Senaste inläggen
Tomat och rucolapaj
Ingredienser
200 g vetemjöl
100 g smör
75 g Kesella lätt
3 st vitlöksklyftor
150 g rucolasallad
100 g marinerade soltorkade tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 st ägg
1 dl riven ost gratäng
2 dl vispgrädde 36 %
Gör så här
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i 30 min. Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva vitlöken. Skär salladen och tomaterna i grova bitar. Fräs vitlöken i smör i en stor stekpanna. Rör i sallad och tomater.
Krydda med salt och peppar. Vispa ihop grädde och ägg. Förgrädda pajskalet i ca 10 min. Häll äggstanningen i pajskalet, lägg i grönsaksblandningen och strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min
Ostfrallor kalljästa 12 st 25 g jäst 3 dl kall lättmjölk 2 + 1 dl riven lagrad ost 1 tsk salt 25 g rumsvarmt smör eller margarin 8 dl lantbrödsmjöl, 440 g 1 ägg 1.Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i lite av den kalla mjölken. 2.Tillsätt resten av mjölken, 2 dl ost, saltet och det rumstempererade matfettet i små klickar. 3.Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta mycket väl till en smidig deg. 4.Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur 20 minuter. 5.Ta upp på mjölat bakbord och arbeta samman degen. Forma till bullar och lägg på en plåt. Kolla först att plåten går in i kylen! 6.Låt jäsa i kylskåpet under duk över natten eller ca 12 timmar. 7.Värm ugnen till 250 grader. 8.Pensla bröden med ägg och strö lite riven ost över varje bulle. 9.Grädda ca 10 minuter.
Nigelas Pavlova Ingredienser 8 portioner 4 st äggvitor (rumstempererade) salt 2 1/2 dl socker 2 tsk maizena 1 tsk vitvinsvinäger 1/2 tsk vaniljsocker 3 dl vispgrädde, vispad 10 st passionsfrukter Gör så här:
5. Sätt ugnen på 180 grader.
6. Rita upp en rundel med 20 – 23 cm diameter på ett bakplåtspapper och lägg det på en
plåt.
7. Vispa äggvitorna med en nypa salt till en fast smet.
8. Vispa i sockret, en tredjedel i taget, tills marängsmeten är hård och blank.
9. Vänd försiktigt ned maizena, vinäger och vanilj.10. Bred ut smeten i rundeln på bakplåtspapperet och jämna till ytan och kanterna.
11. Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 150 grader.
12. Grädda i 1 timme och en kvart, 75 minuter.
13. Stäng av ugnsvärmen och lämna pavlovan att svalna i ugnen.
14. Stjälp upp den, med botten upp, på ett fat, lägg på grädden och skeda ur innehållet i
passionsfrukterna över alltihop
Gorgonzolaspäckad fläskfilé
Ingredienser
500g färsk fläskfile
75 g gorgonzola
2-3 st schalottenlökar
200 g champinjoner
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
Tillagning
Skär fläskfilén i tjocka skivor och banka ut dem något. Gör ett snitt i ì sidan och stoppa in
bitar av gorgonzola. Peppra och stek dem fint till ì de är nästan klara. Salta på köttet i
stekpannan. I en annan panna smälter Ni finhacka lök i lite smör. Skiva ì champinjonerna och
låt dem fräsa med. Salta och peppra. Häll på vinet. ì Späd med grädde och låt småputtra några
minuter tills såsen tjocknar ì något. Häll över champinjonsåsen i fläskfilépannan och låt allt
puttra ì någon minut. Smaka av. Garnera med bladpersilja och servera direkt ur ì pannan. Ev.
kan såsen redas med 1 msk margarin 1 msk mjöl.
Pepparrotskött Ingredienser
4 port
600 g benfritt nötkött, högrev eller bog
1 liter vatten
1 1/2 tsk salt
1 gul lök
1 morot
2 kvistar persilja
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
Pepparrotssås:
4 dl buljong från köttkoket
2 msk vetemjöl
3 msk vatten
1/2 dl Arla Köket vispgrädde
1/2 - 1 dl finriven färsk pepparrot
1/2 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
Gör så här
Koka upp vatten och salt i en lagom stor gryta. Lägg ner köttet. Häll ev på mer vatten och salt
så att det täcker köttet. Lägg på locket och koka upp. Tag bort ev skum som bildats i grytan
med en sked. Skala och skär lök och morot i bitar. Lägg ner lök, morot, persilja och kryddor i
grytan. Låt kött och grönsaker koka på svag värme under lock tills köttet känns mört, 1 1/2 - 2
timmar. Prova med provsticka. Låt köttet vila i buljongen 15-20 min innan det skärs upp.
Sås: Mät upp och sila ner buljongen i en kastrull. Rör ihop mjöl och vatten och vispa ner det i
buljongen. Koka upp och låt koka ca 3 min. Tillsätt grädde och pepparrot. Smaksätt med salt
och peppar.
Servera köttet i skivor tillsammans med såsen eller skuret i bitar blandat med såsen. Potatis
och kokta grönsaker är gott att äta till.
Krabb- och ädelostpaj Ingredienser
4-6 port
Pajdeg:
40 g smör
1 dl Kesella lätt
2 - 2 1/2 dl grahamsmjöl
Fyllning:
2 små päron
1 burk krabba, ca 200 g
1 knippe dill
1 1/2 dl Kesella lätt
1 1/2 dl Kelda mellangrädde
2 ägg
50 g Kvibille riven ädel
Gör så här
Pajdeg: Smält smöret och låt svalna något. Blanda Kesella, smör och mjöl. Låt degen vila i
kylen ca 15 min. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla degen tunt och klä en pajform (ca 23 cm i
diameter.) Förgrädda ca 10 min. Sänk värmen till 175 grader. Fyllning: Skala och kärna ur
päronen. Skär dem i tärningen. Låt krabban rinna av. Hacka dillen. Mixa samman Kesella,
grädde, ägg och ost. Fördela päron, krabba och dill över botten på pajskalet. Häll över ostblandningen.
Grädda i ugn ca 40 min. Servera med sallad.
Färsk tomatsoppa
1 gul lök
1 morot
2 potatisar
1 msk margarin
6 tomater
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2-3 msk färsk basilika
2 msk tomatpuré
0,25 krm svartpeppar
örtsalt
Skala lök, morot och potatis. Hacka löken och skär morot och potatis i tärningar.
Fräs hacket i matfettet i en gryta.
Dela tomaterna i 4 delar. Lägg ner dem i grytan. Tillsätt vatten och buljongtärning.
Koka under lock 10 - 15 minuter.
Mixa soppan i matberedare. Häll tillbaka den i grytan. Tillsätt basilika och
tomatpuré. Smaka av med peppar och ev salt. Hetta upp soppan.
Äppelbröd 3 msk rapsolja 0,5 dl rågmjöl 5 st äpplen, syrliga 50 g jäst 1 msk matolja 2 tsk salt 0,5 l vatten 1,3 l vetemjöl 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en ca 35 x 35 cm stor platta på mjölat bakbord. Pensla varje platta med rapsolja och strö över lite rågmjöl, men spara lite olja och rågmjöl till slutet. Kärna ur och riv äpplerna grovt på rivjärn. Fördela äppelraspet på degplattorna. 3. Rulla ihop degplattorna. Börja i en spets och sluta i den motsatta diagonala spetsen, ungefär som när du gör en giffel. Lägg ändarna mot varandra eller lite omlott. 4. Pensla med resten av oljan och strö över rågmjölet. Låt bröden jäsa på en plåt med bakplåtspapper ca 20 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|