köttfärs
2 lökar ca ½-1cm skivor
½dl chilisås
1msk paprikapulver
2krm grovmalen svartpeppar
1dl hackad persilja
ca 1dm vitkål strimlad
ca ½-1 dm purjolök
Koka ihop
låt puttra några timmar
Äpplechips
3-4 st äpplen, röda
Lag
1,5 dl socker
2 dl vatten
2 st citroner saften
Tillagning:
Lag:
1. Koka upp socker, vatten och citronsaft i en kastrull och låt svalna.
2. Skölj äpplen och skär dem i så tunna skivor som möjligt. Använd gärna mandolin eller osthyvel. Lägg äppelskivorna i den varma lagen några minuter.
3. Sätt ugnen på 80 grader. Lägg avrunna äppleskivor bredvid varandra på bakplåtspapper och torka i ugnen i 3-5 timmar. De är klara när äppleskivorna går att bryta itu.
Västerbottenskorpor
ca 30 skorpor
200 g Västerbottenost
150 g smör
1 msk strösocker
1 tsk salt
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv osten på ett rivjärn.
Rör smör, socker och salt poröst, tillsätt mjölet blandat med bakpulver.
Blanda i osten.
Dela degen i 3 bitar som formas till längder, ca 30 cm långa.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck till längderna något.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 min, ta sen ut skorporna och låt de svalna något innan du skär dom i sneda längder, ca 2 cm breda.
Sänk ugnsvärmen till 100 grader och låt skorporna stå i ugnen i 2 timmar.
Stäng av ugnen efter 2 timmar och låt skorporna vara kvar i ugnen en stund till ta ut dom och njut skorporna.
Förvara dom i en burk med lock.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|