Senaste inläggen
Bärkaka med mandel
6 ägg
4½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2½ dl mjöl
2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
Bär
Smör
½ dl Pärlsocker
1 dl Mandelmjöl
Rör ihop (inte vispa) ägg socker och vaniljsocker. Blanda ner mjölet och bakpulvret. Bred ut smeten i smord och mandemjölsbröad långpanna
Strö bären över smeten, så mycket du vill ha. Inte för mycket då blir den för blöt
Hyvla smör över med osthyvel jämnt fördelat över kakan.
Strö över pärlsocker och mandelmjöl.
Grädda i 200 gr ca 35 minuter.
Skär i bitar när kakan svalnat.
Godaste Kubensillen
1 dl grädde vispad pösig
2 dl majonnäs
1 dl kaviar typ Kalles
½ tsk citronpeppar
½-1 tsk worcestershiresås
1 röd lök fint hackad
1 dl purjolök fint hackad
2 tsk strösocker
Dill
1 ask 5 minuters sill klippt i lagomt stora bitar
Låt stå och dra 1 dygn i kylskåp
Grava lax
Ca 1 kg laxsida benfri
½ dl salt gärna grovt
½ dl strösocker
Ca 10-15 krossade vitpepparkorn
Dill
Blanda salt socker och peppar
Klappa in blandningen på både kött och skinnsidan
Lägg på dill mellan och på utsidan
Förvaras i kylskåp
Vänd morgon och kväll i ca 3 dagar
Ta bort dillen och låt ligga och torka en stund innan du skär upp i tunna skivor
8-10 kokta kalla potatisar
Ca 2-3 dl mjöl
1 ägg
Salt
Mosa potatisen , blanda i mjöl salt och ägg
Degen ska vara kletig men fast så man kan ev behöva tillsätta mer mjöl.
Stek ihop finskuret
Rimmat fläsk
Bacon
Lök
Krossad/mald kryddpeppar
Dela upp potatisdegen i ca 12 bitar
Forma till bollar
Gör urgröpning i mitten
Fyll med fläsk/lök blandningen
Knyt ihop bollen. Se till att den är ordentligt hel så inte fyllningen läker ut när du kokar dem.
Koka upp vatten och salt
Lägg i några kroppkakor i sänder, vänd efter halva tiden
Kokas ca 10 min
Serveras med smält smör och lingonsylt
Mini kardemummaskorpor
100 g smör
1⁄
3 1⁄
2 tsk bakpulver
2 tsk mortlade kardemummakärnor
1 dl mjölk
Sätt ugnen på 225°.
Vispa smör och socker med elvisp.
Tillsätt mjölk, kardemumma och mjölet blandat med bakpulvret.
Vispa försiktigt tills ingredienserna är blandade.
Strö ut lite mjöl på köksbänken. Platta ut degen till en rektangel, cirka 12x18 cm.
Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Skär degkakan i jämna små fyrkanter, 30 stycken.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna på galler.
Sänk ugnsvärmen till 175°.
Dela skorporna med en brödkniv.
Lägg tillbaka halvorna på plåten med snittytan upp. Torka skorporna i ugnen ca 15-20 min. Lämna ugnsluckan lite på glänt.
Låt skorporna svalna på galler.
För sisådär 20 år sedan så var den här grytan en favvo ....och det var den fortfarande upptäckte vi igårkväll tillsammans med ett glas vitt vin :)
Så receptet kommer i orginal från min gamla receptbok Som du ser är det lite av ett litepåenhöft recept
Jag bytte grön paprika mot gul paprika
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp mjölken. Vispa
under tiden grädden och ställ den kallt.
2. Vispa upp äggulorna och häll i en kastrull. Vispa sedan droppvis i den varma mjölken i äggulorna, sjud på svag värme till fluffigt skum. Lägg i de blötlagda gelatinbladen och rör tills de smält ordentligt.
3. Vänd ner parmesanosten, vänta tills krämen är sval och vänd till sist ner den vispade grädden. Smaka av med salt och peppar. Häll upp krämen i små koppar eller skålar och ställ kallt i minst två timmar.
4. Stjälp upp moussen vid servering servera med tunna skivor bresaola och sallad.
Räkrulle
125 g smör Smält i kastrull
1½ dl mjöl Blanda med smöret, vispa till en jämn smet
3 dl mjölk Rör ner i mjölblandningen
1 krm salt
Låt svalna
4 ägg Vispa ner i smeten, ett i taget
Häll smeten i bakplåtspappersklädd långpanna
Grädda 20min i 200 grader
Låt kallna
Fyllning
300 g skalade räkor Grovt hackade
2 dl vispgrädde Vispas hårt
1 dl majonäs Rör ihop med grädden
2dl finhackad dill Blanda med majonäsröran och räkorna
Salt och peppar
2 hårdkokta ägg Rör försiktigt ned finhackade ägg med resten av blandningen
Bred ut fyllningen på den kalla botten, sen rullar man ihop den från långsida till långsida.
Låt stå i kylskåp minst 5 timmar innan servering, kan med fördelförberedas dagen innan servering.
Servera i ca 2 cm tjocka skivor med en god sallad
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|