Senaste inläggen
Smördegsrullar med lax och Gorgonzolakräm 35-40 st
2 pak kyld smördeg på rulle
300 gr färskrökt lax i tunna skivor
Gorgonzolakräm
2 dl creme fraiche
200 gr gorgonzola ·
Veckla ut smördegen·
Mosa ihop gorgonzolaosten och cf till en slät massa·
Bred över degen ·
Fördela laxen över·
Rulla ihop som en rulltårta·
Skär 1-1½cm tjocka skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper· Grädda i 225 gr tills rullarna blir gyllenbruna ca 10-12 min
Pizzabullar 24 bullar:
50 g jäst
50 g smör eller olivolja
5 dl mjölk
1 tsk salt
12 dl vetemjöl+1 dl till utbakning
1 tsk bakpulver
pizzasås:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 pkt passerade tomater (500g)
2 tsk strösocker
1 tsk oregano
1 tsk salt
fyllning:
200 g rökt skinka
200 g riven ost
3 dl av pizzasåsen
till pensling:
1 ägg
2 tsk oregano
Gör såhär (jag förkortar):
degen "som vanligt". Bakpulvret blandas med mjölet, jäses 30 minuter i bunke.
Fräs lök&vitlök, blanda i resten till såsen. Koka 10 minuter.
ugnstemp 225 grader.
Efter jäsning, ta upp degen, dela i två delar. Kavla ut till 45x25 cm kakor. Jäs 15 minuter (täckt med duk).
Bred ut pizzasås, finhackad skinka och ost. Rulla ihop och skär i bitar (12 bitar av varje rulle). Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö på oregano. Grädda 12-15 minuter.
Wienersemlor med kardemummadoftande mandelgräddeBlir 10 semlor
Du behöver:
1 paket fryst smördeg, 425 g
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1,5 dl kesella vanilj
1 tsk malen eller stött
kardemumma
100 g mandelmassa
Till pudring:
Florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Låt smördegen tina i cirka 20 minuter och ta ut runda bakelser med ett kakmått, cirka 8 cm i diameter. Har du inget kakmått kan du använda den vassa kanten av en öppnad, rengjord konservburk.
3. Lägg smördegskakorna jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 10–15 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna helt.
4. Vispa grädden luftig tillsammans med kesella och kardemumma. Riv mandelmassan fint och vänd ner i grädden.
5. Skär ett lock av smördegsbakelserna och fyll dem med vaniljgrädden. Sätt tillbaka locket och pudra med florsocker
Rågsiktslimpa
1 liter filmjölk
18 dl rågsikt
4 dl sirap
4 tsk bikarbonat
3 tsk bakpulver
Tag rågsikt, bikarbonat, bakpulver och blanda i en skål.
Häll sedan i filen och sirapen, blanda noga.
Häll smeten i en långpanna.
Grädda i 125 grader i 1 1/2 tim på första hacket.
Det färdiggräddade brödet ska penslas med ljummet vatten.
Bounty
1 påse kokos
4 dl florsocker blanda i
6 msk smält marg
6msk grädde
Blanda ihop allt
Rulla till bollar
Låt stå i frysen några timmar och doppa sedan i smält choklad
Fläskfile´ gryta
500 gr fläskfile´
½ dl tomatpure
½ dl soya
1½ dl vatten
1 dl ananasspad
2 msk vitvinsvinäger
1 gul lök
1 brk ananas (240 gr)
ca 15 cm färsk gurka
salt & peppar
· Skär köttet i ca 1 cm skivor
· Blanda tomatpure, soya, ananasspad och vinäger i en kastrull
· Skala och hacka löken och rör ner i kastrullen
· Lägg i köttet
· Koka i 5 min
· Skär ananasen i bitar
· Skala gurkan , dela den på längden gröp ur kärnorna med sked
· Skär den i halvmånar ca ½ cm
· Tillsätt gurka och ananas
· Smaka av med salt och peppar
· Koka upp
· Servera med ris ,pasta eller nudlar och sallad
Kinagryta Marinad
8 msk rödvinsvinäger
8 msk soya
2 krm salt
6 msk brun farin
8-10 pressade vitlöksklyftor
800 gr fläskkött i tärningar
lägges i marinaden
Låt marinera minst ett dygn
2 gula lökar skär i ca 1 cm tjocka skivor
1 stor purjolök -II-
1 stor grön paprika -II-
3 morötter i grova ”tändstick” strimlor
10 cm färsk gurka i breda strimlor
3 dl buljong (3dl vatten 1 buljongtärning)
Gör så härKycklingfile med medelhavssmak
Soltorkade tomater, oliver och vitlök gör kycklingen sällskap.
Ingredienser
25 bufféportioner
2500 g kycklingfilé eller kycklinglårfilé
75 g smör
2 msk salt
1 tsk svartpeppar
750 g körsbärstomater
3 bunt rucolasallad eller färsk basilika
3 dl svarta oliver med kärnor
Sås:
300 g soltorkade marinerade tomater
12 dl lätt crème fraiche
6 pressade vitlöksklyftor Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Bryn kycklingen på båda sidor i smör i en stekpanna. Lägg dem i en långpanna. Stek i mitten av ugnen 10-12 min. Låt kycklingen svalna och skär i skivor. Lägg ut kycklingen på ett stort fat. Krydda med salt och peppar. Dela körsbärstomater i halvor och grovhacka rucola. Finhacka soltorkade tomater eller mixa grovt och rör i crème fraiche och vitlök. Klicka hälften av såsen över kycklingen och servera resten till. Strö tomater och rucola över kycklingen tillsammans med oliver.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|