Senaste inläggen
Cathrines foccacia
6 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
25 gr jäst
1 tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl
Blanda allt i bunke
Låt jäsa 2 timmar
Smörj en långpanna med olivolja, rosmarin och flingsalt.
Tryck ut degen i långpannan.
Jäs 30 min.
Tryck fördjupningar i degen.
Ringla över olivolja, strö på rosmarin och flingsalt.
Grädda långt ner i ugnen 225 gr i 20 min.
Vegetarisk smörgåstårta
4-5 finrivna morötter
5 cm finhackad purjolök
1½ dl finhackad smörgåsgurka
2-3 dl lätt creme fraiche
3-4 stora polarkakor
Bred geggan på alla lager även det översta garnera ex med purjo, ägg, rädisor
Denna tårta ska ej ”stå till sig” då blir den för blöt
TacopajIngredienser 6 port 150 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten
Fyllning:
500 g nötfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
2 dl Arla Köket lätt crème fraiche paprika chili
2 dl Arla Köket lätt crème fraiche
250 g coctailtomater
1 dl yellow chili eller green jalapeño
150 g Arla Köket riven ost texmex
1 tsk paprikapulver Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 30 cm i diameter. Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 12 min.
Bryn köttfärsen i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 min. Blanda lätt crème fraiche paprika chili med lätt crème fraiche i en skål. Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av.
Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche blandningen. Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min, tills osten fått fin färg.
Vill du ha en lite mildare kryddning kan du minska mängden Arla Köket lätt crème fraiche paprika
chili med 1 dl och öka motsvarande mängd Arla Köket lätt crème fraiche.
Prinsens räkbakelser 12 st
24 skivor formfranska
250 gr majonnäs
1dl vispgrädde
7-8 msk kaviar typ Kalles
4 msk hackad dill
4 msk gräslök
4msk rödlök
Dekoration
Ostbågar
Räkor
Löjrom el stenbitsrom
Dillvippa
Citron
Ta ut rundlar ur bröden med glas .
Blanda fyllningen till en smet.
Fördela hälften av smeten på hälften av rundlarna.
Lägg på de övriga bröden som lock .
Bred resten av smeten runtom.
Låt stå övertäckta i kylen ca 1 dygn
Ta ut ur kylen och rulla varje bakelse i krossade ostbågar .
Dekorera ovanpå med räkor, rom, citron och dill.
Smördegsrullar med lax och gorgonzolakräm
35-40 st
225 gr 10-12 min
2 pak kyld smördeg på rulle
300 gr färskrökt lax i tunna skivor
Gorgonzolakräm
2 dl creme fraiche
200 gr gorgonzola
· Veckla ut smördegen
· Mosa ihop gorgonzolaosten och cf till en slät massa
· Bred över degen
· Fördela laxen över
· Rulla ihop som en rulltårta
· Skär 1-1½cm tjocka skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper
· Grädda i 225 gr tills rullarna blir gyllenbruna ca 10-12 min
Citronmarinerad färskpotatis
1 kg färskpotatis eller delikatesspotatis
1 citron
1 kruka gräslök
4 msk olivolja
2 msk flingsalt
2 dl crème fraiche
200 g rom (t ex stenbitsrom eller löjrom)
Gör så här
1. Koka färskpotatisen i lättsaltat vatten. Häll av, låt svalna något. Skär av en liten »platta«. på motstående sidor (blir botten att stå på). Dela sedan potatisen på mitten.
2. Skölj citronen, riv det yttersta skalet och pressa juicen ur ena halvan.
3. Lägg gräslöken i en mixer (spara några strån till garnering). Mixa tillsammans med citronskal, -juice, olja och salt.
4. Blanda gräslöksröran med de varma potatishalvorna. Låt marinera i kylen i minst 2 timmar eller över natten.
5. Lägg upp potatisarna på ett serveringsfat. Häll crème fraichen i en spritspåse. Spritsa lite på varje potatishalva, toppa med rom och dekorera med gräslök.
FÖRBERED: Koka potatisen dagen före och låt marinera över natten. Ta fram och låt bli rumsvarma samt spritsa någon timme före festen.
Rosépepparkyckling
Ingredienser 4 port.:
· 4 kycklingfiléer
· 1 tsk salt
· 1 krm nymald svartpeppar
· 1 tsk lättkrossad rosépeppar
· 2 msk smör eller margarin
· 2 vitlöksklyftor
· 2 1/2 dl matlagningsgrädde
· 1 1/2 dl mjölk
· 1/2 hönsbuljongtärning
· 1 dl grovhackad persilja
Så här gör du:
Salta och krydda filéerna.
Smält matfettet och stek filéerna långsamt gyllengula på medelvarm platta tills köttet känns fast och är vitt rakt igenom, 3-5 minuter på varje sida. Ta upp filéerna på skärbräda.
Finhacka vitlöken och lägg den i pannan.
Häll i grädde och mjölk. Smula ner buljongtärningen. Koka upp och sjud 3 minuter.
Smaka av med mer rosépeppar och salt. Skär filéerna i tjocka skivor och lägg tillbaka dem i såsen.
Strö persilja över och servera med pasta eller ris.
Filégryta med sting
4 portioner/stycken,
600 g fläskfile
2 ölkorvar "kryddstarka" eller bratwurst
1 msk vetemjöl
100 g syltlök
150 g svarta urkärnade oliver
1 strimlad paprika
3/4 dl hackad ättiksgurka
3 dl grädde
1 tsk smulad mejram
salt svartpeppar
Putsa fileén, och skär i knubbiga skivor. Skär korven i ca 2-3cm bitar. Bryn köttet i smör och korven i en tjockbottnad kastrull. Lägg i paprikan. Krydda med salt, papar och mejram. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt grädden och koka upp. Lägg i syltlöken, oliver och ättiksgurkan. Låt puttra 10-15 min. Späd med buljong eller grädde om det behövs och smaka av kryddningen. Servera med ris
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|