Senaste inläggen
Kall soppa med rabarber och jordgubbar Ingredienser
5 dl vatten
1 dl socker
1 dl vitt vin
saften från 1 lime
1 rabarberstjälk
1 l rensade jordgubbar
grädde
Gör så här
Koka upp vatten med socker. Tillsätt vitt vin och saft från lime.
Dela en vaniljstång på mitten och skrapa ner innehållet i kastrullen och lägg även i själva
stången. Ansa och skär 1 rabarberstjälk i mindre bitar och tillsätt den.
Låt koka i ca 10 minuter under lock. Tillsätt 1 liter rensade jordgubbar. Låt svalna.
Låt stå kallt i några timmar. Servera med lättvispad grädde
Citronsmör
Ingredienser: 4 portioner portioner
100 gr smör
1,5 msk pressad citron
1 krm nymalen svartpeppar
0,5 tsk salt
Rivet skal från en halv citron (endast det gula)
1. Vispa smör, salt, svartpeppar, citronsaft och det rivna citronskalet luftig.
2. Spritsa i fina toppar och sätt dem i kylen en stund så att de stelnar lite.
Ta ut citronsmöret ur kylen minst en kvart innan ni ska servera det.
Citronsmör är perfekt till grillad fisk eller skaldjur. Prova även till grillat fläskkött.
Asiatiska kycklingspett
Spett
400 gr kycklingfilé i långa strimlor
8 blötlagda trägrillspett
Marinad
2 msk mörkt socker
1 msk finriven färsk ingefära
2 msk japansk soya
1 tsk mald spiskummin
1 tsk torkade koriander
2 msk sweetchilisås
1 pressad vitlökklyfta
3 dl kokosmjölk
Gör så här
Blanda alla kryddor, socker och kokosmjölk, koka tills sockret löst sig. Låt svalna och häll sedan 2/3 av marinaden över kycklingen. Marinera i kylen, minst tre timmar, helst över natten.
Lyft upp kycklingen från marinaden och trä dem sedan på blötlagda träspett, grilla eller stek dem på hög värme och pensla under tiden med den sparade marinaden. Servera dem på en fräsch sallad.
Lätt Sommartårta med färska bär Ingredienser ca 10 bitar 2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl smör-&rapsolja
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl vispgrädde
färska jordgubbar, hallon, blåbär Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Vispa socker, vaniljsocker och ägg poröst. Vispa i smör-&rapsolja och mjölk. Blanda mjölet med bakpulver och rör ner det. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 30-35 min. Låt kakan kallna. Lägg upp den på ett fat. Vispa grädden och bred den över kakan. Garnera med färska bär
Chili och räkpajIngredienser 4-6 port Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl Kesella lätt
Fyllning:
3 ägg
250 g KESO chili
200 g skalade räkor
2 dl riven lagrad ost Gör så här Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter). Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen ca 10 min. Vispa upp äggen och blanda med cottage cheese, räkorna och den rivna osten. Häll blandningen i pajskalet. Grädda pajen i ca 25 min tills den har stelnat.
Prästostpaj Ingredienser 6-8 port 75 g smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
3/4 dl Kesella lätt
Fyllning:
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1 ägg
2 äggulor
1/2 tsk salt
2 krm peppar
7 dl riven ost, Kvibille Präst
Gör så här Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa för hand eller i matberedare. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min. Förgrädda pajbotten i mitten av ugnen ca 12 min. Vispa ihop grädde, ägg, äggulor, salt och peppar. Rör ner osten i blandningen. Fördela den i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt pajen svalna något.
Potatis och purjolökssoppa
1 kg potatis
1 st purjolök
2 msk grönsaksbuljong
3 dl gräddevatten
salt,peppar
Tillagning:
Skala potatisen, skiva ner den i tunna skivor, lägg potatisen i en kastrull, slå på vatten så det täcker potatisen. Skölj purjolöken noga, strimla ner den grovt i kastrullen, häll över buljongen rör runt. Ställ kastrullen med lock på spisen på hög värme. Låt potatis och löken koka sönder, mosa med en potatisstöt, slå över grädden, rör runt ,smaka av med salt och vitpeppar.
Indisk Hönssoppa med Äpple
1 höna eller kyckling på ca 1,5 kg
1 morot
1 bit rotselleri
skal och kärnhus från 2 äpplen
pepparkorn, timjan, 1 lagerblad
Koka upp hönan och skumma av ordentligt. Lägg i moroten, sellerin, skalet och kärnhuset från äpplena samt kryddorna i buljongen. Koka hönan i ca 2-2,5 timmar. Sila av buljongen och låt hönan svalna.
Koka riset. Fräs äpplena och löken med curryn i en kastrull eller stekpanna. Lägg i tomatpuré och pudra över mjöl. Fyll på med den silade buljongen (ca 1,5 liter) och låt det koka i ca 10 minuter.Plocka under tiden hönan fri från skinn och ben. Hacka hälften av köttet i små bitar och lägg ner det tillsammans med det kokta riset i soppan. Smaka till sist ev av soppan med salt, smör eller grädde.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|