Senaste inläggen
Italiensk tonfisksås
4 port
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 msk olja, gärna olivolja
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 litet lagerblad
½ tsk italiensk salladskrydda
1 burk tonfisk i vatten ca 175 g
12 -15 pimentofyllda oliver
Hacka löken, skiva vitlöken och låt löken svettas i oljan.
Sätt till tomatkross och lagerblad och låt koka häftigt utan lock i cirka 5 minuter.
Sätt till salladskrydda samt tonfisk (utan spad) som först delats i mindre bitar.
Koka såsen i någon minut och rör därefter ner halverade oliver.
Smaka av och blanda med nykokt väl avrunnen pasta. Servera med riven ost.
Anna E:s Lammtagine – till många
Runt 1,5 kg lammbringa eller bog med ben – sågad i bitar i butiken – skuret i ca 4x4 cm stora tärningar (med hänsyn taget till ben).
Olivolja eller rapsolja
2 grovt hackade lökar
5 klyftor skalad och krossad vitlök (krossa med knivbladet, hacka sedan lite)
3-4 msk tomatpuré
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 lagerblad
1 msk muscovadosocker
1 påse saffran (0,5 g)
½ msk kanel
½ msk spiskummin
1 tsk sambal oelek
några stänk tabasco
salt
1 tsk malen svartpeppar från kvarn
4-5 soltorkade tomater i strimlor
rivet skal och saft av 1 citron
16 aprikoser
några kvistar färsk rosmarin
4-5 tomater, urkärnade, i tärningar
Bryn lammköttet på alla sidor i lite olja i en stor stekgryta (helst gjutjärnsgryta), lägg åt sidan och diska ur grytan och bryn sedan löken och vitlöken lätt i lite mer olja. Tillsätt tomatpurén och låt den rostas en aning innan lammköttet tillsätts. Tillsätt vatten, buljongtärningar och kryddor samt de soltorkade tomaterna. Låt puttra i ca 50 minuter utan lock – rör om då och då. Ta upp en bit kött och kontrollera att det är mört. Tillsätt citronen, aprikoserna och rosmarinen och låt puttra ytterligare 10 minuter. Tillsätt tomaterna och låt puttra en sista 5 minuter.
Servera med bulgur som du kokat tillsammans med lite soltorkade tomater i strimlor samt turkisk yoghurt (sådan där tjock yoghurt) och lite grönt.
Apelsinkotletter
4 Fläskkotletter
Smör
Salt
Svartpeppar
Sås
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
1 msk Vetemjöl
1 Köttbuljongtärning
1 tsk Rosmarin
1 tsk Soja
2 Apelsiner saft från 1 + 1 skalad och delad
Vispa ihop grädde, mjöl, buljongtärning, rosmarin, soja och apelsinsaft i en traktörpanna. Låt koka upp under vispning och sedan koka 3 min. Skala apelsinen och skär den i bitar. Stek kotletterna i smör . Salta och peppra. Lägg ner kotletterna och apelsinbitarna i såsen. Låt det koka upp. Serveras med ris eller bulgur
Friterade biffrullader
500g biff i skivor ca 3 mm
1 morot
1/2 purjolök
till marinaden:
1 msk chilisås
3 msk sweet chilisås
3 msk sesamolja
1 pressad vitlöksklyfta
till stekningen:
1/2 dl olja
2msk vetemjöl
salt och peppar
gör så här:
1. Skala moroten. finstrimla morot och purjolök tändsticksgrova.
Bred ut biffarna, fyll med grönsakerna. rulla ihop och fäst med tandpetare.
2. Blanda samman marinaden och pensla rullarna. låt dem
ligga och marinera ca 4 timmar i kylen.
3. Hetta upp oljan i en vid stekpanna. Pudra vetemjölet över
rullarna och fritera dem 1-2 minuter jämt bruna.
Servera med en god potatisgratäng och en sallad
Räkor á la creole
1 gul lök
600 gr rensade räkor
2 vitlöksklyftor
2 paprika (röd,grön)
3 tsk curry
2 krm cayenne peppar
2,5 dl matlagningsgrädde
3 tsk maizena redning
1 liten burk annanas
1 banan
sambal olek efter tycke och smak
salt
——————————————————————————–
gör så här:
Finhacka lök och vitlök.Fräs i stekpanna utan att ge färg
Tillsätt finstrimlad paprika, curry och cayennepeppar och
låt steka någon minut häll sedan i grädden och
låt den koka upp rör ut maizenaredningen och
tillsätt ananasspadet smaka av med salt.
Innan servering kryddar du med sambal olek och
lägger i skivad banan, 4-5 ringar finfördelad ananas och räkorna.
obs! låt inte räkorna koka
serveras med ris
Enkla carbonaran
spagetti
salt
300 g bacon
4 äggulor
1dl créme fraiche
1 dl parmesan
grovmalen svartpeppar
Koka pastan
Skär baconet i strimlor och stek men inte knaprigt
Blanda äggulorna med créme fraiche och parmesan.
Smaka av med svartpeppar.
Häll spagettin i ett durkslag och låt den rinna av. Blanda spagetti, ägg/ost blandning och bacon på ett stort fat och servera genast.
Chiligryta med grytbitar
1 gul lök
1/2 msk olja
400 gram grytbitar av nöt
1 paprika valfri färg
1 burk bönor/linser välj vad du själv vill ha
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1-2 krossade vitlöksklyftor
Gör så här:
1.Skala och hacka löken.
2.Häll olja i en gryta.Lägg i löken och grytbitarna.
3.Bryn lök och kött ca 4-5 min.
4.Strimla paprikan,tillsätt den,bönorna/linserna och krossade tomaterna.Krydda och rör om.
5.Låt grytan koka ca 20-40 min.
6.Smaka av med salt och peppar.
7.Servera med sallad bröd och ev ris.
Köttfärspaj med sufflétäcke
4 portionspajer
pajdeg:
125 g Smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
2 msk hackad persilja
fyllning:
1/2 hackad gul lök
1/2 aubergine skuren i små tärningar
Smör till stekning
1 msk curry
200 g nöt- eller lammfärs
1/2 dl köttbuljong
1 äpple skuret i små tärningar
1/2 tsk salt
1 krm peppar
sufflétäcke:
4 äggvitor
1 äggula
6 dl fint riven Västerbottensost
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och låt stå kallt i 30 min. Sätt ugnen på 220°. Tryck ut degen i fyra stycken formar, nagga och förgrädda ca 7 min.
Stek lök och aubergine mjuk. Strö över curry. Tillsätt lammfärsen och buljongen. Stek ett par minuter tills köttet börjar bli genomstekt. Tillsätt äpplet och smaka av med salt och peppar. Fördela färsen i pajskalen. Höj ugnsvärmen till 250°. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa äggulan med osten och vänd sedan ner äggvitan. Lägg ut sufflén över färsen och grädda ca 10 min eller tills sufflén blivit gyllenbrun.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|