Alla inlägg under maj 2008
Indisk Hönssoppa med Äpple
1 höna eller kyckling på ca 1,5 kg
1 morot
1 bit rotselleri
skal och kärnhus från 2 äpplen
pepparkorn, timjan, 1 lagerblad
Koka upp hönan och skumma av ordentligt. Lägg i moroten, sellerin, skalet och kärnhuset från äpplena samt kryddorna i buljongen. Koka hönan i ca 2-2,5 timmar. Sila av buljongen och låt hönan svalna.
Koka riset. Fräs äpplena och löken med curryn i en kastrull eller stekpanna. Lägg i tomatpuré och pudra över mjöl. Fyll på med den silade buljongen (ca 1,5 liter) och låt det koka i ca 10 minuter.Plocka under tiden hönan fri från skinn och ben. Hacka hälften av köttet i små bitar och lägg ner det tillsammans med det kokta riset i soppan. Smaka till sist ev av soppan med salt, smör eller grädde.
Nässelsoppa med kokt ägg
5 dl nässlor
350 g fryst hackad spenat
1 gul lök
2 msk smör
8 dl vatten
2 msk flytande grönsaksbuljong
1 dl grädde
2 ägg
salt och peppar
Skölj och koka nässlorna i 2 minuter. Häll av i durkslag och skölj med kallt vatten. Hacka löken och fräs den i smör i en kastrull utan att den får färg. Tillsätt spenat och nässlor och rör om. Späd med vatten och buljong och låt koka på svag värme ca 7 minuter.
Hårdkoka äggen. Mixa soppan och tillsätt grädden, smaka av med salt och peppar. Häll upp i djupa skålar och lägg i ägghalvor.
Kokosräkor i röd curry
Ingredienser
4 port
1 kg stora räkor med skal (ca 400 g skalade)
2 paprikor
100 g sockerärtor
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk röd currypasta
1 hönsbuljongtärning
2 dl kokosmjölk
2 dl lätt crème fraiche
färsk koriander eller
persilja
Gör så här
Skala räkorna. Kärna ur paprikorna och skär dem i bitar. Dela sockerärtorna på längden.
Skala och hacka vitlöken. Fräs grönsakerna i smör i en wok eller stor stekpanna. Rör ihop
currypasta, smulad buljongtärning, kokosmjölk och crème fraiche. Låt räkorna fräsa med
grönsakerna någon minut och häll på såsen. Låt allt koka upp. Strö över koriander. Servera
med limeklyftor och jasminris.
Rabarberkaka
Ingredienser
12 port
100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 g rabarber
1 tsk potatismjöl
100 g mandelmassa
florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från värmen. Rör i socker, ägg,
vetemjöl och bakpulver. Bred ut smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diameter. Skär
rabarbern i tunna bitar och blanda med potatismjölet. Lägg dem på smeten. Grovriv
mandelmassan och strö över. Grädda i mitten av ugnen 25–30 min. Sikta över florsocker.
Servera gärna med vispad grädde.
Chutney
500 g rabarber
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
3/4 dl honung
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
1 msk riven ingefära
Hacka fukt och grönt och lägg i en gryta, häll i övriga ingredienser utom ingefäran. Koka på
svag värme i 20 minuter. Rör ner ingefäran. Låt svalna och häll upp på burk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 | 9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 | |||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 | |||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|