Senaste inläggen
Lite tidskrävande lite kavlande och mycket gott
50 gr jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
0,5 tsk salt
1 tsk honung
5 dl vetemjöl
6 dl havregryn som körs till mjöl i mixer eller assistent
2 dl grovt rågmjöl
1/2 dl havrekli
1 dl vetemjöl +1 dl grovt rågmjöl till utbakningen
Blanda jäst och vatten rör om till jästen löst sig
Tillsätt honung och olivolja
Blanda i allt torrt och blanda väl
Rulla till två rullar och dela varje rulle i 20 delar
Kavla ut tunnt
Lägg på bakplåtspapper ca 4 per plåt
Det går bra att "stapla" papperen med de utbakade bröden på varandra
Nagga med gaffel
Pensla med vatten
Strö på lite hackade frön, nötter och flingsalt
Grädda ca 5 min 225º i varmluftsugn
Vänd på bröden när de kommer ut från ugnen
När alla bröden är klar , stäng av ugnen och lägg bröden uppochner på plåtarna
Lägg in i ugnen utan värme men med fläkten på och ugnsluckan lite på glänt
i 1-2 timmar
Förvara torrt
Gå in på www.middagshjälpen.se och hitta massa inspiration och recept
I helgen gjorde jag en potatisgratäng som jag hittade recept på i Hemmets veckotidning Lite omständig att göra men så värt det! Gick att förbereda så det var bara att ställa in i ugnen när jag stekte kotletterna
Till den serverade jag lammkotletter som jag stekte sådär lagomt rosa.
Grekisk potatisgratäng
4–6 port
Skala och klyfta 10-15 stora fasta potatisar.
Koka dem i saltat vatten 3–4 min.
Häll av i durkslag
Lägg den avrunna potatisen i en oljad ugnsform.
Stek i ugnen på 200°ca 20 min.
200 g tärnad fetaost,
4 dl riven ost,
1 klyftad rödlök,
1 dl strimlade soltorkade tomater i olja .
Salta och peppra.
Häll över 4-5 dl vispgrädde.
Gratinera mitt i ugnen 20–30 min.
Och har du lite idetorka på vad du ska äta gå in på www.middagshjälpen.se och få lite inspiration
Gjorde en kanelköttfärsgryta igår ,,nästan som köttfärssås men så mycket godare och med bitar av köttfärsen och så enkel !
Köttfärsgryta med kanel
500 gr köttfärs
4 tomater Skållade och delad i 6-8bitar
2 scharlottenlökar hackade
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk kanel
1 skvätt olivolja eller smör att steka i
1-2 köttbuljongtärningar
3-5 dl vatten
Stek löken i oljan
Stek med köttfärsen men finfördela den inte det ska vara lite bitar
Tillsätt tomaterna och kanelen
Koka upp vattnet och lägg i buljongtärning
Låt allt småputtra på lägsta värmen ca 1-2 timmar
rör om då och då tillsätt ev lite mer vatten
Serveras med pasta, mathavre eller bulgur och sallad
Dåligt med ideer vad du ska äta ? Kolla middagshjalpen.se
Längtar till sommaren, varma sommarkvällar, grilla, rosévin så därför gjorde jag en riktigt sommrig drink häromkvällen
2 stora glas
Frusen vattenmelon utan kärnor ca 2-3 dl mixad
sockerlag 1/2 dl vatten 1 dl strösocker låt koka i ca 2-3 minuter låt svalna
Lite pressad citron
8 cl vit rom
blanda allt häll i stora glas fyll på med Sprite
Jag använder endast en sorts fyllning i min smörgåstårta ,, Gillar inte när man blandar leverpastej, skinka , mimosa etc ,, nä jag vill ha en kletig mumsig röra i mina . Viktigt att ha klet runt tårtan så den inte blir torr och att täcka kanterna , jag brukar ta ost, sallad eller gurka runt kanterna ,, Nått som är snyggt att ta runt kanterna är riven ost blandad med lite persilja
Smörgåstårtefyllningar
Tonfisk
2 brk tonfisk i vatten
lite citronsaft
1½ dl majonnäs
1½ dl gräddfil
1 dl finhackad purjolök
300 gr skalade räkor
1½ dl majonnäs
1½ dl gräddfil
grov malen svartpeppar
finhackad dill
1 hårdkokt ägg finhackat
2dl vispad grädde
3 dl majonnäs
5 msk pepparrot
blanda spar ca ½ satsen att bre på kanterna och till garnering
1 ½ hg rökt skinka tärnad
2 hård kokta ägg finhackade
½dl färsk gurka fint hackad
½dl persilja
Garnering: Skinka, brieost, vanlig ost , pysalis, räkor,apelsin, tomat, gurka ,dill, persilja, stenbitsrom, ägg, majonäs, paprika, granatäpple,gravad lax, vindruvor
Ja det är bara att välja och vraka
Cathrines hemlagade senap
5 dl vatten
2 ½ dl mjöl
5 ½ dl strösocker
Sikta ner mjölet för att minska risken för klumpar
Vispa till det blir en vit tjock massa
Blanda
2 tsk ättika 12%
1 brk Colemans senapspulver
1-2 dl vatten
Vispa ner i den vita massan
Vispa till det svalnat
Häll i burkar
Kanelkakor ca 130 st
200 gr smör
2 ½ dl socker
1 äggula
1 msk ljus sirap
2 msk kanel
6 dl mjöl
2 tsk bikarbonat
Rulla till rullar ca 1½-2 cm i diameter
Låt vila i plastfolie några timmar
Skär knappt ½ cm tjocka skivor
Grädda 175 gr ca 8 min
Mandelkubb
11 dl mjöl
2 dl mandelmjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk hjorthornsalt
250 gr smör
2, 25 dl mjölk
1½-2 tsk bittermandelarom
1 ägg
Garnering
Pärlsocker
Mandelspån
Blanda mjöl, mandelmjöl, socker, bakpulver och hjorthornssalt i en bunke.
Smält smöret och blanda i mjölken.
Vispa ihop ägget och tillsätt 1,5-2 tsk bittermandel hushållsarom och häll i smörmjölken.
Blanda i de torra ingredienserna. Arbeta ihop till en deg.
Forma degen till en rulle och skär 44 st lika stora bitar. Doppa ena sidan i pärlsocker och mandelflagor och lägg dem på plåten.
Grädda i 225 grader i ca. 8-10 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|