Senaste inläggen
Franska rårakor
1 kg potatis
1 gul lök
2 ägg
1 tsk salt
smör eller margarin till stekning
Skala och riv potatisen grovt. Finhacka löken. Blanda med ägg och salt.
Grädda rårakorna som små pannkakor i medelvarm panna. Eftersom potatis och lök
är råa, bör stekningen inte gå för snabbt.
Vill man förbereda kan man lägga de stekta rårakorna i långpanna för att senare
värma dem i ugnen.
Servera med lingon och gräddfil.
Falsk hjortronsylt med rabarber. Det här behöver du:
1kg morötter
1kg rabarber
7hg-1kg socker
1dl vatten
Så här gör du:
Förväll morötterna till halvmjuk koncistens och mal dom, skär rabarbern i tunna skivor.
Blanda morötter, rabarber, socker och vatten i en kastrull och koka mellan 30-60min.
RabarberChutney
500 g rabarber
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
3/4 dl honung
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
1 msk riven ingefära
Hacka fukt och grönt och lägg i en gryta, häll i övriga ingredienser utom ingefäran. Koka på
svag värme i 20 minuter. Rör ner ingefäran. Låt svalna och häll upp på burk.
Enchiladas med Kyckling
1kg kyckling
1purjolök
1 msk olja
sambal olek
6-10 dl grkisk yougurt
herbamare krydda
16 mindre tortillabröd
1-2 dl riven ost
Gör så här
Skölj och strimla purjolöken. Skär kycklingen i strimlor Fräs purjo, sambal olek och kyckling i olja i en traktörpanna. Krydda med herbamare Rör ner i grekisk yougurt när det svalnat något . Fördela röran på tortillabröden. Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form. Strö över riven ost. Gratinera i 250°C, ca 10 min.
Bräserad oxfilé med jordgubbssalsa
100 g rotselleri
75 g morot
100 g purjolök
0,5 dl persiljestjälkar, hackade
1 msk smör
3 st lagerblad
3 dl vatten
3 dl vitt vin, torrt
2 msk kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
4 st tournedos, av oxfilé, à ca 150 g
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
3 msk smör, till stekning
Jordgubbssalsa:
250 g jordgubbar, färska
1 st schalottenlök, finhackad
1 st spansk pepparfrukt, röd, finhackad
2 msk muscovadosocker
1 krm salt
0,5 msk balsamvinäger
Tillbehör:kokt potatis
Gör så här
1. Sås: Skala och tärna rotselleri och morot. Ansa, skölj och strimla purjo. Hacka persiljestjälkar. Hetta upp smör i en kastrull eller en plateau. Fräs alltsammans samt lagerblad ca 2 minuter. Tillsätt vatten, vin och kalvfond och låt koka utan lock tills ca 3 dl återstår.
2. Jordgubbssalsa: Ansa och skiva jordgubbarna. Lägg dem i en skål och blanda med finhackad schalottenlök och pepparfrukt, muscovadosocker, salt och vinäger. Låt stå svalt.
3. När såsen kokat ner tillräckligt, sila den genom en finmaskig sil och häll tillbaks såsen i kastrullen. Rör ut maizena i lite kallt vatten och vispa ner det. Koka upp så att såsen tjocknar.
4. Knyt om varje tournedos med steksnöre. Hetta upp smör i en stekpanna. Salta och peppra köttet på båda sidor och stek dem på hög värme ca 1/2 minut på varje sida. Lägg dem bredvid varandra i såsen och låt dem
sjuda under lock ca 5 minuter tills innertemperaturen är 55°.
5. Servera köttet på varma tallrikar med nykokt potatis, och jordgubbssalsa
Laktosfria kanelbullar
Ca 20 st.
50 g jäst
150 g laktosfritt margarin
5 dl havremjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g laktosfritt margarin
1 dl socker
2 tsk kanel
Pensling:
1/2 dl sirap utrörd med lite vatten
pärlsocker
Smula ner jästen i en bunke. Smält fettet i en kastrull, tillsätt havremjölken och värm till 37 gr. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt i bunken till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Arbeta degen och knåda in resten av mjölet. Dela degen mitt itu. Kavla ut varje del till en fyrkantig platta. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut den på degen. Rulla ihop degen till en rulle och skär varje del i 10 bitar. Lägg de 20 bullarna i pappersformar på en plåt och jäs till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 200 gr.
Pensla bullarna med sirapslösning, strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen cirka 8 minuter tills de är guldgula.
Karlsbaderbullar
24 st.
50 g jäst
4 1/2 dl mjölk
1 dl strösocker
ca 16 dl vetemjöl
125 g smör
4 äggulor
1/2 tsk salt
Fyllning:
400 g mandelmassa
2 äggvitor
Pensling:
1 ägg, vispat med 1 krm salt + 1 tsk vatten
mandelspån
Smula ner jästen i en bunke.
Ljumma 2 1/2 dl mjölk (inte över 37 gr) och häll den över jästen.
Rör ut jästen i mjölken, tillsätt 2 msk socker och 6 dl mjöl. Rör denna fördeg 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin och låt den jäsa 45 minuter.
Smält smöret, tillsätt 2 dl mjölk och värm blandningen fingervarm (+37 gr). Häll den över för-degen. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt i 45 minuter. Riv mandelmassan grovt och rör ut med äggvitorna.
Dela degen i två delar, kavla ut varje del till en rektangel och bred på fyllningen. Rulla ihop degen som en rulltårta och skär varje rulle i ca 12 skivor.
Lägg skivorna (bullarna) på bakplåtspapper på en plåt med släta sidan upp. Jäs under duk ca 30 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 225–250 gr.
Pensla bullarna med vispat ägg och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills bullarna fått fin färg.
CHOKLADSKORPOR
---------------
100 g smör
2 dl socker
3 ägg
4½ dl mjöl
1½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl grovhackade hasselnötter
Sätt ugnen på 175°C. Rör smör och socker krämigt med elvisp med
degkrokar. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda väl.
Blanda mjölet med de andra torra ingredienserna, förutom
blockchokladen och nötterna, i en skål. Tillsätt mjölblandningen lite
i sänder till äggblandningen och arbeta väl med elvispen. Hacka
blockchokladen och blanda ner den och nötterna. Rulla en boll av
degen och dela den i 2 bitar. Rulla dem till rullar, ca 25 cm långa,
går bäst på mjölat underlag. Lägg rullarna på bakpappersklädd plåt
och platta till dem med sidan av handen till rektanglar, ca 10 cm
breda och 1,5 cm höga. Grädda i 12-15 min. Ta ut och låt svalna lite,
skär sedan 1 cm breda snittar diagonalt över "limporna". Lägg dessa
på ugnsgaller med snittsidan upp och grädda i ca 12 min till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|