Senaste inläggen
Thailändsk fläskfile
500 g fläskfilé
2-3 purjolökar
2-3 vitlöksklyftor
1/2 - 1 röd pepparfrukt eller 1/2 -1 tsk sambal oelek
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk färsk ingefära eller 1 tsk malen
1 köttbuljongtärning
2 dl kokosmjölk
2 dl matyoghurt
Gör så här
Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Skölj och skär purjolökarna i sneda skivor. Skala och skiva
vitlöken. Dela, kärna ur och strimla pepparfrukten. Stek köttet i smör i en stekpanna ca 3
min/sida. Salta och peppra. Fräs grönsakerna i smör i en traktörpanna några min. Smaksätt
med riven ingerfära och smula i buljongtärningen. Häll i kokosmjölk och matyoghurt. Lägg i
köttet och låt grytan koka upp. Smaksätt med salt och servera direkt med kokt ris.
Friterade bananer
4 portioner
4 bananer, halverade på längden och sedan skurna på mitten.
frityrsmet:
2 dl vetemjöl
1½dl kallt vatten
½ dl öl
1 msk bakpulver
till fritering:
5-7 dl olja
att sikta över:
florsocker
Blanda mjöl, vatten och bakpulver till en jämn smet.
Doppa bananerna i smeten. Häll i oljan i woken. Hetta upp till
180 grader. Lägg i några bananbitar åt gången.
Fritera tills bananerna fått fin guldbrun färg.
Vänd dem några gånger under tiden.
Låt dem rinna av på gallret.
Sikta över florsocker.
Servera med sirap och vaniljglass.
Bakad potatis med havssalt och rosmarin
1 kg färskpotatis
1 msk olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar
2 kvistar färsk rosmarin/1-2 tsk torkad
1 hel vitlök
Koka potatisen tills den nästan är mjuk.
Häll upp på dubbel aluminiumfolie, salta och peppra.
Ringla över lite olivolja. lägg på
rosmarinkvistarna, dela vitlöken och sprid ut de oskalade klyftorna.
Vik ihop allt till ett paket.
Baka i ugn 40 min i 200 grader eller på
utegrill.
Baconlasagne
2-3 pkt bacon, a 140 gr
2 gula lökar
2 burkar krossade tomater. å 400 gr
2 hönsbuljongtärningar
5 dl kelda sås till pasta
12 lasagneplattor
2 dl riven ost
sätt ugnen på 225 grader.
Skala och hacka löken. strimla baconet. fräs lök och bacon i en panna.
Häll på tomatkross och smula i buljong. Låt såsen koka några minuter.
Varva tomatsås, ostsås och lasagneplattor i en smord
ugnssäker form. strö över osten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Servera med en sallad.
Chop suey
4-5 portioner
ca 400g benfritt griskött av bog eller skinka, strimlad
2-3 msk olja eller margarin
2 gula lökar, finhackade
1-2 selleristjälkar, finhackade
2 ½ dl vatten + 1 buljongtärning
2 tsk soja
1 krm svartpeppar
½ tsk mald ingefära
1 burk bambuskott, finstrimlade
1 burk vattenkastanjer
1 burk böngroddar
hetta upp woken ordentligt. häll i 2 msk fett och fräs köttet, hälften åt gången, 2-3 minuter under omrörning. lägg det på gallret.
fräs grönsakerna i resten av fettet och blanda sedan ner köttet i woken.
späd med vatten och tillsätt söndersmulad buljongtärning, soja, peppar och ingefära.
koka under lock på svag värme 15-20 minuter. lägg mot slutet i finstrimlade bambuskott, halverade vattenkastanjer och avrunna
böngroddar. de behöver bara bli riktigt varma. smaka av.
servera med kokt ris och soja.
Fisk och skaldjurssoppa med aioli
4 Portioner
500 g Fiskfilé, t ex torsk
8 dl Fiskbuljong
2 tsk Fänkål
2 tsk Curry
2 Paprikor
1 Purjolök
4 dl Mjölk
1 dl Dill, finhackad
1 brk Musslor,
225 gr Räkor,
Aioli:
2 dl Lätt Crème Fraiche
3 Vitlöksklyftor, pressade Salt Peppar
Börja med aiolin: Blanda Lätt Crème Fraiche med vitlöken. Smaksätt med salt och peppar. Låt stå kallt innan serveringen.
Skär fisken i mindre bitar. Blanda buljong och kryddor i en gryta. Låt koka ca 5 min. Skär paprika och purjolök i mindre bitar. Lägg ner det och fisken i buljongen. Häll i mjölken. Koka tills fisken är klar ca 5 min. Lägg i dill, musslor och ev räkor. Låt det bli genomvarmt. Smaksätt med salt och peppar. Servera soppan med aioli och rostat bröd.
Laxpyttipanna
6 Portioner
250 g Potatis; kokt, kall
250 g Morot
150 g Purjolök
350 g Squash
2 Blekselleristjälk
600 g Laxfilé Olja
1 dl Minigurka; skivad, eller -smörgåsgurka
1 dl Syltlök
3 msk Kapris
2 dl Gräslök; hackad Salt Peppar
Gör laxpytten i förväg och värm i ugnen när den ska serveras. Om man vill kan man servera stekta eller pocherade ägg till.
Skala och tärna potatis och morötter. Rensa och skiva purjon. Tärna squashen och skiva bleksellerin. Skär laxen i kuber. Fräs först morötterna i olja några minuter. Tillsätt purjolök, squash, potatis och blekselleri. Lägg på ett lock och fräs grönsakerna tills de är knappt mjuka och har fått lite färg. Använd en stor stekpanna eller stek i omgångar. Stek laxen i lite olja i en annan panna. Rör så lite som möjligt så att den inte faller sönder. Blanda grönsaker och lax med de andra ingredienserna. Krydda
Californisk ananaskyckling
4 Portioner
400 g Kycklingfilé; en per portion
4 tsk Margarin
1/2 tsk Salt
2 Krm svartpeppar
Sås
2 dl Krossade tomater
250 g Färsk ananas; finhackad, -eller konserverad i egen -juice
2 tsk Färsk ingefära; finhackad,
1 dl Purjolök; finstrimlad
1 dl Feferoni; finskuren
1 msk Citronsaft; pressad
Tina kycklingfiléerna om de är frysta. Bryn dem i margarinet i en stekpanna på medelstark värme. Salta och peppra och efterstek filéerna på svag värme tills de är helt genomstekra. Räkna med fem till åtta minusters stektid. Blanda ingredienserna till såsen i mixer eller matberedare och finfördela blandningen. Smaksätt eventuellt med lite salt. Servera kycklingen nystekt med den kalla såsen, 1 1/2 dl kokt ris per portion och en sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|