Alla inlägg under juli 2008
Smördegsrullar med lax och gorgonzolakräm
35-40 st
225 gr 10-12 min
2 pak kyld smördeg på rulle
300 gr färskrökt lax i tunna skivor
Gorgonzolakräm
2 dl creme fraiche
200 gr gorgonzola
· Veckla ut smördegen
· Mosa ihop gorgonzolaosten och cf till en slät massa
· Bred över degen
· Fördela laxen över
· Rulla ihop som en rulltårta
· Skär 1-1½cm tjocka skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper
· Grädda i 225 gr tills rullarna blir gyllenbruna ca 10-12 min
Citronmarinerad färskpotatis
1 kg färskpotatis eller delikatesspotatis
1 citron
1 kruka gräslök
4 msk olivolja
2 msk flingsalt
2 dl crème fraiche
200 g rom (t ex stenbitsrom eller löjrom)
Gör så här
1. Koka färskpotatisen i lättsaltat vatten. Häll av, låt svalna något. Skär av en liten »platta«. på motstående sidor (blir botten att stå på). Dela sedan potatisen på mitten.
2. Skölj citronen, riv det yttersta skalet och pressa juicen ur ena halvan.
3. Lägg gräslöken i en mixer (spara några strån till garnering). Mixa tillsammans med citronskal, -juice, olja och salt.
4. Blanda gräslöksröran med de varma potatishalvorna. Låt marinera i kylen i minst 2 timmar eller över natten.
5. Lägg upp potatisarna på ett serveringsfat. Häll crème fraichen i en spritspåse. Spritsa lite på varje potatishalva, toppa med rom och dekorera med gräslök.
FÖRBERED: Koka potatisen dagen före och låt marinera över natten. Ta fram och låt bli rumsvarma samt spritsa någon timme före festen.
Rosépepparkyckling
Ingredienser 4 port.:
· 4 kycklingfiléer
· 1 tsk salt
· 1 krm nymald svartpeppar
· 1 tsk lättkrossad rosépeppar
· 2 msk smör eller margarin
· 2 vitlöksklyftor
· 2 1/2 dl matlagningsgrädde
· 1 1/2 dl mjölk
· 1/2 hönsbuljongtärning
· 1 dl grovhackad persilja
Så här gör du:
Salta och krydda filéerna.
Smält matfettet och stek filéerna långsamt gyllengula på medelvarm platta tills köttet känns fast och är vitt rakt igenom, 3-5 minuter på varje sida. Ta upp filéerna på skärbräda.
Finhacka vitlöken och lägg den i pannan.
Häll i grädde och mjölk. Smula ner buljongtärningen. Koka upp och sjud 3 minuter.
Smaka av med mer rosépeppar och salt. Skär filéerna i tjocka skivor och lägg tillbaka dem i såsen.
Strö persilja över och servera med pasta eller ris.
Filégryta med sting
4 portioner/stycken,
600 g fläskfile
2 ölkorvar "kryddstarka" eller bratwurst
1 msk vetemjöl
100 g syltlök
150 g svarta urkärnade oliver
1 strimlad paprika
3/4 dl hackad ättiksgurka
3 dl grädde
1 tsk smulad mejram
salt svartpeppar
Putsa fileén, och skär i knubbiga skivor. Skär korven i ca 2-3cm bitar. Bryn köttet i smör och korven i en tjockbottnad kastrull. Lägg i paprikan. Krydda med salt, papar och mejram. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt grädden och koka upp. Lägg i syltlöken, oliver och ättiksgurkan. Låt puttra 10-15 min. Späd med buljong eller grädde om det behövs och smaka av kryddningen. Servera med ris
TOMATDRESSING
1 TSK SALT
1 DL STRÖSOCKER
1 TSK PAPRIKAPULVER
1 TSK SENAPSPULVER
2 MSK KETCHUP
1BRK TOMATSOPPA
1 DL VATTEN
4 DL OLJA
1 DL ÄTTIKA 12 %
4-6 PRESSADE VITLÖKSKLYFTOR
BLANDA OCH LÅT STÅ NÅGOT DYGN INNAN DEN ANVÄNDS
SALLADSPAJ MED RÄKOR
Pajbotten:
2 ½ dl vetemjöl
125 gr smör
2 msk vispgrädde
Fyllning:
100 gr philadephiaost, naturell
2 dl lättcreme-fraiche
1 msk finhackad rödlök
ca 50 gr röd eller svart stenbitsrom
100 gr crabsticks
½ kg räkor, oskalad vikt
Sallad
Gurka
Dill
Blanda pajdegen och tryck ut den i en smord pajform,
25-27 cm i diameter, med löstagbara kanter.
Grädda pajskalet helt klart, 225 gr ca 10-15 minuter.
Låt det kallna.
Blanda philadelphiaost med creme fraiche, lök,
hälften av romen och strimlad crabstics.
Lägg fyllningen i pajskalet.
Skala och lägg på räkorna.
Garnera med resterande rom, skivad gurka, sallad och dill.
Minipajer med kryddost 8-10 stk.
1 sats pajdeg
150 g riven kryddost (smakrik)
1½ dl grädde
1 dl mjölk
2 ägg
salt och peppar
små pajformar
Fördela pajdegen i smörade miniformar (eller använd engångsformar i aluminium). Förgrädda skalen 10 min i 200c
Riv osten och blanda den med grädde, mjölk och ägg. Rör samman ordentligt och smaka av med salt/peppar.
Fördela fyllningen i de förgräddade pajskalen och sätt in dem i ugnen igen 10-25 min i samma temp.
Cathrines Husvagnspaj
15 digestivekex
75 g smält smör
1/2 tsk salt
Fyllning:
4 gelantinblad
2-300 g skalade räkor2 pak crabstick 3 ägg klyftade
1 burk röd stenbitsrom, 100g spar lite till garnering
3 dl gräddfil 2 dl turkisk yougurt
1 msk tomatpuré
1 tsk slotts senap
1 hackad röd lök
Garnering:
2-3 hårdkokta ägg
2-300 g skalade räkor dillröd stenbitsrom
Smula kexen och blanda smulorna med det smälta smöret och saltet. Tryck ut smulorna på botten av en 24 cm form med löstagbar botten och ställ den kallt.
Lägg gelantinblanden i kallt vatten tio minuter. Tina eller halvtina räkorna. Blanda räkorna med crabsticks, ägg, stenbitsrom, gräddfil, yougurt, tomatpuré, senap och lök
Krama ur gelantinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme. Rör ner gelantinlösningen i smeten, häll upp den i formen.
Ställ pajen att stelna i kylen några timmar. Lossa pajen ur formen, lägg upp och garnera den med ägg, räkor och dill.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 | ||||||
|