Senaste inläggen
Afrikainspirerade köttbullar med lime och honungsdip Köttbullarna
500 g köttfärs
1 ägg
1 msk potatismjöl
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk mango chutney
1 ½- 2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 ½ tsk curry
1 tsk spiskummin
1 krm koriander, malen
1 krm ingefära, malen
1 msk pressad citron
½ dl torkade aprikoser, finhackade
½ dl flagad mandel
Gör så här:
Blanda alla kryddor, ägg, potatismjöl och färs. Rör till en smidig smet. Rulla till köttbullar och stek på medelvärme tills de är gyllenbruna.
2 dl creme fraiche
1 msk pressad lime
1 msk flytande honung
Salt
Svartpeppar
1 nypa cayennepeppar
Gör så här:
Blanda creme fraiche med pressad lime och honung. Smaka av med cayennepeppar, salt och peppar.
Gazpacho
1 grön gurka
1 kg mogna tomater
1 hel vitlök
2 gula eller röda paprikor
1 spansk peppar
1 rödlök
tabasco
Worchestershiresås
5 dl tomatjuice
citron
salt, peppar
Gör så här:
Baka gärna tomater, paprika och vitlök 2-3 tim i ugn på 100 grader. Skär ner resten av grönsakerna och kör i mixer, blanda i de bakade grönsakerna samt den olja de bakats i. Kör till slät puré. Späd med tomatjuice och krydda med pressad citron, tabasco (några droppar) och Worchestershiresåsen. Sila gärna genom nätsil. Smaka av med salt och peppar.
Päronmuffins med kardemumma
125 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 3/4 dl fil/gräddfil/yoghurt
5 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vanillinsocker
1 päron
1 msk farinsocker
1 tsk kardemumma
Vispa socker och smör fluffigt med elvisp, vispa i äggen ett i sänder. Rör ner fil/gräddfil/yoghurt i smör-socker-ägg-blandningen.
Dela päronet i bitar (storlek efter smak) och blanda med farinsocker och kardemumma.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och vanillinsocker. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna i smeten.
Klicka upp smeten i formar och peta ner de ”marinerade” päronbitarna i smeten. Grädda i 200°C i cirka 25 min.
Vegetarisk smörgåstårta
4-5 finrivna morötter
5 cm finhackad purjolök
1½ dl finhackad smörgåsgurka
2-3 dl lätt creme fraiche
3-4 stora polarkakor
Bred geggan på alla lager även det översta.
Garnera ex med purjo, ägg, rädisor, paprika.
Denna tårta ska ej ”stå till sig” då blir den för blöt
Köttfärsfyllda lökar
4 stora lökar eller 8 mindre
1 msk smör eller margarin
300 g köttfärs
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl crème fraiche
½ msk soja
1 msk fransk senap
1 dl riven ost
1 dl köttbuljong (tärning + vatten)
Gör så här
Skala löken.
Koka de hela lökarna i lättsaltat vatten i en kastrull tills de mjuknat ca 15 min. Ta upp och låt löken rinna av. Gröp ur löken sa 2-3 ytterlager av löken återstår. Ställ löken i en ugnssäker form.
Finhacka det urgröpta. Spara hälften av lökhacket i en burk i frysen.
Fräs lök i matfettet i en stekpanna. Tillsätt köttfärsen och låt fräsa med tills den börjar få färg och blivit smulig. Krydda med salt och peppar. Tillsätt creme fraiche, soja och senap. Fyll löken med köttfärsröran. Strössla osten över. Häll buljongen vid sidan om i formen. Tillaga mitt i ugnen i 225ºC, ca 15 min.
Servera de köttfärsfyllda lökarna med bröd och sallad.
Marockansk kyckling
2 kycklingar
1 burk kikärter (sköljda och avrunna)
4 stora morötter
2 stora gula lökar
1 hel citron, sköljd
10 hela vitlöksklyftor
2 dl gröna oliver (med kärna)
3 msk olivolja
2 dl matlagningsvin
Kryddblandning
3 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk ingefära
1 kuvert saffran
Gör kryddblandningen i mortel. Stycka kycklingen i små portionsdelar. Gnid in kryddorna i kycklingdelarna och placera dem i smord ugnsform. Stick ner vitlöksklyftor, skivade morötter, kikärtor, citronskivor med skal och gröna oliver bland kycklingen. Slå på vin och ringla olja över rätten. Laga i ugnen på 225 grader i cirka 35 minuter. Ät med couscous eller bulgur och servera en sallad till.
Laxpudding
300 g rimmad eller gravad lax
1-2 gula lökar
smör
800 g kokt kall potatis
1/2 dl hackad dill
4 ägg
4 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Till servering:
smält smör
citronklyftor
Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Skär laxen i tunna skivor.
Skala och skiva löken tunt.
Fräs löken i smör i
en stekpanna på svag värme tills den blir mjuk och glansig.
Skiva potatisen.
Varva potatis,
lax, lök och dill i en smord ugnssäker form.
Avsluta med potatis.
Vispa ihop ägg, mjölk, salt
och peppar och häll det över potatisen.
Ställ in formen i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Laxpuddingen är klar när den har stannat i mitten och fått en fin gyllenbrun färg.
Servera med
smör och citron
Biff á la Lindström Ingredienser
400 g malet nötkött
2 kokta mosade potatisar
1 ägg
1½ tsk salt
vitpeppar
1½ dl vatten
1½ dl hackade inlagda rödbetor
½ dl hackad gul lök
2 msk kapris eller hackad ättiksgurka
2-3 msk smör eller margarin
Gör så här
Blanda nötfärsen med potatis, ägg, salt och vitpeppar. Späd med vätskan och arbeta färsen
smidig. Tillsätt rödbetor, lök och kapris eller gurka och blanda väl. Bryn matfettet i en stor
stekpanna och klicka ut färsen direkt i pannan till 8 biffar. Platta till dem snabbt och forma till
kanterna med stekspaden och vänd biffarna när de fått fin färg. Häll ev.
1 dl vatten i stekpannan till sky.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|