Senaste inläggen
Exotisk kokoskyckling
4 port.
1 hel kyckling eller delar, ca 1 kg
4 dl mjölk
100 g kokos
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 gula lökar
1/2- 1 röd pepparfrukt eller
1/2- 1 tsk sambal olek
1 röd paprikan
1 msk färsk riven ingefäran eller 1 tsk malen ingefäran
1 tsk gurkmeja
1 hönsbuljong tärning
1 msk vetemjöl
2 dl matlagningsyoghurt
hetta upp mjölken och lägg i kokosen.
låt det stå och dra tills det svalnar.
dela den hela kycklingen i 8-1 0 bitar och bryn i smör i en stekpanna.
salta och peppra och låt kycklingen eftersteka under lock ca 20 min.
skala och klyfta löken.
dela, kärna ur och strimla pepparn och paprikan.
smält smör i en gryta. lägg i grönsakerna och fräs dem några min.
häll kokosmjölken genom en sil direkt ner i grytan.
pressa ur kokosen med en sked.
smaksätt med ingefära, gurkmeja och buljongtärning.
rör ut mjölet i matlagningsyoghurten och rör ner det i grytan.
låt såsen koka upp under vispning.
lägg i kycklingen och låt grytan koka i 3 min.
smaka av med salt och servera direkt med kokt ris.
Ananasbiffar
400 g blandfärs
½ dl ströbröd
1 ½ dl mjölk
1 finhackad gul lök
1 dl grovhackade jordnötter
1 msk senap
2 tsk curry
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 ägg
till gratineringen:
8 skivor ananas
2 dl riven ost
till såsen:
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1 dl ananasspad
1 msk soja
2 tsk senap
2 krm salt
1 krm svartpeppar
sätt ugnen på 225 grader. blanda ströbröd och mjölk och låt svälla 5-10 min. rör ned resten av ingredienserna till biffarna, sist ägget.
forma 8 biffar och lägg i en smord form. lägg på ananas och riven ost och stek 10 min. i mitten av ugnen. blanda under tiden ihop
ingredienserna till såsen. häll såsen runt biffarna och stek i ytterligare 10 min. servera med ris.
Risoni med fetaostfyllda kycklinglår
Ingredienser
Beräknat för 6 portioner
900 g kycklinglårfilé
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
200 g fetaost
1 kruka basilika, färsk
1 paket risoni , (500 g)
1 st röd paprika, stor
3-4 st tomater
4 st salladslökar
2 klyftor vitlök, pressade
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Lägg ut lårfiléerna och salta och peppra dem runt om. Skär fetaosten i smala stavar lika många som filéerna. Lägg på fetaost och basilika. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Lägg dem i en ugnssäker form med skarven upp. Stek dem mitt i ugnen ca 20 min.
2. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten till pastan.
3. Tärna paprika och tomater. Skiva salladslöken och fräs alltsammans med vitlök i olivoljan.
4. Koka risonin enligt förpackningen. Häll av vattnet och blanda ner de frästa grönsakerna.
5. Smaka av med salt och peppar. Servera till kycklingen och en fräsch sallad.
Silviakaka
175 grader,ca 15 min
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl kallt vatten
Kräm
150 gram smör
1,5 dl socker
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker
Vispa ägg och socker
Blanda I resten
Grädda I långpanna med bakplåtspapper
Koka ihop krämen, låt puttra lite på svag värme
Låt kakan svalna
Bred ut krämen och strö på kokos.
Biskvier i långpanna
6 äggvitor
4 dl strösocker
4 hg malda hasselnötter
3 - 4 hg smör
6 dl florsocker
6 äggulor
225 g blockchoklad
3 msk matolja
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda försiktigt ner strösocker och hasselnötter i smeten. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och bred ut smeten i pannan. Grädda i 225 grader i 15 - 20 minuter.
Låt bottnen kallna.Rör ihop smör, florsocker och äggulor till en smidig smörkräm. Bred krämen över bottnen och ställ kakan kallt. Smält blockchokladen och tillsätt oljan. Bred chokladblandningen över kakan och skär den i bitar; 2,5 x 2,5
Cathrines dumlekakor
250 gr margarin
1½ dl strösocker
4½dl vetemjöl
1 påse snabbmarsanpulver
1½tsk bakpulver
Dumlekola
Rulla till bollar
Lägg i småbrödsformar
Gör ett litet hål
Fyll med ½-1 dumlekola
Grädda ca 175 gr ca 10-15 min
Stifado
Antal portioner: 4
Ingredienser:
cirka 600gr grovt nötkött (märgpipa, högrev el. liknande)
20 stycken smålökar (steklök eller charlottenlök)
2 burkar passerade tomater
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 buljongtärningar
olivolja
peppar
ev. salt
cirka 1.5 dl långkornigt ris
Petit pois (små gröna ärtor)
1 liten gul lök
6 medelstora potatisar
olivolja
salt
Tillagning av recept
Skär ned köttet i kuber, ca 1x1 cm, om möjligt. Hacka den gula löken fint. Fräs köttet och löken i en kastrull i lite olivolja. Pressa över vitlöken. Spä över med de passerade tomaterna, samt några dl vatten. Tillsätt buljongtärningarna och låt rätten koka på låg värme en timme.
Efter en timme, tillsätt smålökarna som du skalat, och fortsätt att koka rätten till dess att köttet är mört och rätten fått en såsliknande konsistens. Under tiden som du tillagar den, se till att skala potatisen och skär ned den i mindre bitar, stek den i ugnen i en ugnssäker form tillsammans med rikligt med salt och olivolja. När den börjar dra ihop sig till servering, förbered risblandningen, genom att fräsa finhackad gul lök med ris. Tillsätt ärtorna och koka på medelhög värme tills riset är färdigt.
Fetaostbiffar med timjanpotatis
Ingredienser
500 g blandfärs
1 ägg
Ströbröd
1 riven gul lök
Salt, peppar
Fetaost (delad i lagom små bitar)
Margarin
Potatis
Olivolja
Salt, timjan
Så här gör du
Skala och klyfta potatisen. Lägg gärna ett bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form så fastnar inte potatisen så lätt. Lägg i potatisen, ringla rikligt med olivolja över och salta och strö över timjan. Ställ formen mitt i ugnen i 200 graders ugnsvärme i ca 40 min.
Låt ströbrödet svälla i ca 2 dl vatten. Tillsätt ägg, lök och kryddor och blanda i färsen så att allt blandas ordentligt. Lägg i margarin i lagom het panna och forma färsen till biffar. Tryck i en eller två bitar fetaost i varje och stek på båda sidor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|