Senaste inläggen
Fetafyllda kycklingfiléer i tomatsås
Antal portioner: 2
2 kycklingfiléer
Minestronesoppa
2 msk olivolja
1 hackad lök
1 hackad vitlöksklyfta
2 hackade selleristjälkar
1 finstrimlad purjolök
1 hackad morot
1 burk krossade tomater
6 dl (kyckling)buljong
1 tärnad squash
300 g strimlad vitkål
1 lagerblad
75 g spaghetti bruten i småbitar
1 msk hackad bladpersilja
salt
peppar
Tortellinigratäng
1 fläskfilé
1 pkt tortellini med ost
1 röd paprika
3/4 purjolök
1 banan
1 paket bacon
mjöl
3 dl matlagningsgrädde
3 dl mellanmjölk
salt
svartpeppar
curry
riven ost
Festgryta
500 g nötkött av högrev, bog eller fransyska
150 g rimmat fläsk
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
3/4 dl konc äppeljuice
1 köttbuljongtärning
3 dl vatten
2 dl grädde
1-2 msk osötad senap
½ tsk dragon
salt, peppar
persilja
Skär kött och fläsk i strimlor. Skala och skiva löken.
Fräs fläsket, lök och vitlök i en gryta.
Tillsätt äppeljuice, buljongtärning och vatten. Koka upp.
Lägg i köttet. Koka upp och skumma.
Rör i senap och gräde. Låt grytan sjuda ca 45 minuter. Smaka av med dragon, salt och peppar. Klipp över persilja. Servera med kokt potatis eller ris.
Allt-i-ett-gryta
400 g grytbitar av nötkött
2 msk flytande margarin
2 msk vetemjöl
5 dl köttbuljong
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 kryddnejlika
salt
vitpeppar
400 g potatis
1 bit kålrot
1 bit rotselleri
1 röd paprika
1 pkt bacon
Skär köttet i bitar. Fräs dem i margarinet i en gryta. Tillsätt mjöl och rör om. Häll över buljongen och lägg ner en lök i klyftor, hela vitlöksklyftor, lagerblad, nejlika, salt och peppar. Låt allt puttra ca 1 timme.
Skär potatis, rotfrukter och paprika i bitar. Lägg dessa i grytan. Låt den koka i ytterligare 10-15 minuter. Strö över knaperstekt bacon. Servera med ett gott bröd.
Rimbobullar
Ca 25 st
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumstempererat margarin eller margarin
1 msk socker
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g margarin eller smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Pensling:
Ägg
Garnering:
1 dl florsocker
1 msk vatten
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst.
Tillsätt matfettet, delat i mindre bitar, sockret och mjölet. Arbeta snabbt samman till en smidig deg.
Kavla ut den till en stor fyrkant, 40*40 cm, på mjölat bakbord.
Skär den i fyrkanter, 8*8 cm.
Rör samman ingredienserna till fyllningen. Fördela lite av den mitt på fyrkanterna.
Vik upp de fyra hörnen på degbitarna över fyllningen.
Lägg bröden i veckade pappersformar. Ställ dem på plåtar.
Låt dem jäsa övertäckt ca 2 timmar i rumstemperatur.
Pensla bröden med uppvispat ägg.
Grädda dem mitt i ugnen i 2500, 5-8 minuter. I varmluftsugn i 2000, ca 8 minuter.
Låt bröden kallna utan bakduk på galler. Glasera bröden med florsockerglasyr strax innan de ska serveras.
Rösti
2 port
3-4 potatisar
1 liten gul lök
ev. 1 skiva rimmat sidfläsk
1-1½ msk olja eller margarin
½ tsk salt
lite vitpeppar
ev. ½ dl riven ost
1 msk hackad persilja
Gör så här
Skala potatisen och skölj den.
Riv den i strimlor på grövsta sidan av råkostjärnet.
Skär fläsket i små tärningar. Skala och hacka löken.
Värm en stekpanna och fräs fläsktärningarna i den.
Tillsätt fettet och lägg i potatisen och löken blandat.
Krydda.
Tillsätt ev. lite ost.
Låt steka under lock 10 min på lagom värme.
Vänd på kakan då den har blivit ljusbrun på undersidan. Låt steka tills i ca 10 minuter.
Klipp över persiljan. Om man vill kan man endast riva potatis
och sedan steka den. Serveras med
lingonsylt eller till Kötträtter.
Blåbärspaj med kardemummakräm
Mördeg
125 gr smör
ett krm salt
125 gr mandelmassa
1 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
Fyllning
1 dl finhackad mandel
3 bittermandlar (hackade)
3 ägg
3 dl strösocker
375 g Kesella
2 tsk bakpulver
3/4 dl vetemjöl
1 pkt (275 g) frysta blåbär
det rivna skalet av 1 citron
Kardemummakräm
1 1/2 dl crème fraiche
1 1/2 dl matlagningsyoghurt
2 msk florsocker
1 tsk kardemumma
Gör så här:
---------------------------
Mördeg
Lägg mandelmassan och salt i en matberedare. Mixa tills att mandelmassan blivit smidig, tillsätt därefter smöret i små portioner. Häll i ägget och till sist mjölet. Var noga med att inte överarbeta degen när mjölet är tillsatt. Lägg degen i en plastpåse och lägg den i kylen för att vila i ca 1 tim.
Ta ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en tjocklek av ca 2 mm. Fodra pajformen, var noga med att trycka ner kanterna så att det inte blir någon luft mellan degen och formen. Ställ formen i frysen ca 10 min. Baka formen direkt från frysen i ca 175 grader tills pajskalet är gyllene. Det tar ca 12-13 minuter.
Fyllning
Vispa sockret och äggen tills det vitnar och sockret är löst. Blanda hastigt ihop äggvispet med de övriga ingredienserna. Häll upp fyllningen i det förbakade pajskalet och baka i 175-gradig ugn i ca 30 min.
Kardemummakräm
Lägg crème fraiche och yoghurt i ett kaffefilter och låt det hänga tills den blivit fast. Det tar mellan 30-40 minuter. Lägg osten i en skål och blanda i florsockret. Smaksätt med kardemumman.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|