Senaste inläggen
Souvlaki grillspett
Ingredienser:
1 kg fläskkött
3 paprikor
3 lökar
salt och peppar
Marinad:
1 dl Fontana olivolja
oregano
grillkryddor
1 dl rött eller vitt vin
Tillagning av recept:
Skär köttet i tärningar och lägg dem i en skål. Blanda marinadens alla ingredienser. Marinera köttet i 2-3 timmar. Skär grönsakerna i lagom stora bitar och trä både dem och köttet på grillspetten. Lägg sedan spetten på grillen och pensla då och då med marinaden. Servera dem tillsammans med grillade oliver, pepperoni och pitabröd eller rostat bröd med några droppar olivolja.
Tips: Gör gärna spett med med Kalamataoliver och grilla, enkelt och gott! Till detta passar tillbehör som tzatziki, marinerade oliver och halloumiost, pepperoni.
Cypriotiska ostknyten
Antal portioner: 25
Ingredienser:
1 paket fildodeg
300 g halloumi, riven
300 g Fetaost, smulad
1 dl mynta eller basilika
2 ägg
2 msk mjölk
OLIVOLJESMÖR, blandas ihop:
1/2 dl olivolja och 50 g smör
Tillagning av recept:
Vispa ihop ägg och mjölk. Rör ned myntan, den rivna halloumin och den smulade fetaosten. Lägg ut filodegsarken och dela dem i fem remsor, ca nio cm breda, pensla dem med olivoljesmöret. Lägg lite av fyllningen i ena kortändan och vik ihop till en trekant. Placera alla knyten i en smord, ugnssäker form och pensla med olivoljesmöret. Grädda i 20-25 minuter i 200 grader.
TIPS: Frys in ostknytena i folieformar innan gräddning för tillagning vid senare tillfälle. Ta dem direkt ur frysen och grädda utan att tina i 30-35 minuter i 180 grader.
Grillad Halloumi i pitabröd
Antal portioner: 2
Ingredienser:
250g Fontana Halloumi
2 tomater, skivade
2 pitabröd
färsk basilika
Fontana marinerade tomater
Fontana olivolja
salt och peppar
Tillagning av recept:
Skiva och stek Halloumin i en grillpanna och hetta sedan upp pitabrödet, som delas på mitten. Skiva tomaterna och krydda dem med salt och peppar. Fyll pitabrödet med tomaterna varvat med Halloumin. Toppa med basilika.
Servera med roccolasallad och gärna några oliver. Blanda olivolja, balsamvinäger och salt och ringla över salladen.
Grekisk pastalåda
500 gr pasta, t ex gnocchi
3 st ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
200 gr fetaost
1 dl dill, hackad
1 tsk salt och pepparblandning
1 mskolivolja
Tillbehör
tomater
1. Sätt ugnen på 225º. Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Låt den rinna av i ett durkslag.
2. Blanda ägg, grädde, smulad fetaost och dill i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner pastan och blanda väl.
3. Smörj en ugnssäker form med olivoljan. Lägg pastan i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Servera med tomatklyftor.
Blåbärssmoothie
3 dl vaniljyoghurt1 dl mjölk3 dl frysta blåbär 1/2 tsk marsanpulver1 liten banan
Mixa alla ingredienser i mixer. Häll upp i glas och servera.
Peach Melba Smoothie
4 st konserverad persika
4 dl hallon
4 dl mjölk,
4 dl naturell yoghurt
1 msk socker
Kör persikohalvor, hallon, mjölk, yoghurt och socker i en mixer (spara lite bär o frukt till garneringen). Häll upp i 4 glas. Garnera med frukten.
Chutney
500 g rabarber
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
3/4 dl honung
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
1 msk riven ingefära
Hacka fukt och grönt och lägg i en gryta, häll i övriga ingredienser utom ingefäran. Koka påsvag värme i 20 minuter. Rör ner ingefäran. Låt svalna och häll upp på burk.
Qias fiskgryta
600 gr torsk i bitar
½-1 kg räkor utan skal
1 purjolök
1 röd paprika
1 gul lök
1 msk curry
1 msk timjan
½ msk dragon
1 påse saffran
2 fiskbuljongtärningar
3 dl vitt vin
1 brk krossade tomater
3 dl grädde
Fräs grönsakerna med kryddorna
Slå på tomaterna, buljongtärningarna och 1 dl vin
Låt puttra i 5 min
Häll på resten av vinet och låt puttra 5 min
Häll på grädden
Koka upp
Lägg i torskbitarna
Låt sjuda till fisken är klar
Häll i räkorna
Serveras med ett gott bröd och aioli
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|