Senaste inläggen
POLYNÉER CA 15 ST
-------------------
Knappt ¾ dl socker (50 g)
100 g smör
1ägg
2 ½ dl (150 g) vetemjöl
Fyllning:
----------
1-2 dl hallonsylt
Polynéesmet:
------------
250 g mandelmassa
2 äggvitor
1 ¾ dl (125 g) farinsocker
Blanda socker, smör och ägg. Ta i så mycket mjöl att degen binder ihop. Lägg den kallt en stund så går det lättare att kavla.
Polynéesmet: Kör mandelmassa i matberedare (eller riv den på rivjärn). Blanda i äggvitor, en i taget och rör i farinsocker.
Ta ut degen ur kylen och dela den i två delar. Kavla ut hälften åt gången. Kavla ut degen, 2-3 mm tjock, och tag ut 15 rundlar, ca 7,5 cm i diameter. Kavla ut resterande deg och skär 1 cm breda och 5 cm långa remsor.
Lägg rundlarna i engångs aluminiumformar. Lägg 1 tsk sylt i botten och ca 1 msk mandelmassefyllning ovanpå- utan att droppa på kanten! Lägg två remsor i kors över. Grädda kakorna i 180°C, ca 30 min.
Kokoskaka
Till 20 bitar:
4 ägg
6 dl socker
150g smör (smält)
6 msk kakao
2 krm salt
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
Kokosglasyr:
200 g kokosflingor
2 dl strösocker
1 dl sirap
1½ dl vispgrädde
75 g smör
DAJMGLASS MED MARSHMALLOWS
2 1/2 dl Kelda vaniljsås
100 g daim
100 g marshmallows
Gör så här
Vispa vaniljsåsen hårt. Hacka daimen och dela marshmallows i bitar. Rör ner det i såsen. Häll såsen i en stor eller flera mindre formar och täck med plastfolie. Frys glassen i minst 4 timmar. Stjälp upp glassen på ett fat och strö gärna över daimkulor och små marshmallows
Coffeedrink
1 glas
Ingredienser2 cl Baileys
2 cl Kahlua
kaffe
vispgrädde
rivet apelsinskal
chokladströssel
Blanda Baileys och Kahlua.
Fyll med kaffe och toppa med vispgrädde.
Garnera med rivet apelsinskal och chokladströssel.
Avokadosås
Ingredienser
1 msk pressad citron eller lime
1 gul lök
3 dl gräddfil
1 tsk örtsalt
Gör så här
Mosa avokadorna med gaffel. Blanda i citron- eller limesaft.
Skala och finhacka löken. Blanda lök, avokado och gräddfil. Krydda med örtsalt. Servera genast.
Fläskfilé med serranoskinka
1 gul paprika
1 röd paprika
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 dl lättcrème fraiche
600 g fläskfilé
4 skivor serranoskinka
ris
1 hönsbuljongtärning
1/2 påse saffran à 0,5 g
salt och peppar
cocktailtomater
färsk rosmarin
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skölj paprikorna och skär dem i klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över 1 msk av olivoljan. Sätt in paprikorna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt paprikan svalna. Skala vitlöksklyftan. Mixa paprika och vitlök med lätt crème fraiche. Krydda med salt och peppar.
3. Sänk värmen i ugnen till 150°C.
4. Putsa fläskfilén från senor och hinnor. Krydda filén med salt och peppar. Lägg ut serranoskinkan, lägg på fläskfilén rulla in den i skinkan på en ugnssäker form och sätt in den mitt i ugnen. Stek ca 30 minuter eller tills fläskfiléns innertemperatur är 70°C.
5. Koka riset enligt förpackningens anvisning med hönsbuljontärning och saffran i vattnet.
6. Servera den serranolindade fläskfilén med saffransris, rostad paprikacréme och cocktailtomater. Strö över rosmarin.
Krämig kyckling
3 liter vatten + 4 tsk salt
2 stora gula lökar
1 kyckling, ca1,3 kg
500-700 g potatisar,
5 hårdkokta ägg
1 stor saltgurka, ca 130 gr
1 dl gröna ärtor
Dressing:
1½ dl majonnäs
1 dl naturell yoghurt
1-1½ tsk salt
2-3 krm vitpeppar
2-3 msk lime- eller citronsaft
Till garnering:
rädisor
Koka upp vatten med salt och peppar i en stor kastrull. Hacka lökarna. Lägg i dem och kycklingen. Låt sjuda under lock. Skala under tiden potatisen och lägg i den efter 30 minuter. Koka ytterligare 15-20 min tills kycklingen är klar. Ta upp potatisen om den är klar tidigare. Kyl alltsammans.Ta bort skinnet och bena ur kycklingen. Finfördela köttet i matberedare samt ägg och potatis var för sig. Hacka saltgurkan. Blanda samman alla ingredienserna till salladen och dressingen var för sig. Häll dressingen över salladen. Blanda och smaka av om det behövs mer salt, peppar eller lime. Den blir godare och får bättre konsistens om den får stå i kylen 5-6 timmar.
Baconjansson
2 paket bacon a 140 gram1 kg potatis 2 gula lökar, medelstora 25 g smör salt och peppar 2 dl mjölk 2 dl grädde fettet som blir efter baconet2 msk ströbröd ugnstemperatur 225º TillagningGrovhacka baconet och knaperstek den. Skala och strimla potatisen. Skala och skiva löken, stek den mjuk utan att den får färg. Smörj en eldfast form.Varva potatis, lök, bacon, salt och peppar, var sparsam med saltet. Första och sista varvet ska vara potatis. Häll över hälften av gräddmjölken och baconfettet, så att det står jämnt med potatisen. Strö över ströbrödet. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter tills potatisen är mjuk och gratängen har fått färg. Häll över resten av gräddmjölken mot slutet av gräddningen.Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|