Senaste inläggen
Nässelsoppa med kokt ägg
5 dl nässlor
350 g fryst hackad spenat
1 gul lök
2 msk smör
8 dl vatten
2 msk flytande grönsaksbuljong
1 dl grädde
2 ägg
salt och peppar
Skölj och koka nässlorna i 2 minuter. Häll av i durkslag och skölj med kallt vatten. Hacka löken och fräs den i smör i en kastrull utan att den får färg. Tillsätt spenat och nässlor och rör om. Späd med vatten och buljong och låt koka på svag värme ca 7 minuter.
Hårdkoka äggen. Mixa soppan och tillsätt grädden, smaka av med salt och peppar. Häll upp i djupa skålar och lägg i ägghalvor.
Kokosräkor i röd curry
Ingredienser
4 port
1 kg stora räkor med skal (ca 400 g skalade)
2 paprikor
100 g sockerärtor
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk röd currypasta
1 hönsbuljongtärning
2 dl kokosmjölk
2 dl lätt crème fraiche
färsk koriander eller
persilja
Gör så här
Skala räkorna. Kärna ur paprikorna och skär dem i bitar. Dela sockerärtorna på längden.
Skala och hacka vitlöken. Fräs grönsakerna i smör i en wok eller stor stekpanna. Rör ihop
currypasta, smulad buljongtärning, kokosmjölk och crème fraiche. Låt räkorna fräsa med
grönsakerna någon minut och häll på såsen. Låt allt koka upp. Strö över koriander. Servera
med limeklyftor och jasminris.
Rabarberkaka
Ingredienser
12 port
100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 g rabarber
1 tsk potatismjöl
100 g mandelmassa
florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från värmen. Rör i socker, ägg,
vetemjöl och bakpulver. Bred ut smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diameter. Skär
rabarbern i tunna bitar och blanda med potatismjölet. Lägg dem på smeten. Grovriv
mandelmassan och strö över. Grädda i mitten av ugnen 25–30 min. Sikta över florsocker.
Servera gärna med vispad grädde.
Chutney
500 g rabarber
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
3/4 dl honung
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
1 msk riven ingefära
Hacka fukt och grönt och lägg i en gryta, häll i övriga ingredienser utom ingefäran. Koka på
svag värme i 20 minuter. Rör ner ingefäran. Låt svalna och häll upp på burk.
Västerbottenmazariner
Pajdeg:
1dl mjöl,
100g smör,
3msk riven parmesan eller annan lagrad torr ost
Fyllning:
1msk smör,
1msk mjöl,
1dl vispgrädde,
1 äggula,
2dl västerbottenost.
Blanda smör, mjöl och parmesan till pajdegen och låt vila kallt en stund.
Smält smöret till fyllningen rör ner mjölet späd med grädde. Låt småkoka ett par minuter. Tillsätt äggulan och riven ost.
Kavla ut pajdegen tunt och ta ut mått efter mazarinformar (folieformar) och klä formarna med degen.
Fyll på massan och lägg gärna ett galler av pajdeg över varje mazarin. Grädda i 225 grader i ca 10 min. tills de fått färg.
Serveras helst varma eller ljumma.
Ostskålar rosé
125 g philadelphiaost
1 msk mjölk
10 gröna oliver
10 svarta oliver
5 marinerade soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
10 basilikablad
1 rosésallad
Portioner: 4
Rör osten mjuk och smidig med mjölken. Finhacka oliver och tomater. Skala vitlöken. Strimla basilikabladen. Blanda osten med oliver, tomater, pressad vitlök och basilika.
Skölj och dela rosésallaten. Lägg bladen på ett serveringsfat. Fördela ostmassan i sallatsbladen.
Servera som drinktilltugg
Absolut Raspberri Streetsmart
1 del Absolut Raspberri
Sprite
Bygg drinken över is i ett longdrinkglas. Garnera med lime
Servera med sugrör
A1
4 cl Gin
2 cl Grand Marnier Rouge
1 cl citronjuice
ett stänk grenadine
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|